Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Onko ultraprosessoitu ruoka epäterveellistä? Tätä et ehkä ole tullut ajatelleeksi

10:54Ultraprosessoitu ruoka – syyllinen sairauksiin vai väärinymmärretty hyödyke?Onko ultraprosessoitu ruoka pahis vai väärinymmärretty hyödyke? Huomenta Suomessa keskusteltiin aiheesta.
Julkaistu 16.12.2025 06:46
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Termi ultraprosessoitu ruoka herättää kielteisiä mielleyhtymiä, mutta onko mielikuville katetta? Asiantuntija tyrmää monet prosessointiin liittyvät käsitykset.

Ultraprosessoitu ruoka tarkoittaa karkeasti ottaen teollisesti valmistettuja tuotteita, jotka sisältävät useita lisäaineita, kuten aromi-, väri- ja säilöntäaineita.

Esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat perunalastut ja keksit, aamiaismurot, pikanuudelit, virvoitusjuomat ja makkarat sekä pakasteateriat ja valmiskeitot.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden professori Maijaliisa Erkkola muistuttaa, että käsite on laaja.

– Aina kun me valmistamme ruokaa, mehän tavallaan prosessoimme eli jalostamme ruokaa, Erkkola kommentoi Huomenta Suomen haastattelussa.

– Kevyimmillään me poistamme raaka-aineista syötäväksi kelpaamattomia osia, ja sitten me pilkomme, keitämme, haudutamme.

Mikä tekee ruoasta ultraprosessoidun?

Erkkolan mukaan ruoasta tekee käytännössä ultraprosessoidun se, että siinä käytetään sellaisia apuaineita, joita ei voida kotikeittiössä käyttää.

– Eli siihen on lisätty elintarviketeollisuudessa esimerkiksi säilyvyyttä, makua ja rakennetta parantavia aineita.

Erkkolan mukaan ero on usein hiuksenhieno. Jo esimerkiksi värin parantamiseksi käytetty punajuuriväri lasketaan lisäaineeksi.

Lue myös: Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseen

Prosessoinnista myös hyötyä

Erkkolan mukaan prosessointi tuo paljon hyötyjä, joita ei aina muisteta.

Sillä pyritään yleensä siihen, että ruoka olisi mikrobiologisesti turvallisempaa ja että sen säilyvyys ja hyväksikäytettävyys paranisivat.

– Esimerkiksi palkokasveista poistetaan haitallisia aineita prosessoimalla, että se olisi käyttökelpoisempaa. Sen ansiosta se todella säilyy paremmin ja sitä kautta meillä on laajempi elintarvikevalikoima saatavilla.

Huonoa prosessointia on Erkkolan mukaan sellainen, että ravintoaineista poistetaan ravitsemuksellisesti rikkaita osia, kuten täysjyvän kuoriosia, joissa on eniten vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ravitsemusterapeutti korostaa vihannesten ja kasvisten syönnin merkitystä niistä saatavien vitamiinien vuoksi. Juttu jatkuu videon alla.

10:11Ravintoaineet ruoasta vai purkista – tältä päivän lautasten tulisi näyttääMitä aterioilla kannattaa syödä ja mitä ei? Katso videolta ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen vinkit.

Yllättävät ruoat ultraprosessoituja

Ultraprosessointi ei Erkkolan mukaan siis välttämättä kerro ravitsemuksellisesta laadusta.

– Jos ajatellaan esimerkiksi kahta kasviskeittoa, jotka ovat molemmat ultraprosessoituja. Toisessa voi olla raaka-aineena hurjasti kasviksia, ja sen rasvan laatu on hyvä. Suomessa se on vaikka sydänmerkitty. 

– Toinen keitto voi taas voi sisältää hyvin paljon tyydyttynyttä rasvaa ja hyvin vähän alkuperäisiä kasviksia, jolloin se on terveyden kannalta ravintosisällöltään heikompi. Mutta molemmat keitot luokittuvat samaan kategoriaan.

Erkkolan toinen esimerkki koskee leipää.

– Jos tehdään kotona ruisleipää, se ei luokitu ultraprosessoiduksi, mutta jos se tehdään teollisesti leipomossa ja sihen lisätään jokin apuaine, jota ei kotona käytetä, se luokitellaan ultraprosessoiduksi, vaikka se on ravintosisällöltään ihan yhtä laadukas. Se voi olla jopa laadukkaampi kuin kotona leivottu valkoisesta viljasta tehty leipä.

– Eli juuri nämä ristiriitaisuudet haittaavat meitä tutkijoita, Erkkola kommentoi.

Erkkola muistuttaa, että toki prosessointi voi tehdä ruoalle hallaakin.

– Jonkin verran on näyttöä löydetty siitä – ja siihen viitataan usein kritiikissä – että ruoan rakenne muuttuu prosessoinnissa sellaiseksi, että se on ravintosisällöltään köyhää ja hyvin helposti syötävää, eli sitä tulee määrällisesti syötyä enemmän, jolloin se lisää ylipainon riskiä. Se näyttö on aika vakuuttavaa.

Mistä tavallinen kansalainen tietää, milloin jokin ultraprosessoitu ruokatuote on terveydelle hyödyllinen ja milloin ei? Katso videolta koko haastattelu!

Lue myös: Vältteletkö ultraprosessoitua ruokaa? Mikael Fogelholm nimeää pahimmat tuoteryhmät

Monessa ruoassa piilee näkymätön uhka – vaikutuksia ei vielä tiedetä

Putoaako paino terveellisemmillä eineksillä? Näin kävi 8 viikon testissä

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenVältteletkö ultraprosessoitua ruokaa? Mikael Fogelholm nimeää pahimmat tuoteryhmät: "Ennustavat huonoa terveyttä"Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissäLääkäri nimeää kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenKumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavatKuluttaja: Suomalaisprofessori tyrmää yleisen harhaluulon – prosessoitu einesruoka ei olekaan epäterveellistä
RuokaTerveys ja hyvinvointiKouluLapsetHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:01
    Lapset

    Kielletäänkö "väärä ruoka" kouluista? Asiantuntijalta tärkeä huomio kansalaisaloitteesta

  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • Eilen11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • 14.12.17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!

  • 14.12.09:04
    Joulukinkku

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja