Mainos

Maaliskuu tähän asti: Kylmin 30 vuoteen, paikoin aurinkoisin 40 vuoteen

Maaliskuu on ollut tähän mennessä koko maan lämpötiloilla mitattuna keskilämpötilaltaan 5,5 astetta keskimääräistä kylmempi ja paikoin harvinaisen aurinkoinen.

Pilvisten talvikuukausien jälkeen aurinko on paistanut maaliskuussa. Auringon kanssa samassa paketissa on kuitenkin tullut myös ajankohtaan nähden kylmää ilmaa. Maaliskuu on ollut tähän asti koko maan lämpötiloilla mitattuna kylmin yli 30 vuoteen ja neljänneksi kylmin noin 50 vuoteen.

– Kylmempi maaliskuun alkupuolisko on ollut viimeksi vuonna 1981 ja sitä ennen vuosina 1963 ja 1962. Vuosi 2006 on lisäksi lähellä tätä vuotta. Ehkä tästä maaliskuusta ei kuitenkaan ole tulossa ihan mittaushistorian kylmintä, mutta nykyilmastossa tämä on harvinaista, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Suurin poikkeama keskiarvoon on ollut Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, pienin maan länsiosassa. Keskilämpötiloja ovat vieneet alaspäin paikoin erittäin kylmät yöt.

Syynä maaliskuun kylmyyteen on, että Suomen talvea yleensä lämmittävät matalapaineet ovat olleet viime aikoina selvästi eteläisemmällä reitillä Keski- ja Etelä-Euroopassa.

– Suomi on jäänyt matalapaineiden kylmälle pohjoispuolelle ja ollut korkeapaineen alla. Samalla Jäämereltä ja jopa pohjoisnavalta asti on virrannut meille erittäin kylmää ilmaa, toteaa MTV3:n meteorologi Liisa Rintaniemi.

Maaliskuu tähän asti harvinaisen aurinkoinen

Aurinko on kuitenkin yrittänyt lämmittää. Ilmatieteen laitoksen mittauspisteistä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Jokioisilla ja Sodankylässä maaliskuu on ollut tähän asti aurinkoisin noin 40 vuoteen.

– Maaliskuu on ollut paikoin harvinaisen aurinkoinen. Helsinki-Vantaalla ja Jokioisilla auringonpaistetunteja oli tätä enemmän viimeksi vuonna 1972 ja Sodankylässä vuonna 1971, toteaa Pauli Jokinen.

Helsinki-Vantaalla auringonpaistetunteja oli 1.-25. maaliskuuta yhteensä 186, kun niitä on tällä välillä keskimäärin noin 98 tuntia. Talvikuukausina joulu-helmikuussa aurinko paistoi Helsinki-Vantaalla yhteensä vain 81 tuntia, mutta maaliskuussa on tavallisestikin aurinkoisempaa kuin sydäntalvella.

– Maaliskuun auringonpaistetuntien määrät ovat tilastoissa hyvin vaihtelevia ja ne riippuvat suursäätilasta. Maaliskuu on tähän mennessä ollut paikoin myös hyvin kuiva eli sateita on ollut vähän, sanoo Pauli Jokinen.

Sademäärissä ja auringonpaistetunneissa on kuitenkin suuria paikallisia eroja.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa sadetutka, paikkakuntakohtaiset ennusteet ja maailman säätiedot.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.