Yleisesti käytetty lisäaine osasyyllinen liikkumattomuuteen? Tutkijat: Saamme jopa kolme kertaa suositeltua suurempia annoksia

Esimerkiksi lihatuotteissa ja kolajuomissa käytetty lisäaine fosfaatti saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan aiheuttaa runsaasti käytettynä fyysistä vetämättömyyttä. Yhdysvaltalaistutkimuksesta uutisoivat muiden muassa Neuroscience News- sekä Medical Xpress -sivustot.
Fosfaattia löytyy luonnostaan esimerkiksi pähkinöistä, kananmunista ja maitotuotteista. Fosfaatti on luuston ja hampaiden kunnolle tärkeä kivennäisaine, mutta liiallisen fosfaatinsaannin on arveltu olevan yhteydessä esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä munuaissairauksien pahenemiseen.
Circulation-lehdessä ilmestynyt tutkimus viittaa siihen, että runsaan fosfaatinsaannin haittapuolena on myös fyysinen vetämättömyys, joka johtaa vähentyneeseen liikunnan määrään ja sitä kautta potentiaalisiin terveysongelmiin.
Lue myös: Nuorten aikuisten syöpäriski kasvanut dramaattisesti – taustalla maailmanlaajuinen ongelma
Tutkijat: Yksi liikkumattomuutta selittävä tekijä
Texasin lääketieteellisen yliopiston tutkijat uskovat, että laajasti limonadeissa, pakatuissa lihoissa ja muissa prosessoiduissa tuotteissa käytetty fosfaatti on yksi amerikkalaisten liikkumattomuutta selittävä tekijä.
Tutkijat arvioivat, että Yhdysvalloissa eniten myydyistä ruokatuotteista 40–70 prosenttia sisältää lisättyä fosfaattia. Tuotteisiin lukeutuvat muiden muassa kuivaruoat, pakasteateriat, pikaruoat ja leipomotuotteet. Näin ollen neljäsosa yhdysvaltalaisista saa kolme kertaa suositeltua suuremman annoksen fosfaattia päivittäin. Lääkärilehti huomauttaa, että lisäaineena käytetty vapaa fosfaatti imeytyy elimistöön tehokkaammin kuin esimerkiksi pähkinöistä saatu orgaaninen fosfaatti.
Ruoasta löytyvät fosfaatit tunnistaa e-koodeista E338–E341. Fosfaattia käytetään esimerkiksi ruoan säilymisajan pidentämiseen.
Fosfaatin haitat havaittiin niin hiirillä kuin ihmisillä
Tutkimuksen ensimmäinen osa tehtiin hiirillä. Terveet hiiret jaettiin kahteen ryhmään, jotka noudattivat samanlaista ruokavaliota – yhdellä poikkeuksella. Toisessa ryhmässä jyrsivät saivat ravinnostaan kolme kertaa enemmän lisättyä fosfaattia kuin verrokkiryhmään kuuluvat hiiret.
Kahdentoista viikon kuluttua tutkijat huomasivat, että paljon fosfaattia ravinnostaan saaneet hiiret viettivät verrokkejaan vähemmän aikaa juoksumatolla. Lisäksi hiirten hapenottokyky ja rasvanpolttokyky olivat heikentyneet. Fosfaattia kolminkertaisen annoksen saaneilla eläimillä havaittiin muutoksia yli 5000 geenissä, jotka ovat osana rasvanpolton ja aineenvaihdunnan prosesseissa.
Tutkimuksen toisessa osassa analysoitiin 1600 terveen aikuisen kunnosta saatuja tietoja. Osallistujien aktiivisuutta mitattiin aktiivisuusrannekkeilla viikon ajan. Kun laitteesta saadut tiedot yhdistettiin ihmisten verestä mitattuihin fosfaattitasoihin, korkeammat fosfaattipitoisuudet yhdistettiin vähentyneeseen rankkaan fyysiseen aktiivisuuteen ja suurempaan määrään paikallaoloa.
Tutkijat toivovat työnsä lisäävän tietoisuutta fosfaatin mahdollisista haittavaikutuksista niin kuluttajien kuin ruoantuottajien keskuudessa.
Fosfaatille ei ole asetettu turvallisen käytön ylärajaa. Aikuisille fosforin päivittäinen saantisuositus on 600 milligrammaa ja imetyksen aikana 900 milligrammaa.
Lähteet: Neuroscience News, Medical Xpress, Healthline, Lääkärilehti
Uusimmat
-
15:36
Koronavirus riehaantunut Virossa, eikä Suomi tule säästymään tältä – Jan Vapaavuori: "Tartuntojen määrä kasvaa"
-
15:23
Avoin puolue ja Suomen kommunistinen puolue merkitty puoluerekisteriin
-
15:17
Ranskan ex-presidentti Sarkozylle vankilatuomio korruptiosta
-
15:16
Lääkäreille tuomiot vammantuottamuksista – perheenäiti Helin kaikki raajat amputoitiin, koska vakavat oireet sivuutettiin: "Luulin, että sairaalan osastolla olisi turvallista"
-
15:05
99-vuotias prinssi Philip siirrettiin toiseen sairaalaan – kotiutuminen lykkääntyi jälleen
-
15:05
MTV seuraa koronan etenemistä Suomessa: Sairaalapotilaiden määrä kasvoi lähes 30:lla – Lapin avi kieltää yli kuuden hengen kokoontumiset
-
15:04
Koronan sulkemat pelikoneet moukaroivat Veikkauksen viime vuoden tulosta roimasti
-
15:01
Länsirajalla alkaa "pakkotestaus" koronan varalta – jos vapaaehtoisesta testistä yrittää luistaa, voidaan siihen määrätä
-
15:00
Riitta-Liisa Roponen antoi vinkin MM-kisajännäreille – "Ei minua näköjään vieläkään ole saatu pois näiltä laduilta"
-
14:55
Dannyn ex-avustaja Helmi Loukasmäki täytti 20 vuotta – kaunis syntymäpäiväkuva kerää kehuja: "Olet maailman suloisin"
-
14:53
Video ei herkille: Lääkäri poistaa ison loismadon miehen nenästä – potilas ei saa järkytykseltään sanaa suustaan
-
14:53
Ott Tänak tyrmäsi Toyotan: ”Olen kieltämättä yllättynyt”
-
14:46
MaRa vaatii ravintoloiden menetysten täysimääräistä korvaamista – haluaa myös henkilöstöravintolat kiinni: "Valtioneuvoston tulee kantaa vastuunsa"
-
14:45
Leuat loksauttava merkkipaalu meni rikki helmikuussa: Näin monta autoa Mercedes-Benz on valmistanut koko historiansa aikana
-
14:38
SaiPa luopui Leijonissa debytoineesta hyökkääjästään – hanskoja ei lyödä tiskiin: "Totesimme, että voimme näin toimia"
-
14:26
Myanmarin syrjäytetylle johtajalle Suu Kyille uusia syytteitä: "Mitä tahansa voi tapahtua tässä maassa tänä aikana"
-
14:10
Väitöskirjatutkija: Trump heitti puheessaan haasteen puolue-eliitille
-
14:04
Opiskelijat nostivat opintolainaa tammikuussa enemmän kuin koskaan ennen – myös korko ennätysalhaalla
-
13:57
THL: Suomessa kahdeksan uutta koronakuolemaa – teho-osastolla 39 ihmistä
-
13:56
Ghanan presidentti sai maailman ensimmäisenä covax-koronarokotteen, jonka tavoitteena on lisätä tasa-arvoa
-
Lataa lisää