Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ultraprosessoidut ruoat mahdollisesti syöpäriski – mitä pitää välttää?

Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin tuoreessa tutkimuksessa esimerkiksi valmisruokia. Kuvituskuva.
Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin tuoreessa tutkimuksessa esimerkiksi valmisruokia. Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 19.02.2018 12:09

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävät pitkälle prosessoidut teolliset ruoat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa riskiä sairastua syöpään. Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Lääketieteellisessä BMJ-lehdessä julkaistu tutkimus perustuu yli 300 000 keski-ikäisen ranskalaisen viisivuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin useita kertoja tutkimuksen aikana.

Kun tutkijat yhdistivät ruokavaliotiedot tietoihin seurannan aikana todetuista syövistä, he havaitsivat sairastumisriskin suurenevan tasaisesti, mitä enemmän osallistujan ruokavaliossa oli ultraprosessoituja ruokia.

Vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta jos ruokavalio koostuu lähes yksinomaan ultraprosessoiduista ruoka-aineista, se voi olla merkittävä. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 2 200 syöpää.

Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja – eli ruokia, joissa on paljon säilöntäaineita, suolaa, huonoja rasvoja ja lisättyä sokeria ja vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja.

Suolaa, rasvaa, sokeria – mutta myös muovia ja lisäaineita

Tutkijoiden havainnot eivät riitä osoittamaan, että havaitut syöpätapaukset johtuivat vain ja ainoastaan osallistujien epäterveellisestä ruokavaliosta, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty myös muiden sairauksien kohdalla. Runsas teollisesti prosessoitujen, epäterveellisten ruokien syöminen on yhdistetty muun muassa lihavuuteen ja verenpaineen kohoamiseen.

Tässä vaiheessa tutkijat eivät tiedä, mikä ultraprosessoidussa ruoassa mahdollisesti aiheuttaa syöpää, mutta vaihtoehtoisia selityksiä on monia. Suolan, huonojen rasvojen ja lisätyn sokerin lisäksi pakkausten muovit, karsinogeeniset ainesosat ja lisäaineet ovat potentiaalisia syöpäriskin suurentajia, mutta tällä hetkellä tutkimusnäyttö on riittämätön tarkkoihin arvioihin.

Tutkimuksista on myös hyvin vaikea päätellä, miten paljon yhteydet johtuvat epäterveellisesti ruokailevien mahdollisista muista epäterveellisistä elämäntavoista.

Vaikka nyt todetut syöpäyhteydet eivät varmistuisi lisätutkimuksissa, paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävä ruoka on kuitenkin monella muulla tapaa epäterveellistä, joten sitä olisi hyvä välttää joka tapauksessa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Oudot tuntemukset osoittautuivat munasarjasyöväksi

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Keuhkosyövän riski voi kasvaa, jos syöt näitä ruokiaSyötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenNämä ruokavaliot pienentävät syöpä- ja sydänsairausriskiäJättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaanUltraprosessoidusta ruoasta paljastui uusi terveysriski – listalta löytyy monia suosikkeja: Nuudelit, pakattu liha, valmisruoka...Ultraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksille
SyöpäRavitsemusLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä
  • 10.11.06:28
    Sairaudet ja taudit

    Suomessa osallistutaan syöpien seulontaan keskiarvoa ahkerammin

  • 2.11.06:46
    Asian ytimessä.doc

    Savuttomilla yhä enemmän Suomen tappavinta syöpää – keuhkosyöpä havaitaan usein liian myöhään

  • 1.11.06:45
    Asian ytimessä.doc

    Marika Kojo ajoi kolarin ja sai syöpädiagnoosin samana päivänä: "Elän kuoleman rajapinnoilla"

  • 31.10.20:15
    Raskaus

    30-vuotiaan naisen oireet viittasivat raskauteen – taustalla olikin vakava sairaus

  • 28.10.18:50
    Sairaudet ja taudit

    Rinnat pitää tutkia joka kuukausi – näin teet sen oikein kotona