Ukrainalaisyllättäjä aikoi lopettaa uransa Venäjän hyökättyä – takoo nyt huimaa tulosta maalleen: "Paras tapa auttaa"

Ukrainalainen Lesia Tsurenko ylsi 34-vuotiaana uransa parhaaseen saavutukseen Ranskan avoimissa, kun hän eteni neljännelle kierrokselle, eli 16 parhaan pelaajan joukkoon saakka. Reilu vuosi sitten Tsurenko suunnitteli jo uransa lopettamista.

Lesia Tsurenkon pelit Ranskan avoimissa päättyivät maanantaina puolivälieräottelussa, kun hän joutui luovuttamaan maailmanlistan ykköstä Iga Swiatekia vastaan avauserässä tilanteessa 5–1. Ottelun jälkeen Tsurenko kertoi kärsineensä turnauksen aikana virustaudista, joka vei lopulta voimat.

Epäonnisesta lopusta huolimatta turnaus oli ukrainalaiselle suuri menestys. Tsurenko, 34, on yltänyt Ranskassa neljännelle kierrokselle vain kerran aiemmin vuonna 2018.

Reilu vuosi sitten Tsurenko oli jo valmis jättämään tenniksen. Venäjän 24. helmikuuta aloittama hyökkäyssota Ukrainassa sai Tsurenkon miettimään asioiden tärkeysjärjestystä.

Kun konflikti alkoi, ajattelin jättäväni tenniksen ja meneväni vapaahetoiseksi kotimaahani auttamaan kaikessa, missä apua tarvitaan, Tsurenko sanoi Tennis World USA -sivuston mukaan.

Dolgopolov (ukrainalainen ex-pelaaja Aleksander Dolgopolov) soitti minulle ja sanoi, että minun täytyisi jatkaa pelaamista, että se olisi paras tapa auttaa Ukrainaa.

Tsurenko päätti jatkaa uraansa. Päätös kannatti. 

Ukrainalainen oli ennen Ranskan avoimia WTA-rankingissa sijalla 66. Menestys Ranskassa nostaa hänet jo sijan 40 tuntumaan. Parhaimmillaan sijalla 23 olleen ukrainalaisen sijoitus oli pari vuotta sitten jo valahtanut pitkälle yli sadan.

Hyvät otteet kentällä näkyvät myös tilipussissa. 

Tsurenko ehti alkuvuodesta tienata palkintorahoja noin 230 000 euroa. Ranskan avoimista palkintorahaa kertyy 240 000 euroa lisää. 

Menestys auttaa myös Ukrainaa.

En ole koskaan pelannut rahan takia, enkä tee sitä nytkään, joten lahjoitan lähes kaikki turnauksista saamani palkintorahat, Tsurenko sanoi.

16 parhaan joukkoon yltäminen on upeaa, koska nyt voin antaa enemmän rahaa Ukrainan auttamiseksi. Kun minulla on vaikeita hetkiä otteluissa, muistan, että pelaan maani puolesta ja saan siitä energiaa.

Lue myös:

    Uusimmat