8 ruokaa, joista sydäntautilääkärit suosittelevat sinua luopumaan – karsi nämä ruokavaliostasi!

10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset? 0:37 10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset?

Asiantuntijat listasivat ylös joukon ruokia, joiden karsiminen ruokavaliosta voi auttaa sinua pienentämään sydän- ja veriusonitautien riskiä.

Coloradon yliopiston tutkijoiden mukaan pitkälle prosessoidut elintarvikkeet aiheuttavat todennäköisemmin "ruokariippuvuutta". Katso videolta, löytyykö oma paheesi näiden tuotteiden joukosta. 

Ruokavalio näyttelee tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Vaikka ruoka ei vielä yksinään poista ongelmia, oikeanlaisesta ruokavaliosta ja annoskokojen hallinnasta on tutkitusti apua.

– Ei ole olemassa ruokaa, joka pelastaa henkesi, mutta ei myöskään ole olemassa ruokaa, joka tappaisi sinut. Tässä on kyse tasapainosta, yhdysvaltalainen sydän- ja verisuonitautien professori Sharonne Hayes toteaa Today-sivustolle.

Today-sivusto kysyi kahdelta asiantuntijalta, Hayesilta ja sydäntautilääkäri Andrew Freemanilta, suosituksia ruoista, jotka tulisi oman terveyden vuoksi jättää syömättä.

1. Pekoni ja muu prosessoitu liha

Hayes suosittelee luopumaan prosessoiduista lihatuotteista, sillä ne sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, suolaa, kaloreita ja nitraatteja. Näitä lihatuotteita kannattaa välttää sydänterveyden lisäksi myös siksi, että ne aiheuttavat tutkitusti syöpää.

Maailman terveysjärjestö WHO nostaa prosessoidun lihan syöpävaarallisten aineiden ylimpään luokkaan, josta löytyvät myös muun muassa tupakka ja asbesti.

2. Perunalastut ja naposteltavat

Jos haluat pysyä terveenä, lääkärit kehottavat sinua pysymään kaukana suolaisista ja rouskuvista hiilihydraateista, kuten erilaisista sipseistä. Nämä naposteltavat kannatta vaihtaa luonnollisiin elintarvikkeisiin, kuten erilaisiin vitamiini- ja kuitupitoisiin hedelmiin ja vihanneksiin.

– Kulttuurissamme arvostetaan helppoutta, mutta tämä ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi syödä jalostettuja elintarvikkeita, jotka ovat täynnä suolaa ja sokereita, Freeman toteaa ja lisää, että myös vihanneksia on helppo kuljettaa mukana.

3. Jälkiruoat

Lisättyä sokeria kuuluisi asiantuntijoiden mukaan syödä rajoitetuissa määrin – jos ei ollenkaan. Jälkiruokien ja makeiden herkkujen syömistä tulisi rajoittaa yhteen kertaan viikossa, ja tällöinkin annoskoot tulisi pitää pieninä.

4. Liika proteiini

Vaikka proteiini on tärkeä ravintoaine, nykyisin moni sortuu syömään sitä yli tarpeen.

Sen lisäksi, että liiallinen proteiininsaanti voi aiheuttaa munuaisongelmia, proteiinia saadaan yleensä tyydyttynyttä rasvaa sisältävistä tuotteista, jotka voivat nostaa huonon kolesterolin määrää elimistössä.

5. Energiajuomat

Freeman suosittelee välttämään energiajuomia, sillä ne sisältävät paitsi lisättyä sokeria, usein myös korkeaan verenpaineeseen yhdistettyjä ainesosia.

Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että sinun täytyisi luopua kofeiinista. Tärkeintä on katsoa, mitä kuppiin oikein kaataa. Esimerkiksi musta kahvi muuttuu helposti kaloripommiksi, jos lisäät joukkoon sokeria, kermaa tai siirappeja.

6. Lisätty suola

Lähes kaikki meistä saavat ruokavaliostaan enemmän suolaa kuin olisi suositeltavaa. Lisättyä suolaa on yllättävissäkin tuotteissa, kuten muroissa. Vaikka ihminen tarvitsee suolaa, liiallinen suola ei tee hyvää verenpaineelle.

7. Kookosöljy

Kookosöljy sisältää enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin laardi, asiantuntija muistuttaa.

– Se toimii hyvin ulkoisesti; se on erinomainen hiusten ja ihon kosteuttaja, mutta en mielelläni söisi sitä kovinkaan paljoa, Freeman toteaa.

8. Pikaruoka

Uppopaistetut ja hiilihydraattipitoiset pikaruoat eivät asiantuntijoiden mukaan yksinkertaisesti kuuluu terveelliseen ruokavalioon. 

Lähde: Today

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat