Työntekijä anoi lyhennettyä työaikaa lastensa vuoksi – pomo kieltäytyi, mutta syy saattaa yllättää: "Tätä pitäisi opettaa jokaisella johtajakurssilla"

"Jumissa"kotona? Tämän vuoksi etätöissä on ihanaa 0:38
Voit nyt tehdä töitä pyjamassa. Kukaan ei saa koskaan tietää! Näistä syistä etätyö on ihanaa.

Aaron Genest ei suostunut antamaan työntekijälleen lyhennettyä työaikaa, koska ei halunnut tehdä tästä jälleen yhtä naista, joka koronaviruspandemian vuoksi tienaa vähemmän.

Kun työntekijä aneli lyhyempää työviikkoa, Aaron ei suostunut. Aaron Genestin toiminta onkin saanut ihmiset ensin hätkähtämään, sitten liikuttumaan, kertoo Kidspot.

Työntekijä pyysi lyhennettyä työaikaa, Aaron sanoi "ei"

Teknologiayerityksen pomo Aaron kertoi Twitterissä erään henkilökuntaansa kuuluvan äidin tulleen luokseen ja pyytäneen mahdollisuutta siirtyä 80-prosenttiseen työviikkoon. Syynä olivat aviomiehen töissä saama "ekstravastuu" sekä lasten etäkoulu: lapsilla oli vaikeuksia, joten heitä pitäisi auttaa.

– Sanoin "ei", Aaron paljasti.

"Covid on vaikuttanut naisiin työpaikalla suhteettomasti..."

Mies selitti päätöstään pitkässä tviittiketjussa.

– Covid on vaikuttanut naisiin työpaikalla suhteettomasti, se on pyyhkinyt pois vuosikymmenten voitot. Ja on helppoa nähdä, miksi naiset yleensä tienaavat vähemmän (jopa samassa työssä) kuin kumppaninsa, Aaron kirjoitti.

Esimerkiksi kaikki työpaikan joulukuussa 2020 Yhdysvalloissa menettäneet olivat naisia. Työpaikkoja katosi 140 000, mutta naiset menettivät joulukuussa yhteensä 156 000 työpaikkaa,  miehet saivat 16 000 työpaikkaa, kertoo CNN.

Pandemian alusta, helmikuusta 2020, laskettuna naiset menettivät vuoden 2020 aikana yhteensä 5,4 miljoonaa työpaikkaa, miehet 4,4 miljoonaa.

– Jokainen syy, jonka työntekijäni antoi, oli järkevä ja rationaalinen (palkkaamme mahtavia ihmisiä), mutta perusoletus oli väärä. Oletus oli, että meidän pitäisi nyt odottaa työelämältä samoja asioita tuottavuuden ja ajanhallinnan suhteen kuin ennen covidia. Ei pitäisi, Aaron kirjoitti.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Hyviin suorituksiin pääsivät ne, jotka tekivät työtä toisiaan tukien

Aaronin mukaan häneltäkin löytyy työntekijöitä, jotka ovat vuonna 2020 ylittäneet itsensä ja aiemmat saavutuksensa, vaikka ovat olleet koronaviruspandemian takia stressaantuneita, yksinäisiä ja kotona etätöissä lastensa kanssa.

– Eivät nämä ihmiset tehneet sitä [hyvää suoritusta] tekemällä töitä yhdeksästä viiteen, tai tekemällä 40 tunnin tarkasti seurattua työviikkoa, Aaron sanoo.

Miehen mukaan lasten huomiotta jättämisen ja työpaikan videopuheluihin uppoutumisen sijaan hyviin suorituksiin pääsivät ne, jotka tekivät työtä yhdessä ja toisiaan tukien.

– Kun jonkun täytyy lähteä hakemaan lapsia, joku toinen tuuraa. Kun kaksivuotias hyppää mukaan bisnespuheluun, he hymyilevät ja kaikki ymmärtävät. Kun päivä ei ole tuottava, koska he eivät enää kestä tuijottaa kodin seiniä, he lähtevät ulos, jotta seuraava päivä olisi parempi.

"Ei, et voi uhrata urasi etenemistä, koska tuottavuutesi näennäisesti laskee"

Aaron kielsi työntekijältään 80-prosenttisen työajan, koska ei halunnut tehdä tästä jälleen yhtä naista, joka covid-pandemian vuoksi tienaa vähemmän.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Ei, et voi uhrata urasi etenemistä, koska tuottavuutesi näennäisesti laskee. Ei, sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, koska käytät aikaa varmistaaksesi, että lapsesi oppivat, Aaron kirjoittaa.

– Sen sijaan teemme yhteistyötä [tämän äidin kanssa] varmistaaksemme, että hän on edelleen tuottava ja iloinen, että hän voi ottaa aikaa kalenteristaan tukeakseen perhettään, että hänen perheensä on terve ja valmis siihen, kun korona on ohi.

"Tätä pitäisi opettaa jokaisella johtajakurssilla"

Aaron kehottaisi muitakin työnantajia kieltäytymään lyhennetyistä työajoista ja sen sijaan tekemään yhteistyötä tiimin kanssa, jotta koronapandemian kanssa kamppailevia työntekijöitä voidaan tukea heidän tarvitsemallaan tavalla. Aaron sai julkaisuihinsa luvan työntekijältään.

Mies on saanut runsaasti kiitosta päätöksestään.

– Tätä pitäisi opettaa jokaisella johtajakurssilla, Miranda Biletski sanoo Twitterissä.

– Tämä on fantastista! Kun lapseni olivat pieniä, minulla oli naispomoja, jotka syyllistivät minua joka päivä. Tulin töihin aikaisin, söin lounaan pöytäni ääressä ja vein myös työt kotiin, nimimerkki AMH kuvaa.

– Voinko tulla teille töihin? Olet ikävä kyllä yksi miljoonasta. Toivon, että muut tiiminjohtajat ymmärtävät nykytilanteen. Kiitos, että jaoit tämän kauniin tarinan, Lucia kiittää.

– Neljänteen tviittiisi mennessä silmäni täyttyivät kyynelistä. Kaunista. Ja viisasta. Ja inhimillistä. Tiimisi tulee myös olemaan todella uskollinen ja todellakin tekemään työtä, Carrie Ann Taylor sanoo.

"En valehtele, alussa meitä vietiin..." 

Osa keskustelijoista tosin myöntää menneensä aluksi "halpaan" Aaronin tekstiä lukiessaan.

"En valehtele, alussa meitä vietiin..." Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Voi luoja, aloin lukea tätä ja ajattelin, että olet aasi. Jouduin syömään tuomitsevan asenteeni, kun jatkoin lukemista! Olet mahtava ja kaikilla yrityksillä pitäisi olla sinun mielenlaatusi, Kelz sanoo.

– En valehtele: ensimmäisen tviittisi luettuani ajattelin, että "mitä hittoa?". Kun olen lukenut koko sarjan, koen, että sinut pitäisi kloonata, Cora Janzen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat