Mainos

Uimareissun ikävä päätös – mikä repi ammottavan haavan Albertin, 7, vatsaan?

Kaunis kesäinen iltapulikointi sai ikävän päätöksen sunnuntaina Jämsässä, kun kaupungin ylläpitämällä yleisellä uimarannalla pulikoimassa ollut 7-vuotias Albert koki kovaa kipua vatsassa.

– Joku puri ilmeisesti minun poikaani. Kaikki kävi kauhean äkkiä. Se on ihan julkinen, tosi hyväkuntoinen Jämsän kaupungin ylläpitämä ranta, jossa käy paljon ihmisiä uimassa, Albertin äiti, Joanna Hakanen kertoo MTV Uutisille.

Albert oli pulikoimassa serkkunsa kanssa noin metrin päässä laiturista. Pojat eivät olleet uima-asennossa, vaan kyykyssä vedessä.

Aikuiset seurasivat poikien pärskimistä rannalta, kunnes yhtäkkiä tapahtui jotain odottamatonta.

– Albert alkoi huutaa hirveästi, ja molemmat pojat juoksivat pois vedestä. Huomasin, että pojalla oli ammottava reikä kyljessä, Hakanen kertaa tapahtumia.

Päivystykseen ja antibiootit kouraan

Kaikki säikähtivät tilannetta. Yksi aikuisista kävi tarkastamassa veden, esimerkiksi uppotukkien tai naulojen varalta.

– Tarkistimme, ettei veden alla ollut mitään irtonaista lankkua tai naulaa, Hakanen kertoo.

– Pojatkin sanoivat, että näkivät jotain elävää veden alla. He eivät kuitenkaan osaneet kertoa, mikä se oli, koska kaikki kävi niin äkkiä.

Hakanen kertoo nähneensä sivusilmällä jotain vaaleaa lentäneen vedessä, kun Alberto oli huutanut ja heiluttanut kättä, mutta Hakanen kertoo ettei havainto ole tarpeeksi hyvä.

– En yhtään tiedä mikä se on, en ehtinyt rekisteröimään.

Hakasen arvion mukaan noin 2,5-senttistä, repaleista ja verta vuotavaa haavaa lähdettiin näyttämään lääkäriin ja Albert sai antibioottikuurin. 

Mikä aiheutti haavan?

Hakanen on tilanteesta äimistynyt, eikä hänellä ole mitään aavistusta, mikä haavan mahtoi aiheuttaa.

– Kalaa epäilen, mutta en tiedä mikä kala se voisi olla. Haavasta oli selvästi pala pois, eikä se näytä viiltohaavalta. 

Äidin mukaan haava on ollut arka ja liikkuminen tuntuu kipeältä haavassa. Särky ei kuitenkaan ole jatkuvaa. Myös uimaan meno on ainakin hetken tauolla.

– Poika sanoi minulle, ettei mene enää ikinä järveen. Hän sanoi myöskin, että ei mene enää koskaan veneeseen, mutta laivaan voi mennä. 

Asiantuntijat eivät usko kalan puremaan

Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen ja Luonnonvarakeskuksen oululainen kala-asiantuntija Ville Vähä arvioivat haavasta otettuja kuvia MTV Uutisten pyynnöstä. 

– Ei vaikuta kalan puremalta. Olisiko vedessä ollut jokin terävä esine, joka olisi raapaissut? Lehtonen totesi sähköpostitse. 

– Kaikilla suomalaisilla kaloilla on tarttumahampaat, eikä niillä pysty puremaan lihakappaletta irti. Hauen tai kuhan hampaista jää pistemäinen jälki kustakin hampaasta. Pojassa oleva haava osoittaa, että siitä on repeytynyt ihonkappale irti. Teoriassa kyseessä voisi olla myös jokin nisäkäs, kuten minkki, Lehtonen arvioi. 

Kala-asiantuntija Vähä ei myöskään usko kalan puremaan. Hän kertoo, että mikäli hauki olisi puraissut poikaa, tulisi puremajälkien olla tässä tapauksessa myös pojan selkäpuolella.

– Sinäänsä jälkien voisi kuvitella syntyneen terävistä hampaista, ne näyttävät siis siltä. Hauen lisäksi Suomessa ainoa toinen mahdollinen purija on kuha.

Vähä ei kuitenkaan usko Särkijärvessä olevan kuhia, sillä Särkijärvi on pieni ja matala.

– Sanoisin, että todennäköisesti ei ole kalan aiheuttama puremajälki. Veikkaisin jotain muuta terävää kohdetta, esimerkiksi naulaista lautaa, Vähä toteaa.

Kala saattaa puraista

Kalahyökkäykset eivät kuitenkaan ole Suomessa mitenkään tavattomia. Iltalehti kertoi eilen tapauksesta, jossa Helsingissä asuva, Ylitorniolta kotoisin oleva Joonas Salmi, 28, koki ikävän yllätyksen astuessaan veteen. Hauki tarrasi hetkeksi kiinni hänen jalkaansa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja