Voiko Venäjä luoda digitaalisen "rautaesiripun"? Asiantuntija kertoo, mitä irtautuminen internetistä tarkoittaisi

Voisiko Venäjä todella irtautua internetistä? Asiantuntija kertoo, mitä digitaalinen rautaesirippu tarkoittaisi 4:51
Voisiko Venäjä todella irtautua internetistä? Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntija kertoo, mitä "digitaalinen rautaesirippu" tarkoittaisi

Sotatoimien jatkuessa ja laajetessa Ukrainassa Venäjä uhkailee digitaalisella rautaesiripulla.

Venäjä on kertonut valmiudestaan irtautua maailmanlaajuisesta internetistä. Asiantuntijan mukaan se olisi täysin mahdollista.

– Verkkoyhteyksiä ja verkossa olevia palveluita voidaan ottaa irti verkosta, kertoo yksikönpäällikkö Heidi Kivekäs Kyberturvallisuuskeskukselta.

Esimerkiksi Kiina käyttää netin seulomiseen "Suurena palomuurina" tunnettua sensurointijärjestelmää. Monien uutissivustojen lisäksi estolistalla ovat muun muassa sosiaalisen median jätit Facebook ja Twitter.

Kivekkään mukaan Venäjän malli olisi kuitenkin ensimmäinen laatuaan. Miten irtautuminen sitten tapahtuisi? 

– Käytännössä venäläiset palveluntarjoajat, eli verkkoyhteyksiä ja -palveluita tarjoavat toimijat rajoittaisivat liikennöintiä Venäjän ulkopuolisiin internetavaruuksiin. Näin saataisiin rajoitettua tai jopa kokonaan katkaistua liikennöinti venäläisten verkkojen ja muiden internetiin kytkeytyneiden verkkojen välillä, Kivekäs kertoo.

– Hyvin todennäköisesti ei katkottaisi niitä kuparisia tai optisia valokuituyhteyksiä fyysisesti vaan enemmänkin laitteistoilla rajoitettaisiin eli siellä voidaan joko hidastaa tai estää bittivirran kulkemista niissä kaapeleissa, Kivekäs jatkaa.

Venäjän valmiudesta ei ole tarkkaa tietoa

Tarkkaa tietoa Venäjän valmiudesta ja irtautumisen aikataulusta ei ole. Arviot ovat vaihdelleet päivistä vuosiin. Kivekäs uskoo vahvemmin jälkimmäiseen.

– Vaikuttaisi siltä heidän itse kertoman perusteella, että täysi irtautuminen ei olisi vielä mahdollista. Se voisi onnistua varmaan lähivuosina, Kivekäs arvioi.

Venäjälle jäisi luultavimmin käyttöön oma sisäinen internet, mutta ulkomailta ei voisi enää tuttuun tapaan viestitellä.

– Venäjä voisi omassa internetissään tarjota omia palveluitaan, joita voisi käyttää Venäjän sisällä normaalisti, Kivekäs kertoo.

Rajoituksia voisi mahdollisesti kiertääkin

Esimerkiksi vpn-yhteyksillä voidaan kiertää maiden internetrajoituksia, mutta Kivekkään tietojen mukaan Venäjällä on tarkoitus rajoittaa myös vpn-yhteyksien ottamista. Joitain keinoja internetsulun kiertämisellä mitä luultavimmin silti jää.

– Kokonainen irtautuminen kaikkien mahdollisten viestintäyhteyksien katkaiseminen vaikuttaa haastavalta, että kyllä sinne varmasti jotain keinoja jäisi, mutta tavalliselle internetkäyttäjälle Venäjällä ei jää kovin paljoa keinoja, mitä tosiasiassa osaisi ja pystyisi käyttää, Kivekäs arvioi.

Kyberhyökkäysten uhka Venäjältä ulkomaille heikkenisi kuitenkin huomattavasti.

– Tekniseltä kannalta sinne todennäköisesti jäisi vähän vapaata tilaa. Joitain erilaisia reittejä, joiden kautta päästä sisään. Tietysti silloin kyberhyökkäyksen mahdollisuus on olemassa molempiin suuntiin, Kivekäs kertoo. 

Lisäksi Kivekäs arvioi, että Venäjän oman internetin sisällä kyberhyökkäyksiä voidaan tehdä samoilla keinoilla kuin aiemminkin.  

Katso Kivekkään koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat