Mistä tunnistaa, johtuuko haju- ja makuaistin heikkeneminen koronasta vai flunssasta? Tutkijat löysivät kaksi erottavaa piirrettä

26-vuotias amerikkalaisnainen sairastui koronaan - kertoo karmeasta kokemuksestaan 3:11
Koronavirus ei ole vaarallinen vain ikäihmisille – videolla 26-vuotias amerikkalaisnainen kertoo karmeasta koronakokemuksestaan.

Eurooppalaisten tutkijoiden tuoreet löydökset vihjaavat, että koronavirusinfektioon liittyvä haju- ja makuaistin heikentyminen eroaa rajun flunssan yhteydessä koetusta. Merkittävin ero on se, että koronapotilaat pystyvät hengittämään vapaasti oireesta huolimatta.

Uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirekirjoon kuuluu haju- ja makuaistin heikkeneminen, jota näyttää esiintyvän erityisesti lievissä ja keskivaikeissa tautitapauksissa. Vaiva on tuttu myös rajua flunssaa tai kuumetta potevilla. Rhinology-tiedejulkaisussa ilmestyneessä raportissa kuitenkin havaittiin ero koronan ja flunssan aiheuttaman aistien heikentymän välillä. 

Koronaan sairastuneet eivät nimittäin näytä kärsivän vuotavasta tai tukkoisesta nenästä, joten he pystyvät hengittämään vapaasti. Lisäksi koronapotilaat eivät erottaneet kitkeriä makuja makeista.

– On erityisen mielenkiintoista, että covid-19 näyttää vaikuttavan erityisesti makeita ja kitkeriä makuja maistaviin reseptoreihin, sillä niiden tiedetään olevan tärkeä osa synnynnäistä vastustuskykyä, tutkimusta johtanut University of East Anglia -yliopiston professori Carl Philpott sanoo tiedotteessa

Tutkimukseen osallistui 30 ihmistä. Heistä 10 sairasti koronaa, 10 pahaa flunssaa ja 10 oli terveitä. Tutkimuksen pienen luonteen vuoksi tulokset tulee varmistaa suuremmissa otannoissa.

Koronavirus voi vaikuttaa suoraan hermostoon

Tiedotteessa tutkijat arvelevat havaitun eron johtuvan siitä, että covid-19 vaikuttaa aivoihin ja keskushermostoon. Koronavirusinfektio voi saada elimistön immuunijärjestelmän ylikierroksille aiheuttaen sytokiinimyrskyn ja vaarallisen suuren tulehdusvasteen. 

Tulehdus voi tutkijoiden teorian mukaan vahingoittaa hermosoluja, jotka ovat suoraan osallisena hajujen ja makujen aistimisessa. Näin ollen koronaviruksen aiheuttama aistien heikentymä eroaisi syntysyiltään rajusta flunssasta, jossa makuaistin heikentyminen johtuu hajuaistin puuttumisesta.

Tutkijat epäilevät, että osa koronapotilaista kärsii sitkeästä makuaistin heikentymästä viruksesta toipumisen jälkeenkin. 

Tutkijat toivovat löydöksestään apua koronatestauksien nopeuttamiseen ja helpottamiseen. Haju- ja makuaistin heikentymää näyttää esiintyvän usein taudin alkuvaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat