Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Yleisesti käytetty lisäaine osasyyllinen liikkumattomuuteen? Tutkijat: Saamme jopa kolme kertaa suositeltua suurempia annoksia

0:47Näin ihmiset reagoivat yllättävään piilokameratemppuunVideolta voi katsoa, miten ihmiset reagoivat, kun heille tarjotaan pussillinen lisäaineita.
Julkaistu 11.02.2019 12:18

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Esimerkiksi lihatuotteissa ja kolajuomissa käytetty lisäaine fosfaatti saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan aiheuttaa runsaasti käytettynä fyysistä vetämättömyyttä. Yhdysvaltalaistutkimuksesta uutisoivat muiden muassa Neuroscience News- sekä Medical Xpress -sivustot.

Fosfaattia löytyy luonnostaan esimerkiksi pähkinöistä, kananmunista ja maitotuotteista. Fosfaatti on luuston ja hampaiden kunnolle tärkeä kivennäisaine, mutta liiallisen fosfaatinsaannin on arveltu olevan yhteydessä esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä munuaissairauksien pahenemiseen.

Circulation-lehdessä ilmestynyt tutkimus viittaa siihen, että runsaan fosfaatinsaannin haittapuolena on myös fyysinen vetämättömyys, joka johtaa vähentyneeseen liikunnan määrään ja sitä kautta potentiaalisiin terveysongelmiin.

Lue myös: Nuorten aikuisten syöpäriski kasvanut dramaattisesti – taustalla maailmanlaajuinen ongelma

Tutkijat: Yksi liikkumattomuutta selittävä tekijä 

Texasin lääketieteellisen yliopiston tutkijat uskovat, että laajasti limonadeissa, pakatuissa lihoissa ja muissa prosessoiduissa tuotteissa käytetty fosfaatti on yksi amerikkalaisten liikkumattomuutta selittävä tekijä.

Tutkijat arvioivat, että Yhdysvalloissa eniten myydyistä ruokatuotteista 40–70 prosenttia sisältää lisättyä fosfaattia. Tuotteisiin lukeutuvat muiden muassa kuivaruoat, pakasteateriat, pikaruoat ja leipomotuotteet. Näin ollen neljäsosa yhdysvaltalaisista saa kolme kertaa suositeltua suuremman annoksen fosfaattia päivittäin. Lääkärilehti huomauttaa, että lisäaineena käytetty vapaa fosfaatti imeytyy elimistöön tehokkaammin kuin esimerkiksi pähkinöistä saatu orgaaninen fosfaatti. 

Ruoasta löytyvät fosfaatit tunnistaa e-koodeista E338–E341. Fosfaattia käytetään esimerkiksi ruoan säilymisajan pidentämiseen.

Lue myös: Lääkärit varoittavat raportissaan: Nämä ruoista löytyvät kemikaalit voivat vaarantaa lasten terveyden

Fosfaatin haitat havaittiin niin hiirillä kuin ihmisillä 

Tutkimuksen ensimmäinen osa tehtiin hiirillä. Terveet hiiret jaettiin kahteen ryhmään, jotka noudattivat samanlaista ruokavaliota – yhdellä poikkeuksella. Toisessa ryhmässä jyrsivät saivat ravinnostaan kolme kertaa enemmän lisättyä fosfaattia kuin verrokkiryhmään kuuluvat hiiret.

Kahdentoista viikon kuluttua tutkijat huomasivat, että paljon fosfaattia ravinnostaan saaneet hiiret viettivät verrokkejaan vähemmän aikaa juoksumatolla. Lisäksi hiirten hapenottokyky ja rasvanpolttokyky olivat heikentyneet. Fosfaattia kolminkertaisen annoksen saaneilla eläimillä havaittiin muutoksia yli 5000 geenissä, jotka ovat osana rasvanpolton ja aineenvaihdunnan prosesseissa.

Tutkimuksen toisessa osassa analysoitiin 1600 terveen aikuisen kunnosta saatuja tietoja. Osallistujien aktiivisuutta mitattiin aktiivisuusrannekkeilla viikon ajan. Kun laitteesta saadut tiedot yhdistettiin ihmisten verestä mitattuihin fosfaattitasoihin, korkeammat fosfaattipitoisuudet yhdistettiin vähentyneeseen rankkaan fyysiseen aktiivisuuteen ja suurempaan määrään paikallaoloa.

Tutkijat toivovat työnsä lisäävän tietoisuutta fosfaatin mahdollisista haittavaikutuksista niin kuluttajien kuin ruoantuottajien keskuudessa.

Fosfaatille ei ole asetettu turvallisen käytön ylärajaa. Aikuisille fosforin päivittäinen saantisuositus on 600 milligrammaa ja imetyksen aikana 900 milligrammaa.

Lue myös: Syötkö suuria määriä makeisia? Evira selvitti, ovatko lisäaineet vaaraksi terveydelle

Lähteet: Neuroscience News, Medical Xpress, Healthline, Lääkärilehti

Lisää aiheesta:

Uutta tietoa ruokien lisäaineista: Tietty yhdistelmä voi lisätä sairastumisriskiäTavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsiUseista kuluttajatuotteista löytyvä kemikaali yhdistettiin varhaiseen kuolemaanVaikutus näkyy jo yhden pizzan jälkeen – tästä suolan terveyshaitasta kannattaa olla tietoinenSuosittu proteiinilisä kasvattaa lihaksia, mutta hiirikokeet paljastivat vakavat sivuseurauksetUltraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksille
RavintoLiikuntaVitamiinitPainonhallintaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?

  • 13.1.06:29
    Sairaudet ja taudit

    Tämä tauti vaivaa joka kolmatta suomalaista: "Johtuu pääsääntöisesti kehnoista elintavoista"

  • 11.12.202409:57
    Sokeri

    Tutkimus: Älä nauti sokeriasi tässä muodossa