Ultraprosessoidut ruoat mahdollisesti syöpäriski – mitä pitää välttää?

Paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävät pitkälle prosessoidut teolliset ruoat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa riskiä sairastua syöpään. Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Lääketieteellisessä BMJ-lehdessä julkaistu tutkimus perustuu yli 300 000 keski-ikäisen ranskalaisen viisivuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin useita kertoja tutkimuksen aikana.

Kun tutkijat yhdistivät ruokavaliotiedot tietoihin seurannan aikana todetuista syövistä, he havaitsivat sairastumisriskin suurenevan tasaisesti, mitä enemmän osallistujan ruokavaliossa oli ultraprosessoituja ruokia.

Vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta jos ruokavalio koostuu lähes yksinomaan ultraprosessoiduista ruoka-aineista, se voi olla merkittävä. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 2 200 syöpää.

Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja – eli ruokia, joissa on paljon säilöntäaineita, suolaa, huonoja rasvoja ja lisättyä sokeria ja vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja.

Suolaa, rasvaa, sokeria – mutta myös muovia ja lisäaineita

Tutkijoiden havainnot eivät riitä osoittamaan, että havaitut syöpätapaukset johtuivat vain ja ainoastaan osallistujien epäterveellisestä ruokavaliosta, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty myös muiden sairauksien kohdalla. Runsas teollisesti prosessoitujen, epäterveellisten ruokien syöminen on yhdistetty muun muassa lihavuuteen ja verenpaineen kohoamiseen.

Tässä vaiheessa tutkijat eivät tiedä, mikä ultraprosessoidussa ruoassa mahdollisesti aiheuttaa syöpää, mutta vaihtoehtoisia selityksiä on monia. Suolan, huonojen rasvojen ja lisätyn sokerin lisäksi pakkausten muovit, karsinogeeniset ainesosat ja lisäaineet ovat potentiaalisia syöpäriskin suurentajia, mutta tällä hetkellä tutkimusnäyttö on riittämätön tarkkoihin arvioihin.

Tutkimuksista on myös hyvin vaikea päätellä, miten paljon yhteydet johtuvat epäterveellisesti ruokailevien mahdollisista muista epäterveellisistä elämäntavoista.

Vaikka nyt todetut syöpäyhteydet eivät varmistuisi lisätutkimuksissa, paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävä ruoka on kuitenkin monella muulla tapaa epäterveellistä, joten sitä olisi hyvä välttää joka tapauksessa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Oudot tuntemukset osoittautuivat munasarjasyöväksi

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Lue myös:

    Uusimmat