Paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävät pitkälle prosessoidut teolliset ruoat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa riskiä sairastua syöpään. Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, mistä yhteys tarkalleen johtuu.
Lääketieteellisessä BMJ-lehdessä julkaistu tutkimus perustuu yli 300 000 keski-ikäisen ranskalaisen viisivuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin useita kertoja tutkimuksen aikana.
Kun tutkijat yhdistivät ruokavaliotiedot tietoihin seurannan aikana todetuista syövistä, he havaitsivat sairastumisriskin suurenevan tasaisesti, mitä enemmän osallistujan ruokavaliossa oli ultraprosessoituja ruokia.
Vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta jos ruokavalio koostuu lähes yksinomaan ultraprosessoiduista ruoka-aineista, se voi olla merkittävä. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 2 200 syöpää.
Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja – eli ruokia, joissa on paljon säilöntäaineita, suolaa, huonoja rasvoja ja lisättyä sokeria ja vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja.
Suolaa, rasvaa, sokeria – mutta myös muovia ja lisäaineita
Tutkijoiden havainnot eivät riitä osoittamaan, että havaitut syöpätapaukset johtuivat vain ja ainoastaan osallistujien epäterveellisestä ruokavaliosta, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty myös muiden sairauksien kohdalla. Runsas teollisesti prosessoitujen, epäterveellisten ruokien syöminen on yhdistetty muun muassa lihavuuteen ja verenpaineen kohoamiseen.
