Puolan presidentti: Jos Venäjä käyttää kemiallisia aseita, saattaa Nato puuttua sotaan

Nato on toistuvasti todennut, että vaikka Nato-maat toimittavat aseita Ukrainalle, niin se ei tule käyttämään joukkojaan Ukrainan puolustamiseen.

Puolan presidentti Andrzej Dudan mukaan on mahdollista, että Nato saattaisi harkita uudelleen suhdettaan Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan, jos Venäjä käyttäisi kemiallisia aseita. Asiasta kertoo BBC.

Puolan presidentti ei sulje pois sitä vaihtoehtoa, että Venäjä käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa, jossa sen sota ei ole sujunut asiantuntija-arvioiden mukaan maan suunnittelemalla tavalla.

– Jos kysyt minulta voiko (Venäjän presidentti Vladimir) Putin käyttää kemiallisia aseita, niin ajattelen, että Putin voi käyttää nyt mitä tahansa, varsinkin koska hän on vaikeassa tilanteessa, Duda sanoi BBC:n haastattelussa.

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle kovia talouspakotteita, joiden seurauksena maan talouden on ennakoitu kärsivän suuresti. Venäjällä on myös ollut suuria sotaa vastustavia mielenosoituksia, joiden myötä tuhansia on pidätetty.

BBC kysyi Dudalta suoraan Nato-maa Puolan presidentiltä, voisiko kemiallisten aseiden käytön myötä Nato puuttua Venäjän hyökkäyssotaan.

– Tietysti kaikki toivovat, ettei Putin uskalla tehdä sitä (käyttää kemiallisia aseita), Duda totesi.

– Toki Naton täytyisi istua alas ja pohtia vakavasti mitä tehdä, koska sitten tilanne olisi vaarallinen paitsi Euroopalle, niin myös koko maailmalle, Duda jatkoi BBC:n mukaan.

Mikä olisi Ahvenanmaan asema mahdollisessa kriisissä, ja miten Suomen Nato-jäsenyys muuttaisi sitä? 5:55
Mikä olisi Ahvenanmaan asema mahdollisessa kriisissä, ja miten Suomen Nato-jäsenyys muuttaisi sitä?

Lue myös:

    Uusimmat