Venäläispelaajalta paljon puhuva ele ukrainalaisvastustajalle

Ukrainalainen Elina Svitolina eteni Ranskan avoimen tennisturnauksen puolivälieriin voittamalla venäläisen Daria Kasatkinan erin 6–4, 7–5. Ottelun jälkeen nähtiin ohikiitävä hetki kahden toisiaan vaikeassa tilanteessa kunnioittavan urheilijan välillä.

Ukrainalaispelaajat ovat tennisturnauksissa kieltäytyneet kättelemästä venäläisvastustajiaan otteluiden päätteeksi ja sama on jatkunut myös Ranskan avoimissa. Eleellä pelaajat haluavat osoittaa tukeaan kotimaataan Venäjän hyökkäykseltä puolustaville ukrainalaisille.

Samoin toimi myös Svitolina, kun voitto Kasatkinasta ratkesi. Ukrainalainen kätteli ottelun tuomarin, mutta ei vastustajaansa.

Poikkeuksen aiempiin maiden pelaajien välisiin kohtaamisiin teki Kasatkina, joka lähetti Svitolinalle viestin pienellä eleellään. Venäläispelaaja katsoi kohti ukrainalaista ja nosti peukalonsa pystyyn kiitoksen merkiksi. Samalla Kasatkina osoitti, mitä mieltä hän on Venäjän Ukrainassa käymästä sodasta.

Voit katsoa tilanteen alla olevalta videolta tai tästä linkistä.

Kasatkina on aiemmin julkisesti kritisoinut kotimaansa sotatoimia Ukrainassa. Viime vuoden heinäkuussa Kasatkina kutsui sotaa painajaisuneksi ja toivoi sen päättyvän.

– Haluan, että vastustajani voivat harjoitella ja valmistautua turnauksiin aivan kuten minäkin. Niin, ettei heidän tarvitse olla huolissaan siitä, että kenttiä pommitetaan, tai ettei heillä ole paikkaa, mihin mennä, Kasatkina sanoi Washinton Postin mukaan.

– En voi edes kuvitella, minkälaista on, kun ei ole kotia – ei siksi, ettei ole ostanut kotia, vaan siksi, että koti on riistetty pois.

Toukokuussa Kasatkina kommentoi ukrainalaispelaajien päätöstä olla kättelemättä venäläisvastustajiaan hävittyään ukrainalaiselle Lesia Tsurenkolle.

– Surullisinta on, että sota jatkuu yhä, Kasatkina sanoi toukokuun alussa CNN:n mukaan.

– Joten on selvää, että ukrainalaispelaajilla on paljon syitä olla kättelemättä meitä.

Kasatkina sanoi hyväksyvänsä ukrainalaisten päätöksen.

– Tilanne on todella, surullinen ja ymmärrän sen. Olin itse asiassa iloinen, kun hän heilutti minulle takaisin. Jo se tekee minut iloiseksi.

Sotatoimet poikkeuksellisen suoraan tuominneen Kasatkinan kommentit ovat tehneet vaikutuksen Svitolinaan. Ottelun jälkeen ukrainalainen osoitti kiitoksensa Kasatkinalle.

– Ehdottomasti huomioin sen (eleen), Svitolina sanoi Daily Mailin mukaan.

– Olen todella kiitollinen hänen kannanotoistaan. Hän on todella rohkea sanoessaan asioita julkisesti. Kovin monet pelaajat eivät tee niin.

Ennen kaksikon sunnuntain kohtaamista Svitolina selvitti kättelemättömyyspäätöstä.

– Voitko kuvitella etulinjassa olevan pojan tai tytön, joka katselee minua, jos minä käyttäytyisin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Minä edustan maatani, minulla on ääni. Seison Ukrainan tukena, Svitolina sanoi Tennisuptodate-sivuston mukaan.

– Se, mitä Venäjän hallinto, venäläiset sotilaat tekevät maassamme on todella, todella karmivaa. Joten tämä on seurausta siitä. Olemme ukrainalaisia, meitä yhdistää sama tavoite. Tavoite on voittaa tämä sota ja teemme kaiken tämän sen eteen.

Ensimmäistä grand slam -turnaustaan lokakuisen esikoisensa syntymän jälkeen pelaava Svitolina kohtaa puolivälieräottelussa valkovenäläisen Sabalenkan.

Lue myös:

    Uusimmat