Tyhmentävätkö parkkisovellukset autoilijoita? Tarkkaamaton tohelo voi maksaa pysäköintinsä turhaan ja saada vielä valvontamaksunkin

Uusi laki muuttaa pysäköinnin alkamisesta ilmoittamista 2:07
Uusi tieliikennelaki muutti tapaa, jolla pysäköinnin alkamisesta voi ilmoittaa. Katso videolta, millainen ennen kielletty tapa on nykyään täysin sallittu.

Turun kaupungin pysäköinninvalvonta muistuttaa sosiaalisessa mediassa virheestä, johon tarkkaamaton pysäköijä saattaa helposti sortua maksaessaan pysäköintinsä mobiilisovelluksella.

Turussa nostettiin kadunvarsipysäköinnin hintaa vuoden alussa. Vyöhykkeellä 1 tuntihinta nousi kolmesta eurosta 3,60 euroon ja vyöhykkeellä 2 puolestatoista eurosta 1,80 euroon. Vyöhykkeen 3 tuntihinta pysyi ennallaan 0,60 eurossa.

Kaupungin pysäköinninvalvonta seurasi tammikuussa muutoksen vaikutusta pysäköintivirhemaksujen määrään. Kävi ilmi, että aiempaa useampi jätti tammikuussa pysäköintinsä kokonaan maksamatta.

Vuonna 2022 tammikuussa pysäköintimaksun suorittamatta jättämisestä kirjoitettiin 888 virhemaksua, kun taas tänä vuonna samassa ajassa kirjoitettiin peräti 1 232 virhemaksua.

– Pysäköintimaksu tulee suorittaa mikäli pysäköintipaikka on liikennemerkein osoitettu maksulliseksi, pysäköinninvalvonta muistuttaa.

Pysäköinnin mobiilimaksaminen voi lisätä mokia

Turun kaupungin pysäköinninvalvonnasta muistutetaan lisäksi, että maksullisten vyöhykkeiden sisältä saattaa löytyä paikkoja, joilla on aikarajoitus. Pelkkä vyöhykkeen maksullisuus ei vielä tarkoita, että pysäköinti tulee maksaa, vaan aikarajoitetulle paikalle pysäköidessä esiin tulisi kaivaa se vanha tuttu parkkikiekko.

– Tällöin pysäköinnin alkamisaika tulee ilmoittaa ja tähän ei hyväksytä pysäköintimaksua, kuten ei maksullisella paikalla kiekkoa maksun sijasta.

Kyseisen Instagram-julkaisun tehnyt Turun kaupungin pysäköinninvalvonnan valvontakoordinaattori Andreas Nikitin täsmentää MTV Uutisille, että mikäli maksullisen vyöhykkeen sisällä on aikarajoitettu pysäköintiruutu, eli niin sanottu kiekkopaikka, ei pysäköijän tarvitse silloin maksaa pysäköinnistä.

– Nämä ovat toisensa sillä tavalla poissulkevat, että vaikka ollaan maksuvyöhykkeen sisällä, voi aluerajauksen sisällä silti olla aikarajoitettuja paikkoja, jolloin ei siis tarvitse maksaa, vaan ainoastaan ilmoittaa pysäköinnin alkamisaika, Nikitin sanoo.

Asiasta on hänen mukaansa tarpeellista muistuttaa erityisesti jatkuvasti yleistyvän mobiilipysäköinnin vuoksi. Turussa lähes 80 prosenttia pysäköintimaksuista maksetaan mobiilisovelluksilla.

– Se on aiheuttanut sen, että pysäköitäessä katsotaan mobiilisovellusta ja laitetaan maksu päälle, kun ollaan maksuvyöhykkeen sisällä. Ei olla siis välttämättä mitenkään tietoisia, minkä liikennemerkin vaikutusalueelle pysäköidään, minkä kuitenkin pitäisi olla lähtökohtaisesti aina kuljettajan tiedossa, Nikitin huomauttaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Lue myös:

    Uusimmat