Syöpälääkäri jäi eläkkeelle – antoi samalla anteeksi potilaidensa yli puolen miljoonan euron velat: "Toivon, että he saattoivat huokaista helpotuksesta"

Lääkäri Omar Atiqia oli aina nyppinyt se, että moni syövästä kärsivä potilas joutui lääkärimaksujensa vuoksi vaikeuksiin. Jäädessään eläkkeelle Omar päättikin antaa 200 potilaansa velat anteeksi.

Lääkäri Omar Atiq teki eläkkeelle jäädessään potilailleen vielä viimeisen palveluksen. Syöpiin erikoistunut Omar antoi anteeksi potilaidensa laskut, kertoo Good Morning America.

Antoi anteeksi 650 000 dollarin velat

Amerikkalainen Omar ehti toimia onkologina lähes 40 vuotta, ja hänen Arkansas Cancer Clinic -klinikkansa oli auki lähes kolme vuosikymmentä.

Eläköityessään mies antoi noin 200 asiakkaansa laskut anteeksi. Yhteensä maksettavaa olisi ollut noin 650 000 dollaria, siis yli puoli miljoonaa euroa.

"Kun näimme, että se olisi mahdollista, teimme sen"

Aluksi Omar oli tehnyt laskutusyhtiön kanssa työtä saadakseen puuttuvat maksut, mutta pian hän päättikin toimia toisin.

– Ajan myötä tajusin, että on ihmisiä, joilla ei vain ole varaa maksaa, joten vaimoni ja minä perheenä ajattelimme asiaa ja päätimme tutkia mahdollisuutta antaa velat anteeksi. Kun näimme, että se olisi mahdollista, teimme sen, Omar kuvaili haastattelussa.

Kertoivat asiasta joulukortissa

Jouluna 2020 Omar lähetti entisille potilailleen joulutervehdyksiä, joissa hän kertoi, että velat on annettu anteeksi.

– Arkansas Cancer Clinic -syöpäklinikka sulkeutuu yli 29 vuoden omistautuneen yhteisönsä palvelemisen jälkeen. Klinikka on päättänyt antaa anteeksi kaikki maksut, joita potilaat ovat sille velkaa. Hyvää joulua, viestissä luki.

"Se on aina nyppinyt minua"

Omar kertoo, että jo aikaisessa vaiheessa lääkärinuraa häntä alkoi vaivata se, että Yhdysvalloissa potilaalle saattaa jäädä valtavia laskuja maksettavakseen eri hoidoista huolimatta sitä, että tällä olisi vakuutus.

– Oloni on aina ollut epämukava sen suhteen, että sairaiden potilaiden ei täydy huolehtia vain terveydestään, elämänsä laadusta ja pitkäikäisyydestään sekä perheistään ja töistään, mutta myös rahasta. Se on aina nyppinyt minua, Omar myöntää.

"Toivon, että he saattoivat huokaista helpotuksesta"

Omar huomauttaa, että koronapanemia 2020 pahensi monien tilannetta entisestään. Koska Omar vaimoineen kykeni elämäntilanteensa vuoksi antamaan velat anteeksi, he halusivat tehdä sen auttaakseen muita.

Omarin toiminta keräsi huomiota medioissa ja somessa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Tapasin vuosien varrella potilaita, joilla ei ollut mitään, tai jotka tekivät henkilökohtaisen konkurssin yrittäessään maksaa hoitojaan. Monilla tavoilla se tuntui täysin epäreilulta tilanteelta.

Omar kertoo, ettei ole ainoa lääkäri, jota potilaiden rahatilanne vaivaa. Miehen klinikalla oli käytössä säännös, jonka mukaan potilaita ei koskaan käännytetä pois, vaikka esimerkiksi heidän vakuutuksensa ei korvaisikaan hoitoja.

Omar toivoo antaneensa nyt velattomille potilailleen hieman paremman alun vuodelle 2021.

– Toivon, että he saattoivat huokaista helpotuksesta ja että heidän on nyt helpompi kohdata muut haasteet, joita heillä kenties on elämässään.

Lue myös:

    Uusimmat