Yhdysvaltalainen kuvajournalisti ammuttiin kuoliaaksi Ukrainassa, seurassa olleet toimittajat haavoittuivat – USA harkitsee vastatoimia

Yhdysvaltalainen kuvajournalisti ja elokuvaohjaaja Brent Renaud on kuollut Ukrainassa. 50-vuotias Renaud ammuttiin kuoliaaksi Irpinin rintamalinjalla Kiovan pohjoisosassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Asiasta uutisoivat Twitterissä New York Times -lehti sekä uutistoimisto AFP tänään.

Kiovan poliisilaitoksen päällikkö Andriy Nyebytov kertoo Reutersin mukaan, että Brent Renaudin ampuivat Venäjän joukot. Hän ei kuitenkaan kertonut yksityiskohtia tapauksesta.

Renaudin seurassa ollut toinen yhdysvaltalaistoimittaja sekä ukrainalainen toimittaja ovat myös haavoittuneet, AFP kertoi.

– Brent oli lahjakas valokuvaaja ja elokuvantekijä, joka on vuosien saatossa avustanut New York Timesia, tviittasi lehden varatoimitusjohtaja Cliff Levy tänään.

Levyn mukaan Renaud ei ollut Ukrainassa lehden työkeikalla.

Time julkaisi lausunnon

Time julkaisi tänään lausunnon, jonka mukaan Renaud oli "viime viikkoina" ollut alueella työskentelemässä globaalia pakolaiskriisiä käsittelevän Time Studiosin projektin vuoksi.

Timen lausunnossa otettiin osaa läheisten suruun ja painotettiin, että toimittajien on voitava turvallisesti kertoa Venäjän hyökkäyksestä ja Ukrainan humanitaarisesta kriisistä.

Timen mukaan Renaud työskenteli "vaikeimpien juttujen" parissa ympäri maailman, usein mukanaan veljensä Craig Renaud.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen ulkomaalainen toimittaja, joka on saanut surmansa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime kuun lopulla.

– Heidän autoaan ammuttiin. Siellä oli kaksi toimittajaa sekä yksi omistamme (ukrainalaistoimittaja), kertoi paikalla ollut vapaaehtoinen lääkäri Danilo Shapovalov AFP:lle.

– Minä annoin heille ensiapua. (Renaud) oli saanut haavan niskaan ja kuoli välittömästi, hän sanoi.

Yhdysvallat harkitsee "sopivia vastatoimia"

Twitterissä julkaistulla videolla puhunut yhdysvaltalaistoimittaja Juan Arredondo kertoi olleensa Renaudin seurassa ja nähneensä, kun Renaudia ammuttiin. Arredondon mukaan toimittajat olivat olleet kuvaamassa pakolaisia, kun joku tarjosi heille kyydin. Autoa alettiin ampua, kun se oli ohittanut tarkastuspisteen.

– Kuljettaja kääntyi takaisin ja he jatkoivat ampumista. Me olimme me kaksi. Ystäväni on Brent Renaud, ja häntä on ammuttu, Arredondo kuvaili sairaalavuoteella.

– Näin, että häntä ammuttiin niskaan, ja me jouduimme eroon toisistamme, hän sanoi.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoi BBC:n mukaan televisiohaastattelussa, että Yhdysvallat selvittää kuolemaan johtaneet syyt ukrainalaisviranomaisten kanssa ja harkitsee sitten "sopivia vastatoimia".

Renaud ei ole ainoa viime viikkojen aikana Ukrainan sodassa kuollut toimittaja. Kuun alussa surmansa sai myös ukrainalainen televisiotoimittaja Jevhenii Sakun, 49, Venäjän pommituksissa Kiovassa.

Toimittajajärjestöjen mukaan Venäjän joukot ovat tahallaan tulittaneet useita toimittajille kuuluvia ajoneuvoja Ukrainassa siitä huolimatta, että ne on merkitty selvästi kansainvälisesti käytetyin PRESS-tunnuksin.

Brent Reynolds kuvasi monenlaisia ihmisiä

Brent Reynolds kuvasi urallaan monenlaisia ihmisiä.

Tässä kaksi kuvaa sarjasta "Meth storm" (amfetamiinimyrsky) vuodelta 2017.

Lue myös:

    Uusimmat