Työntekijä irtisanoutui kieltäydyttyään rei'ittämästä 7-vuotiaan tytön korvia: "En voinut olla osa sitä"

Edmontonilaisnainen irtisanoutui työstään Claire's-asustekaupassa sen jälkeen, kun hän oli kieltäytynyt tekemästä 7-vuotiaalle tytölle korvanreikiä. Tapauksesta uutisoi muun muassa CBC News -sivusto.

Raylene Marks lopetti työt Claire’s-asustekaupassa Alabaman Edmontonissa viime viikolla. Hän teki päätöksensä sen jälkeen, kun oli kieltäytynyt rei’ittämästä 7-vuotiaan tytön korvia.

Esimiehen mukaan Raylenen olisi kuulunut tehdä lävistykset siitäkin huolimatta, että tyttö vastusteli.

Tyttö itki ja huusi

Raylenen ja hänen kollegansa oli ollut määrä tehdä toimenpide yhdessä siten, että he rei’ittäisivät molemmat korvat yhtä aikaa. Raylenen mukaan tyttö ei kuitenkaan rauhoittunut millään vaan jatkoi itkemistä.

– Hän sanoi, ”äiti, he ovat liian lähellä minua. Äiti, en halua, että he koskevat minuun!” Raylene kertoo CBC News -sivustolle.

Raylene kertoo, että tyttö oli selkeästi sitä mieltä, että hän ei halunnut, että häneen kosketaan. Niinpä Raylene päätti olla tekemästä korvanreikiä.

– Uskon, että lapsilla on oikeus suojella omaa kehoaan ei-lääketieteellisiltä toimenpiteiltä.

Nainen ilmoittikin työkaverilleen, että hän ei tekisi reikiä tytön korviin. Lopulta äiti ja tytär poistuivat liikkeestä, eikä tytön korvanlehtiin tehty lävistyksiä.

Eri mieltä pomon kanssa

Raylenen mukaan pomo tuli jututtamaan häntä tapahtuneesta seuraavana päivänä. Raylene kysyi, miten työntekijän olisi kuulunut menetellä, kun vanhempi piteli aloillaan selkeästi vastustelevaa lasta.

Raylene järkyttyi kuullessaan, että pomon mielestä työntekijän olisi kuulunut rei’ittää lapsen korvat tämän vastustelusta huolimatta.

Tilanne ajautui siihen pisteeseen, että Raylene päätti lopettaa työt vapaaehtoisesti. Neljä kuukautta liikkeessä työskennellyt nainen teki viimeisen vuoronsa viime keskiviikkona.

– Ajattelin, että en voi sanoa vanhemmille, miten heidän pitäisi kasvattaa lapsiaan, mutta voin ihan varmasti kieltäytyä tekemästä jotain, joka on vasten lapsen tahtoa, hän kertoo.

Vastusti Claire'sin toimintaperiaatteita

Raylene kertoo CBC News -sivustolle, että taloudellisessa mielessä töiden lopettaminen oli typerää. Hän kuitenkin kokee, että ei olisi voinut enää toimia yhtiön periaatteiden mukaan.

– En voinut olla osa sitä. Uskon, että jokaisella on oikeus kehon koskemattomuuteen.

Avoin kirje Claire'sille

Nainen kirjoitti kokemuksestaan Facebookissa. Avoin Claire's-liikkeelle osoitettu kirje on lehtitietojen mukaan levinnyt laajalle.

Kirjoituksessaan Raylene korostaa, että yhtiön toimintaperiaatteiden mukaan työntekijällä on oikeus kieltäytyä tekemästä lävistystä, mikäli sitä ei voida tehdä menestyksekkäästi. Raylenen mukaan periaate on ilmaistu liian ympäripyöreästi, eikä siinä oteta huomioon lapsen henkistä hyvinvointia.

Yhtiön mukaan Raylene toimi oikein

Claire’sin tiedottaja lähetti CBC News-kanavalle tiedotteen, jossa kerrotaan, että asiakkaiden hyvinvointi on yhtiölle ensisijaisen tärkeää. Tiedotteessa todetaan myös, että Raylene toimi oikealla tavalla. Tiedottajan mukaan Raylenen toiminta on linjassa yrityksen lävistysperiaatteiden kanssa.

”Niillä halutaan varmistaa, että mikäli lapsi vastustelee tai on stressaantunut, työntekijöillä on oikeus kieltäytyä jatkamasta lävistyksen tekoa", tiedottaja kirjoittaa.

Yhtiö kertoo myös, että he tutkivat tapausta ja aikovat toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Tiedottajan mukaan he arvioivat toimintaperiaatteet uudelleen.

Raylene kertoo, että Claire’sin edustaja otti häneen yhteyttä sen jälkeen, kun hän oli kertonut tapahtuneesta Facebookissa. Hän kertoo olevansa iloinen siitä, että yhtiö aikoo tarkastella toimintaperiaatteitaan uudelleen varmistaakseen, että se suojelee lapsia, jotka eivät halua lävistyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat