Ty sairasti koronan – kärsii nyt ikävästä vaivasta: "Toivon, että jonain päivänä herään ja kaikki on normaalia..."

Koronaviruksen aiheuttama parosmia pilasi Ty Hunterilta juustot, maapähkinävoin – ja melkein kaikki muutkin ruoat. – Toivon, että jonain päivänä herään ja kaikki on normaalia, hän sanoo.

Ty Hunterilla on ongelma, eikä se ole koronavirus – enää. Mies kertoo koronavirustartunnan pilanneen makuaistinsa.

– Pepperoni on pahaa, kaikki juustot ovat pahoja, Ty kuvailee.

Luuli annoksensa lihan olevan pilaantunutta

Tyn suhde ruokaan on vaikeutunut koronataudin myötä. Aiemmin mies esimerkiksi rakasti maapähkinävoita; nyt se on hänestä karmean makuista.

Ty sairastui koronaviruksen vuoksi joulun 2020 aikaan ja menetti samalla haju- ja makuaistinsa. Maaliskuussa aistit paranivat, mutta pian Ty huomasi muutoksen: hakiessaan pikaruokaa Taco Bellistä hän luuli annoksensa lihan olevan pilaantunutta.

Seuraavana aamuna sama pilaantunut maku kuitenkin ilmaantui hänen kahviinsa. Ty ymmärsi, että kaikki maistuu nyt karmivalta. Katso miehen tarina yllä olevalta videolta!

"Parhaiten sitä kuvaa mätä liha, jossa on mukana kemikaaleja"

Haju- ja makuaistin muutoksia kutsutaan myös parosmiaksi. Sitä ilmenee osalla pitkittyneistä koronaoireista kärsivistä potilaista. Ty ei osaa tarkasti kuvata kokemaansa aromia.

– Parhaiten sitä kuvaa mätä liha, jossa on mukana kemikaaleja, niin ällöltä kuin se kuulostaakin. Se on lähin kuvaus, jonka keksin. Se ei ole tuttu haju, Ty kuvaa.

Tyn mukaan noin 90 prosenttia ruoista maistuu nykyisin etovalta. Valkosipuli ja sipulijauhe ovat miehen mukaan pahimmat "aromintuottajat", mutta myös esimerkiksi tuoksuvat saippuat, parfyymit, partavesi ja sampoo ällöttävät häntä.

Vaimo auttaa erottamaan oikeasti ällöt hajut

Vaimo Hayley auttaa miestään erottamaan aidosti pilalla olevat tuotteet tuoreista. Myös hygienia-asioissa vaimosta on apua.

– Joskus hän kysyy "haisenko hyvältä" ja minä vastaan, ei, et, kannattaa mennä takaisin suihkuun, Hayley kuvaa.

Facebookin vertaisryhmistä Ty on oppinut, että osalta parosmia katoaa ajan kanssa. Jotkut ovat kärsineet siitä häntäkin kauemmin.

– Toivon, että jonain päivänä herään ja kaikki on normaalia. Mutta ei sitä voi tietää.

Katso myös: Parta- ja hajuvetesi saattaa aiheuttaa toiselle tuskaa – kemikaaliyliherkkä Tiina näyttää, miten deodarantti vie häneltä äänen sekunneissa:

Parta- ja hajuvetesi saattaa aiheuttaa toiselle tuskaa – kemikaaliyliherkkä Tiina näyttää, miten deodarantti vie häneltä äänen sekunneissa 4:06

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat