Köyhyys on terveysriski – samalla viivalla ylipainon ja verenpainetaudin kanssa

Sosiaalinen ja taloudellinen asema on tuoreen tutkimuksen perusteella yhtä suuri terveysriski kuin verenpainetauti, vähäinen liikunta, ylipaino ja alkoholi. Havainto vahvistaa olemassa olevaa tutkimusnäyttöä sosioekonomisten tekijöiden terveysvaikutuksista.

Vaikka vähävaraisuus altistaa monille sairauksille ja niiden aiheuttamille kuolemille, sosioekonomista asemaa ei yleensä lasketa ehkäistävissä olevaksi terveystekijäksi esimerkiksi tupakoinnin ja ylipainon tavoin. Kuitenkin tutkimuksista tiedetään, että parantamalla ihmisten taloudellista ja sosiaalista tilannetta myös monet muut riskitekijät vähenevät.

Tulokset perustuvat 48 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja 1,7 miljoonan ihmisen terveystietoihin Britanniasta, Ranskasta, Sveitsistä, Portugalista, Italiasta, Yhdysvalloista ja Australiasta. Sosiaalisen ja taloudellisen aseman mittarina käytettiin osallistujien koulutustasoa. Keskimäärin 13-vuotisten seurantojen aikana yhteensä 310 000 osallistujaa menehtyi.

Alhainen koulutustaso liittyi noin 30–40 prosenttia suurempaan riskiin menehtyä seurannan aikana. Tutkijat arvioivat, että alhainen sosioekonominen asema lyhensi 40–85-vuotiaiden elinikää noin kahdella vuodella, mikä oli enemmän kuin lihavuuden (0,7 vuotta), alkoholin (0,5 vuotta) ja verenpainetaudin (1,6 vuotta) vaikutukset. Vähäinen liikunta nipisti puolestaan 2,4 vuotta odotettavissa olevasta elinajasta, diabetes 3,9 vuotta ja tupakointi 4,8 vuotta.

Tulokset ovat osoitus sosiaalisen ja taloudellisen aseman terveysvaikutuksista, jotka on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa, mutta niitä kannattaa silti tulkita maltillisesti. Tutkimuksista on esimerkiksi vaikea erottaa eri riskitekijöiden vaikutuksia toisistaan, sillä ne usein kasaantuvat ja altistavat myös toisilleen.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat