Mainos

Tyly ennuste: Kylmä säätyyppi jumittaa pitkälle huhtikuuhun

Kylmä säätyyppi näyttää juuttuneen Pohjois-Euroopan ylle.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan lämpeneminen on epätodennäköistä vielä huhtikuun alkupuolellakin.

– Suomen länsi- ja lounaispuolella näkyy kuukausiennusteen mukaan majailevan korkeapaineen keskus huhtikuun alkupuoliskolla. Tämä tarkoittaa, että ilmavirtaus käy edelleen arktisilta alueilta, sanoo MTV3:n meteorologi Liisa Rintaniemi.

Ennusteen mukaan päivälämpötilat nousevat pääsiäisen jälkeisellä viikolla maan eteläpuoliskolla päivittäin lämpöasteille ja pohjoisessakin nollan vaiheille. Yölämpötilat ovat kuitenkin matalia ja vuorokauden keskilämpötila pakkasen puolella. Näin ollen lumen sulaminen ei näytä käynnistyvän kunnolla vielä huhtikuun alkupuolellakaan.

– Runsas lumipeite puolestaan estää päivälämpötiloja kohoamasta, joten noidankehä on valmis. Lumen vauhdikkaan sulamisen voi käynnistää tässä vaiheessa vain se, että Suomeen alkaisi virrata lauhaa ilmaa, mielellään vesisateiden kera, toteaa Liisa Rintaniemi.

Kuukausiennusteet ovat kokeiluasteella, mutta mikäli ennuste pitää paikkansa, kevään tulo saattaa olla aikanaan raju.

– Periaatteessa se aikaikkuna, jolloin kevään pitäisi saapua, käy koko ajan lyhyemmäksi. Lumen sulaminen voi siis käynnistyttyään tapahtua erittäin nopeasti, mikä saattaa johtaa esimerkiksi pahoihin kevättulviin.

– Toisaalta heitän ilmaan ajatusleikin, että nykyinen säätyyppi voi jatkua vaikka juhannukseen. Tällöin meillä olisi kesäkuussa kymmenen asteen päivälämpötiloja, toteaa Liisa Rintaniemi.

Katso videolta ennuste lähiviikkojen säätyypistä:

Katsomo-video ei ole saatavilla

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa sadetutka, paikkakuntakohtaiset ennusteet sekä maailman säätiedot.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.