Näin Venäjän hyökkäyssota eteni sunnuntaina 13. maaliskuuta – lue koonti sotatapahtumista

Venäjä iskee yhä syvemmällä lännessä – mitä Venäjän joukkojen uskotaan tekevän seuraavaksi? 12:50
Venäjä iskee yhä syvemmällä lännessä – mitä Venäjän joukkojen uskotaan tekevän seuraavaksi?

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan ajankohtaista tilannetta tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24.2.
  • YK:n mukaan sodassa on kuollut ainakin 600 ihmistä; yli 1 000 on haavoittunut.
  • Ukrainasta evakuoitiin maan varapääministerin mukaan eilen noin 13 000 ihmistä; se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin perjantaina
  • Puolet pääkaupunki Kiovan asukkaista on poistunut kaupungista

23:33 Britannia: Venäjä on katkaissut Ukrainan pääsyn kansainväliseen laivaliikenteeseen

Britannian puolustusministeriön tiedotteen mukaan Venäjän laivasto on luonut saartorenkaan Mustanmeren rannikolle. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Ukraina on eristetty tehokkaasti kansainvälisestä laivaliikenteestä.

Venäjän laivasto jatkaa ministeriön mukaan ohjusiskujaan Ukrainaan. 

23.34: Time: Ukrainassa ammuttu yhdysvaltalaistoimittaja työskenteli pakolaiskriisiin liittyvässä projektissa

Yhdysvaltalainen aikakauslehti Time on julkaissut lausunnon, jonka mukaan Ukrainassa kuollut kuvajournalisti ja elokuvaohjaaja Brent Renaud oli viime viikkoina työskennellyt alueella globaalia pakolaiskriisiä käsittelevän Time Studiosin projektin vuoksi.

Timen lausunnossa otettiin osaa läheisten suruun ja painotettiin, että toimittajien on voitava turvallisesti kertoa Venäjän hyökkäyksestä ja Ukrainan humanitaarisesta kriisistä.

Timen mukaan Renaud työskenteli "vaikeimpien juttujen" parissa eri puolilla maailmaa, usein mukanaan veljensä Craig Renaud.

Brent Renaud, 50, ammuttiin kuoliaaksi Irpinin rintamalinjalla Kiovan pohjoisosassa.

23.01 Tällainen oli sunnuntai Ukrainan sodassa

Venäjä iski tänään Ukrainan länsirajalle ja väittää surmanneensa suuren joukon ulkomaalaistaistelijoita.

Aamuyön ohjusisku tehtiin lähelle Puolan rajaa Javoriviin, jossa muun muassa amerikkalaiset ovat kouluttaneet Ukrainan armeijaa. Venäjä sanoo surmanneensa jopa 180 ulkomaalaistaistelijaa.

Alue on myös Ukrainan pakolaisten ja läntisten asetoimitusten reitillä.

Muualla Ukrainassa Venäjä on jatkanut tänään hyökkäyksiään, mutta rintamat eivät ole juuri muuttuneet. Ukraina kertoo vastahyökkäyksistäkin.

Venäjä iski Ukrainan länsirajalle ja väittää surmanneensa suuren joukon ulkomaalaistaistelijoita 2:17
Venäjä iski tänään Ukrainan länsirajalle ja väittää surmanneensa suuren joukon ulkomaalaistaistelijoita

22.30: FT: Venäjä on pyytänyt Kiinalta asekalustoapua Ukrainan sotaa varten

Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotakalustoa ja muunlaista apua Ukrainaan hyökkäämisen alkuajoista asti, kertovat lähteet Yhdysvaltain hallinnosta Financial Timesille ja Washington Postille. Lähteet eivät kuitenkaan tarkenna sitä, millaista kalustoa Venäjä on tarkalleen ottaen pyytänyt.

Eräs Financial Timesin lähteistä sanoo Yhdysvaltojen aikovan mahdollisesti varoittaa liittolaisiaan siitä, että Kiina saattaa valmistella tuen tarjoamista Venäjälle. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat esittäneet arvioita, että Venäjän asevarannot alkavat ainakin joidenkin asetyyppien osalta käydä vähiin.

Valkoinen talo ja Kiinan suurlähetystö Washingtonissa eivät kommentoineet asiaa Financial Timesille.

Valkoinen talo tiedotti aiemmin sunnuntaina, että Yhdysvaltojen ja Kiinan korkean tason edustajat tapaavat huomenna Roomassa keskustellakseen muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston (NSC) lausunnossa kerrotaan, että tapaamisessa on tarkoitus muun muassa käydä läpi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutuksia alueelliseen ja maailmanlaajuiseen turvallisuuteen.

21.08: YK:n järjestöt tuomitsivat iskut terveydenhuoltoon Ukrainassa

Useat YK:n järjestöt ovat tuominneet yhteisessä kannanotossaan iskut sairaaloihin ja terveydenhuoltoon Ukrainassa ja vaativat tulitaukoa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan maassa on vahvistettu ainakin 31 terveydenhuoltoon liittyvää iskua, kannanotossa sanotaan. Niistä 24:ssä sairaalat tai terveydenhuoltolaitokset vaurioituivat pahasti tai tuhoutuivat täysin. Lisäksi viisi ambulanssia on tuhottu.

Näissä iskuissa on YK:n mukaan kuollut yhteensä 12 ihmistä ja loukkaantunut yli 30. Esimerkiksi Venäjän iskussa Mariupolin lastensairaalaan eteläisessä Ukrainassa kuoli YK:n mukaan ainakin kolme ihmistä, mukaan lukien nuori tyttö.

20.51: Venäjällä on otettu kiinni yli 800 maan sotatoimia Ukrainassa vastustanutta mielenosoittajaa 

Venäjällä poliisi on ottanut tänään kiinni yli 800 mielenosoittajaa, jotka ovat vastustaneet maansa sotatoimia Ukrainassa. Asiasta kertoo Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva kansalaisjärjestö OVD-info.

OVD-infon mukaan mielenosoittajia on sunnuntaina otettu Venäjällä kiinni liki 40 kaupungissa.

Sekä uutistoimisto AFP että uutiskanava CNN kertovat sunnuntain mielenilmausten yhteydessä otetun kiinni myös toimittajia.

OVD-infon mukaan Venäjällä on otettu kiinni yli 14 800 mielenosoittajaa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sotatoimensa Ukrainassa reilut kaksi viikkoa sitten.

20.43: Ukraina ja Venäjä neuvottelevat huomenna

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut neuvotteluiden Ukrainan kanssa jatkuvan huomenna maanantaina.

Venäjän ja Ukrainan välisistä neuvotteluista on kuulunut viikonlopun aikana varovaisen myönteisiä lausuntoja.

Venäjän neuvottelijaryhmän mielestä neuvotteluissa on tapahtunut "huomattavaa edistystä".

Aiemmin tänään Ukrainan neuvottelijoihin kuuluva Mihailo Podolyak kirjoitti Twitterissä, että Venäjä on lopettanut uhkavaatimusten esittämisen ja kuuntelee ukrainalaisten kantoja tarkasti. Samassa päivityksessä on mukana video, jossa Podolyak CNN:n mukaan sanoo uskovansa konkreettisia tuloksia saatavan aikaan lähipäivinä.

Eilen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili Venäjän muuttaneen lähestymistapaansa neuvotteluissa. 

Aiemmin viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan sanoi, että neuvotteluissa oli tapahtunut myönteisiä muutoksia ja että neuvotteluja käydään lähes päivittäin.

19.58: Yhdysvallat ja Kiina tapaavat keskustellakseen sodasta 

Yhdysvaltojen ja Kiinan korkean tason edustajat tapaavat huomenna maanantaina Roomassa keskustellakseen muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, tiedottaa Valkoinen talo. 

Kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston (NSC) lausunnossa kerrotaan, että tapaamisessa on tarkoitus muun muassa käydä läpi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutuksia alueelliseen ja maailmanlaajuiseen turvallisuuteen.

Kiina on kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjän aloittamaa sotaa, ja se on toistuvasti Venäjän tavoin syyttänyt sotilasliitto Naton laajenemista itään Venäjän ja Ukrainan välien kiristymisestä.

19.53: Tshernobylin ydinvoimalan sähkölinja on korjattu

Ukrainassa Tshernobylin ydinvoimalan vaurioituneet voimalinjat on korjattu ja ydinvoimalaan saadaan jälleen sähköä.

Asiasta kertoi Ukrainan energiaministeri Herman Halushtshenko uutistoimisto AFP:n mukaan.

Näin ollen koko Eurooppaa uhannut mahdollinen ydinkatastrofi on vältetty, ministeri sanoi.

Voimalinjojen vaurioiduttua voimala ei ollut yhteydessä useiden päivien aikana ulkoiseen sähköverkkoon. Vaikka voimala on poissa käytöstä, sähköä tarvitaan edelleen muun muassa voimalan jäähdytysjärjestelmiä varten.

19.50: Ukrainan ulkoministeri varoittaa vierastaistelijoita liittymästä Venäjän riveihin

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleba kertoo Twitterissä puhuneensa yhdysvaltalaiskollegansa Anthony Blinkenin kanssa tänään. Blinken sanoi Kuleban mukaan, että on tehtävä enemmän Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi ja maan saamiseksi vastuuseen rikoksistaan.

Kuleba  varoitti Twitterissä myös Venäjän joukkoihin pyrkiviä vierastaistelijoita.

– Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Varoitan ulkomaiden kansalaisia, jotka voivat haluta liittyä venäläisjoukkoihin: älkää. Olemme jo nostaneet kanteita kansainvälisissä  tuomioistuimissa. Vaikka selviäisitte, olette kuitenkin sotarikollisia.

19.33: Sota-asiantuntija: Venäjän koulutuskeskukseen voi olla vastaus lännen aseapuun

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettajan Jukka Heinäsen  mukaan Ukrainan armeijan kansainväliseen koulutuskeskukseen kohdistettu Venäjän isku voidaan tulkita vastauksena länsimaiden toimittamalle aseavulle. 

Venäjä teki aamuyöllä ohjusiskun lähelle Puolan rajaa Javoriviin, jossa muun muassa amerikkalaiset ovat kouluttaneet Ukrainan armeijaa. Iskussa kuoli ainakin 35 ihmistä ja yli 130 haavoittui.

– Tällä on iso merkitys siltä kannalta, että kohde on todella vain 20 kilometrin päässä Naton rajasta. Ja se oli varmasti Venäjällä tiedossa, että tukikohdassa on ulkomaisia sotilaita, Heinänen totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Venäjän puolustusministeriö väitti tänään surmanneensa iskussa "ulkomaalaisia palkkasotureita" ja tuhonneensa "ulkomaalaisia aseita".

Heinäsen mukaan on mahdollista, että lännestä tullut aseapua olisi kulkenut kyseisen koulutuskeskuksen kautta Ukrainaan.

– Tästä ei ole tarkempaa tietoa toistaiseksi. On (kuitenkin) puhuttu, että vierastaistelijat olisi koulutettu siellä ja lähetetty sieltä rintamalle. Ei voi välttyä ajatukselta, että tämä olisi Venäjän jonkinlainen vastaus aseapuun. 

18.39: YK: Sodassa jo yli 1 660 kuollutta tai loukkaantunutta siviiliuhria

YK:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut tähän mennessä jo 1 663 siviiliä. Heistä lähes 600 on kuollut. Kuolleista lapsia on 33.

Uhriluvut ovat YK:n mukaan kerrottua korkeampia, koska joiltain alueilta on vaikea saada tietoja. YK kertoo tiedossaan olevan, että esimerkiksi Mariupolin ja Volnovahan alueilla olisi satoja vahvistamattomia siviiliuhreja. 

18.32: Venäjä myöntää iskun sotilaiden koulutuskeskukseen Länsi-Ukrainassa

Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt tehneensä iskun Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan sotilaiden koulutuskeskukseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ministeriön mukaan Venäjän joukot tuhosivat iskussa jopa ”180 ulkomaista palkkasotilasta ja suuren määrän ulkomaisia aseita”. 

Puolustusministeriön tiedottajan Igor Konashenkovin mukaan Venäjä jatkaa hyökkäyksiään ulkomaalaisia palkkasotureita vastaan. Reuters ei voinut itsenäisesti vahvistaa lausuntoja.

Ukrainan aluekuvernöörin mukaan iskussa kuoli 35 ihmistä ja 134 haavoittui.

17.59: USA selvittää journalistin kuolemaa

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoo BBC:n mukaan televisiohaastattelussa, että Yhdysvallat selvittää yhdysvaltalaisen kuvajournalistin ja elokuvaohjaajan Brent Renaud kuolemaan johtaneet syyt ukrainalaisviranomaisten kanssa ja harkitsee sitten "sopivia vastatoimia".

Renaud, 50, ammuttiin kuoliaaksi tänään Irpinin rintamalinjalla Kiovan pohjoisosassa. Ukrainan mukaan hän kuoli venäläisjoukkojen luotiin. 

17.29: Avustusjärjestöjen edustajat vertaavat Ukrainan sotaa Syyrian sotaan 

Avustusjärjestöt toimivat Ukrainassa erittäin haastavissa oloissa, kertovat Lääkärit ilman rajoja -järjestön ja Punaisen ristin Suomen osastot. Kummankin järjestön edustaja vertaa Ukrainassa vallitsevaa tilannetta Syyrian sotaan, jossa taisteluita on käyty kaupunkisotana siviilien keskuudessa.

Tilanne aktiivisen sodankäynnin suhteen vaihtelee Ukrainan eri puolilla. Pulaa maassa on etenkin puhtaasta vedestä, ruoasta ja lääkintätarvikkeista. Avustustyöhön osallistuu myös järjestöjen suomalaista henkilöstöä.

17.08: Venäjää vastustavat protestit jatkuvat Hersonissa

Paikallismedian mukaan Venäjän joukot ovat ampuneet varoituslaukauksia mielenosoituksessa vallatussa Hersonin kaupungissa. Venäjä otti kaupungin hallintaansa aiemmin tässä kuussa, mutta paikalliset ovat osoittaneet mieltään miehitystä vastaan.

Tämänpäiväisissä mielenosoittajia kerrotaan olleen paikalla tuhansia. Sosiaaliseen mediaan jaetuissa kuvissa ja videoissa näkyy mielenosoittajia marssimassa venäläisten aseistettujen sotilasajoneuvojen ohi.

Tänään tuli kuluneeksi 78 vuotta siitä, kun kaupunki vapautui natsien vallasta.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on julkaissut Telegramissa videon mielenosoituksesta ja sanonut olevansa kiitollinen jokaiselle, joka ei antaudu ja osoittaa mieltään.

Ukrainan viranomaiset syyttivät Venäjää eilen tekaistun kansanäänestyksen järjestämisestä Hersonissa Venäjä-mielisen "kansantasavallan" luomiseksi.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tviittasi asiasta eilen sanoen, että koska Venäjälle ei ole lainkaan tukea, äänestys olisi täysin lavastettu.

Hän vertasi Hersonia vuoden 2014 Krimin valtaukseen ja kutsui suunnitelmaa saman käsikirjoituksen mukaiseksi. Tuolloin Venäjä järjesti kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä sijoitettuaan joukkojaan alueelle.

16.36: Mariupolin ruoka ja vesi ovat lopussa

Ukrainan piiritetyssä satamakaupungissa Mariupolissa ovat loppumassa viimeisetkin ruokavarastot ja vesi. Asiasta tiedottaa Reutersin mukaan Kiovan kaupunginhallitus. 

Sen mukaan Venäjän joukot jatkavat kaupungin saartamista ja siviilikohteiden pommittamista.

– Ihmiset ovat olleet vaikeassa tilanteessa 12 päivää.Kaupungissa ei ole sähköä, vettä tai lämmitystä. Myöskään viestiminen ei juuri lainkaan enää onnistu. Nyt myös viimeiset ruokavarat ja vesi on loppumassa, valtuusto totesi netissä julkaisemassaan lausunnossa.

15.20: Irpinissä kuollut toimittaja nimetty

Ukrainan Irpinissä on kuollut toimittaja Brent Renaud, joka on aikaisemmin työskennellyt New York Timesille.

Aiemmin Kiovan alueen poliisipäällikkö kertoi, että kuollut toimittaja olisi työskennellyt New York Timesille Ukrainassa ollessaan.

Timesille viimeksi vuonna 2015 töitä tehnyt Renaud oli käyttänyt Ukrainassa ollessaan New York Timesin tunnusta, jonka hän oli saanut vuosia sitten, kertoo NYT.

Kiovan poliisijohdon mukaan samassa yhteydessä haavoittui kaksi muutakin toimittajaa.

Kuolemantapaus johtuu Venäjän joukkojen toimista, Kiovan poliisi väittää.

15.18: Myös Venäjä optimistinen neuvotteluiden suhteen

Venäjän ja Ukrainan väliset neuvottelut ovat edistyneet huomattavasti niiden alkamisen jälkeen, sanoo Venäjän neuvotteluryhmään kuuluva ihminen.

Venäjän edustajan mukaan on mahdollista, että sotaa käyvien maiden neuvottelijat löytävät yhteisymmärryksen lähiaikoina.

Aiemmin tänään Ukrainan edustaja totesi olevansa optimistinen lähipäivien keskusteluiden tulosten suhteen.

15.05: Venäjä uhkailee netistä irtautumisella

Sotatoimien jatkuessa ja laajetessa Ukrainassa Venäjä uhkailee digitaalisella rautaesiripulla.

Venäjä on kertonut valmiudestaan irtautua maailmanlaajuisesta internetistä. Asiantuntijan mukaan se olisi täysin mahdollista.

– Verkkoyhteyksiä ja verkossa olevia palveluita voidaan ottaa irti verkosta, kertoo yksikönpäällikkö Heidi Kivekäs Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Lue lisää aiheesta täältä.

14.43: Toimittaja on kuollut Ukrainassa

Kiovan alueen poliisipäällikön mukaan toimittaja on kuollut Irpinissä Ukrainassa. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

Poliisipäällikön mukaan toimittaja oli töissä New York Timesilla, mutta NYT kertoi myöhemmin toimittajan työskennelleen lehdelle viimeksi vuonna 2015. Kiovan poliisipäällikön mukaan kuolemantapaus johtuu Venäjän joukkojen toimista.

14.41: Mielenosoittajia pidätetty Venäjällä

Venäläiset ovat jälleen osoittaneet mieltään Ukrainan sotaa vastaan. Kuten aiemminkin, Venäjän poliisi on tehnyt pidätyksiä mielenosoitusten yhteydessä. 

OVD-Info-järjestön mukaan poliisi oli pidättänyt puoleenpäivään mennessä yli 250 mielenosoittajaa. Sodan alusta lukien mielenosoittajia on pidätetty jo yli 14 000. Mielenosoituksia on tänään ollut ainakin 20 venäläiskaupungissa. 

Aiemmin tällä viikolla Venäjän tunnetuin oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi kannusti ihmisiä osoittamaan mieltään tänään tänään sunnunntaina.

Sodan vastainen mielenosoitus Pietarissa
Mielenosoittaja pidätettiin Pietarissa – kuva sunnuntailta.

14.38: Puolan presidentti: Jos Venäjä käyttää kemiallisia aseita, saattaa Nato puuttua sotaan

Nato on toistuvasti todennut, että vaikka Nato-maat toimittavat aseita Ukrainalle, se ei tule käyttämään joukkojaan Ukrainan puolustamiseen.

Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan on mahdollista, että Nato saattaisi harkita uudelleen suhdettaan Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan, jos Venäjä käyttäisi kemiallisia aseita. Asiasta kertoo BBC.

Puolan presidentti ei sulje pois sitä vaihtoehtoa, että Venäjä käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa, jossa sen sota ei ole sujunut asiantuntija-arvioiden mukaan maan suunnittelemalla tavalla.

– Jos kysyt minulta voiko Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää kemiallisia aseita, ajattelen, että Putin voi käyttää nyt mitä tahansa, varsinkin koska hän on vaikeassa tilanteessa, Duda sanoi BBC:n haastattelussa.

Lue lisää aiheesta täältä.

14.30: Ukraina uskoo neuvotteluiden tuovan mahdollisesti tulosta

Venäjän ja Ukrainan väliset neuvottelut voivat tuottaa lähipäivinä tulosta, uskoo ukrainalainen neuvottelija Reutersin mukaan.

Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan Israel tai Turkki olisivat sopivia välittäjämaita neuvotteluihin Venäjän kanssa.

Venäjä ja Ukraina ovat neuvotelleet useita kertoja sodan syttymisen jälkeen laihoin tuloksin. Maiden käsitykset rauhan tuovista ehdoista eroavat merkittävästi toisistaan.

14.09: Yle: Javorivin sotilastukikohdassa on ollut useita suomalaisia

Venäläisten ohjusiskun kohteena olleessa Javorivin sotilastukikohdassa on ollut useita suomalaisia, kertoo Ylelle suomalainen vierastaistelija.

Ylen haastattelema suomalainen ei ole enää Javorivissa eikä hän tiennyt, olivatko suomalaiset paikalle, kun isku tehtiin.

Iskussa on kuollut ainakin 35 ihmistä ja loukkaantunut yli sata.

14.03: Zelenskyi: Liki 125 000 ihmistä evakuoitu

Liki 125 000 ihmistä on evakuoitu sota-alueilta Ukrainassa humanitäärisiä käytäviä pitkin, Ukrainan presidentin Volydymyr Zelenskyi kertoi tänään sunnuntaina.

Zelenskyin mukaan evakuointitoimet keskittyvät tänään Venäjän armeijan piirittämään Mariupoliin, jossa asuu 400 000 ihmistä. Zelenskyin mukaan humanitääristä apua tuova saattue on vain 80 kilometrin päässä kaupungista.

13.39: Ukrainalaisia kuljettanut bussi onnettomuudessa Italiassa – yksi kuoli

Ukrainalaisia kuljettanut bussi, joka oli matkalla sotaa käyvästä maasta Italiaan on joutunut onnettomuuteen Keski-Italiassa.

Linja-auton kyydissä oli Italian pelastuslaitoksen mukaan 50 ukrainalaista, joista yksi kuoli ja useita loukkaantui onnettomuudessa.

Bussionnettomuus Italia AOP
Onnettomuuteen joutunut bussi kaatui kyljelleen.

13.25: Kuvia sodan runtelemasta Malynista

Kuvatoimisto EPA on julkaissut eilen lauantaina otettuja kuvia sodan kaltoin kohtelemasta Malynin kaupungista. Noin 100 kilometrin päässä Ukrainan pääkaupungista sijaitsevan Malynin asukasluku oli ennen sotaa noin 30 000.

Nainen osin tuhotulla sillalla Ukrainassa.
Malynissa sijaitseva silta on osin tuhoutunut.

Mies katsoo puhelintaan raunioiden keskellä Ukrainassa.
Malynin kautta kulkee keskeisiä juna- ja autoreittejä Kiovaan.

Ihminen kirkon edessä Ukrainan sodan aikaan.
Kirkon kerrotaan vaurioituneen ilmaiskun yhteydessä.

13.05: Myös Dniprorudnen pormestari kaapattu

Venäjän joukot ovat kaapanneet Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Dniprorudnen kaupungin pormestari Yevhen Matveyevin, kertoo maan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Matveyev on jo toinen Venäjän kaappaama pormestari sodan aikana. Aiemmin tällä viikolla Venäjä kaappasi Melitopolin pormestarin.

Video: Venäjän sotilaat veivät Melitopolin pormestarin – ihmiset seurasivat avuttomina 0:22
Valvontakameralle tallentui, kun joukko venäläissotilaita sieppasi Melitopolin pormestarin.

12.54: Turkki ja Israel sopisivat välittäjämaiksi Ukrainalle

Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan Israel tai Turkki olisivat sopivia välittäjämaita neuvotteluihin Venäjän kanssa.

Venäjä ja Ukraina ovat neuvotelleet useita kertoja sodan syttymisen jälkeen laihoin tuloksin. Maiden käsitykset rauhan tuovista ehdoista eroavat merkittävästi toisistaan.

12.42: Javovirin sotilastukikohdan uhrimäärä kasvaa

Venäjän tekemässä ilmaiskussa Javovirin sotilastukikohtaan on kuollut ainakin 35 ihmistä, kertoo Lvivin alueen kuvernööri. Haavoittuneita on vähintään 134.

11.45: Javorivin tukikohdan kautta Ukrainaan tuotiin sotilasapua

Ukrainassa useita ihmisiä on kuollut ja kymmeniä haavoittunut Venäjän iskussa Javorivin sotilastukikohtaan Lvivin kaupungin lähellä maan länsiosassa, kertovat paikallisviranomaiset.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tukikohdan alue on noin 390 neliökilometrin suuruinen ja sinne voidaan majoittaa vajaat 1 800 ihmistä. Tiedossa ei ole, kuinka paljon ihmisiä tukikohdassa oli, kun sinne hyökättiin.

BBC:n Lvivissä olevan toimittajan Hugo Bachegan mukaan hyökkäystä tukikohtaan osattiin kuitenkin odottaa, joten on todennäköistä, että sieltä oli evakuoitu väkeä.

Sotilastukikohta on toiminut niin sanottujen IPSC-joukkojen koulutuskeskuksena. IPSC perustettiin vuonna 2007 kouluttamaan Ukrainan joukkoja erityisesti rauhanturvatoimintaan. Siellä pidettiin myös sotilasliitto Naton jäsenmaiden kanssa yhteisiä harjoituksia.

Vielä helmikuun alussa tukikohdassa otetuissa kuvissa näkyy Yhdysvaltain armeijan sotilaskouluttajia ottamassa osaa harjoituksiin yhdessä Ukrainan sotilaiden kanssa, kertoo BBC.

Läheisestä Lvivin kaupungista on tullut tärkeä keskus, jonka kautta Ukrainaan kuljetetaan sekä humanitaarista apua että sotilasapua. 

10.35: Tehtaankadulle ilmestynyt Zelenskyinkatu-kyltti

Venäjän suurlähetystön edustalle Helsingin Tehtaankadulle on ilmestynyt Zelenskyinkatu-kyltti. Se on kiinnitetty lähetystön kohdalle jalkakäytävän erilliseen aitaan.

Kyltin teksti on sekä suomen- että ruotsinkielisenä, kuten kadunnimet Helsingissä yleensäkin.

Venäjän lähetystön edustalla on pidetty useita mielenosoituksia vastalauseena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Tavallisesti Venäjän lähetystörakennuksia ympäröi pelkästään tontin rajalla oleva aita, mutta nyt jalkakäytävän ja ajoradan väliin on tuotu erillinen mellakka-aita suojaamaan lähetystöaluetta. 

10.15: Sotilastukikohtaiskussa kuollut yhdeksän

Venäjän tekemässä ilmaiskussa Lvivin alueella sijaitsevaan Javorivin sotilastukikohtaan on kuollut yhdeksän ja haavoittunut 57 ihmistä, kertoo alueen kuvernööri Reutersin mukaan.

Kuvernöörin mukaan Venäjä ampui sotilastukikohtaan 30 rakettia.

Ukrainan puolustusministerin mukaan myös ulkomaalaisia sotilasneuvonantajia työskentelee tukikohdassa.

9.55: Venäjä virittää Hersonista kansantasavaltaa, Ukraina väittää

Venäjä yrittää "epätoivoisesti organisoida" Hersonin kaupungissa niin sanotun kansanäänestyksen kansantasavallan perustamisesta, väittää Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban.

Mahdollista äänestystä ennakoiden Hersovin paikallisviranomaiset ovat jo äänestäneet äänestyksen järjestämistä vastaan. 

– Hersonin alue oli ja tulee olemaan osa yhtä valtiota, Ukrainaa, totesi valtuuston johtaja Yuriy Sobolevskyi.

9.35 Räjähdyksiä tallentui valvontakameraan Nikolajevissa

Räjähdykset asuintalon pihalla tallentuivat valvontakameraan Nikolajevissa 12. maaliskuuta 0:30

Uutistoimisto Reutersin haltuun saamalle valvontakameravideolle tallentui, kuinka useampi räjähde osui asuintalon pihalle Nikolajevissa, Etelä-Ukrainassa lauantaina.

Videolla näkyy, kuinka räjähteet osuvat kerrostalon pihalle ja leikkikentälle. Parkkeerattujen autojen ikkunat särkyvät räjähdysten voimasta.

Nikolajev on satamakaupunki Ukrainan eteläpuolella.

9.32: Kuvia ruumishuoneelta

Kuvatoimisto EPA on julkaissut kuvia Brovaryssa sijaitsevalta ruumishuoneelta. Kuvissa on ruumishuoneen henkilökunnan mukaan sotatoimissa kuolleita ihmisiä. Brovary sijaitsee kaksikymmentä kilometriä Kiovasta koiliseen.

Kuolleita ihmisiä sairaalassa Ukrainan sodan aikaan.
YK:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut yli 500 siviiliä.

Kuollut henkilö sairaalasssa Ukrainan sodan aikaan.
Ukraina väittää, että sodassa on menehtynyt enemmän ukrainalaisia siviilejä kuin maan sotilaita.

Kuolleita sairaalassa Ukrainan sodan aikana.
Ruumiiden parissa työskentelevien mukaan kuvissa näkyvät kuolleet ovat venäläisten sodassa tappamia.

9.12: Venäjä haluaa piirittää, Britannia väittää

Venäjä pyrkii piirittämään Ukrainan armeijan maan itäosassa olevat joukot, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö.

Britannia uskoo, että Krimiltä hyökkäävät Venäjän ryhmittymät haluavat kiertää Nikolajevin kaupungin ja edetä Odessaa kohti. Sodan alkupäivinä arvioitiin, että Venäjä tekee maihinnousun Odessaan, mutta näin ei ole tapahtunut.

Ukrainan vastarinta on yhä vahvaa ja Venäjä maksaa Britannian näkemyksen mukaan kovan hinnan etenemisestään.

9.03: Kuvia sodan runtelemasta Ukrainasta

Ranskalainen uutistoimisto AFP on julkaissut eilen otettuja kuvia eri kaupungeista Ukrainasta.

Sodan tuhoja Irpinissä.
Sotilas kantaa panssarintorjuntaan käytettävää sinkoa Kiovan pohjoispuolella

Sodan tuhoja Harkovassa.
Harkovan taisteluissa on tuhoutunut myös ratikka.

Sodan tuhoja Irpinissä.
Irpinissä auto on tulitettu täyteen reikiä.

Sodan tuhoja Kiovan lähistöllä.
Sodan jättämiä jälkiä Kiovan lähettyvillä.

8.08: Lvivin iskut sotilastukikohtaan

Venäjä on tehnyt ilmaiskun sotilastukikohtaan lähellä Länsi-Ukrainassa sijaitsevaa Lvivin kaupunkia, kertovat ukrainalaiset paikallisviranomaiset.

Tukikohtaa on ainakin aiemmin käytetty muun muassa rauhanturvaajien kouluttamiseen. 

Paikallisviranomaisten mukaan alustavasti uskotaan, että Venäjä ampui kahdeksan ohjusta sotilastukikohtaan. Mahdollisista ihmisuhreista ei ole vielä tietoa.

7.43: Lvivissä kuultu räjähdyksiä

Ukrainan länsiosassa sijaitsevan Lvivin kaupungin alueella on kuultu räjähdyksiä.

UNIAN-uutistoimisto siteeraa BBC:n mukaan sosiaalisen median käyttäjiä, jotka kertovat voimakkaista räjähdyksistä.

Paikallismedioiden mukaan alueella annettiin myös ilmahälytys.

The Kyiv Independent puolestaan kertoo, että Lviviin on hyökätty ohjuksin. Tietoja ei ole vahvistettu.

MTV Ukrainassa: Lvivin rautatieasema on nyt maailman traagisin rautatieasema 1:36
MTV Ukrainassa: Lvivin rautatieasema on nyt maailman traagisin rautatieasema.

7.35: Moldovassa pakolaistilanne pahenee

Moldova pyytää apua ukrainalaispakolaisista selvitäkseen. Moldovan pääministerin Natalia Gavrilitan mukaan maahan on saapunut 270 000 sotapakolaista viime viikkojen aikana.

– Yli 100 000 on päättänyt jäädä maahan. Moldovan kaltaiselle valtiolle nämä ovat aika suuria lukuja, Gavrilita kertoi BBC:lle.

Moldovan väkiluku on noin 2,5 miljoonaa ja se on yksi Euroopan köyhimmistä valtioista.

5.26: Zelenskyi: Avustussaattue Mariupoliin iltapäivällä

Humanitaarista apua on tulossa Mariupoliin iltapäivällä, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi videopuheessaan.

Presidentin mukaan eilen Mariupoliin lähtenyt avustussaattue joutui jäämään yöksi Berdjanskiin reitin hankaluuden vuoksi. Zelenskyi varoitti puheessaan myös ukrainalaisia, jotka tarttuvat venäläisvalloittajien ehdotuksiin paikallisten nukkehallitusten luomisesta.

Satamakaupunki Mariupol on kärsinyt pahoin venäläisjoukkojen piirityksestä ja tulituksesta. Kaupungissa on ukrainalaisviranomaisten mukaan kuollut alle kahden viikon aikana yli 1 500 siviiliä, eikä ihmisiä ole saatu evakuoitua kaupungista.

5.14: Ukraina: Venäjä aikoo ottaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan pysyvästi haltuunsa

Ukraina on ilmoittanut Kansainväliselle atomienergiajärjestölle (IAEA) Venäjän aikovan ottaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan "kokonaan ja pysyvästi" valtion omistaman Rosatomin haltuun. IAEA kertoo asiasta lauantaina illalla julkaistussa järjestön johtajan lausunnossa.

Lausunnon mukaan Venäjä myöhemmin kielsi suunnitelmat. Lausunnossa kerrotaan, että Ukrainan ydinvoimaloita operoivan Energoatomin johtaja Petro Kotin kertoi IAEA:lle noin 400 Venäjän sotilaan olevan kokoaikaisesti läsnä voimalassa ja vahvisti, että voimala on Venäjän sotilaskomentajan kontrollissa.

5.06: BBC: Melitopoliin uusi venäläisten nimittämä pormestari

Ukrainan Melitopolin kaupunkiin on nimitetty uusi pormestari kaapatuksi uskotun pormestarin tilalle, kertovat BBC ja CNN. BBC:n mukaan nimitys olisi venäläisjoukkojen toteuttama.

Uudeksi pormestariksi nimitetty entinen kaupunginvaltuuston jäsen Halyna Danyltshenko kertoi BBC:n mukaan paikalliskanavalla aikovansa perustaa "kansankomitean" johtamaan kaupunkia.

Ukrainan ulkoministeriö kertoi perjantaina venäläisjoukkojen kaapanneen Melitopolin pormestarin Ivan Fedorovin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut pitävänsä kaappausta rikoksena demokratiaa vastaan ja vaatii Fedorovin välitöntä vapauttamista.

Lue myös:

    Uusimmat