Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pandemia ajoi Ranskan viiniasiantuntijat ahdinkoon – korona vei haju- ja makuaistin: "Kuin muusikko, joka menettäisi soittimensa"

0:48Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero
Julkaistu 12.03.2021 22:42

MTV LIFESTYLE – STT

Ranskalaiset sommelierit ja muut viiniasiantuntijat ovat kokeneet erityisesti yhden koronaoireen erityisen traumaattiseksi: hajuaistin menetyksen.

– On hyvin vaikeaa myöntää, että olemme menettäneet nämä aistimme, kertoo Ranskan enologiliiton eli viiniasiantuntijoiden liiton johtaja Sophie Pallas.

Pallas sai itse koronatartunnan tammikuussa ja kertoo toipumisensa olevan edelleen kesken.

– Kun meiltä riistetään nämä aistit, meidän kokemuksemme nautinnosta ja mielihaluista on amputoitu. Menetin ruokahaluni ja menetin täysin haluni juoda viiniä, hän kuvaili kokemuksiaan.

Hänen aistinsa ovat palailleet pikkuhiljaa, ja hän kuvailee aromien uudelleen löytämisen olevan tieteellisestä näkökulmasta mielenkiintoinen prosessi. Asiantuntijana hän kertoo pystyneensä tarkastelemaan asiaa erittäin analyyttisesti.

Pallas on palautellut kykyjään Bordeaux’n yliopiston asiantuntijoiden avustuksella. Hän on muun muassa testannut hajuaistiaan useaan otteeseen päivittäin.

Osalla aistit eivät ole palanneet ollenkaan

Pallas puhui tällä viikolla liittonsa järjestämässä virtuaali-konferenssissa, jossa esiteltiin koronan vaikutuksia viinialaan kartoittanut tutkimus.

Tutkimuksessa oli haastateltu viime vuoden touko-heinäkuussa yhteensä yli 2 600 viiniammattilaista. Valtaosa haastateltavista oli Ranskasta, mutta mukana oli ammattilaisia myös Italiasta, Chilestä ja muista maista.

Haastateltavista yhteensä 68 oli saanut koronatartunnan pandemian ensimmäisen aallon yhteydessä.

Näistä kaksi kolmasosaa oli menettänyt hajuaistinsa ja reilu puolet makuaistinsa. Tartunnan saaneista viiniammattilaisista 61 prosenttia kertoi toipuneensa täysin, mutta noin kolmasosa kertoi aistiensa palanneen vain osittain. Seitsemällä prosentilla aistit eivät olleet palanneet laisinkaan.

– Kuin muusikko, joka menettäisi soittimensa, liiton puheenjohtaja Didier Fages sanoi.

"Ei ollut hajua"

Aiempien koronavirusten perusteella maku- ja hajuaistin palautumisessa voi mennä jopa 18 kuukautta.

– Kun kuume laski ja ruokahaluni palasi, kokeilin viiniä ja saatoin heti huomata ongelman, sanoi sommelierliiton puheenjohtaja Philippe Faure-Brac, joka valittiin vuonna 1992 maailman parhaaksi sommelieriksi.

Faure-Brac sai koronatartunnan pandemian ensimmäisen aallon aikana.

– Se oli erittäin järkyttävää. Ei ollut hajua. Minulla oli tuntemuksia suussani, mutta ne olivat rajallisia ja keskittyivät perusmakuihin, eivät vivahteisiin. Sitä kesti yhdeksän päivää, hän kuvaili.

Perushajut alkoivat palailla, ja hän avitti asiaa hyvin tuntemiensa viinien avulla. Makuaistissa meni kuitenkin pidempään. Useiden viikkojen ajan oli vain tunne alkoholin poltosta ja voimakkaista tanniineista.

Kansainvälisen enologiliiton varapuheenjohtajalla Serge Dubois'lla oli vastaavanlaisia kokemuksia. Hän kertoi uutistoimisto AFP:lle, ettei kyennyt erottamaan aniksista pastis-aperitiivia viinistä.

Vielä kuukausienkaan jälkeen kaikki ei ole hänen mukaansa kohdillaan, ja viinejä maistaessa jotain uupuu.

Enologiliitto kehotti aiemmin tällä viikolla Ranskan hallitusta asettamaan viinialan etusijalle rokotusten osalta ja varmistamaan, että ihmiset saavat tarvittavan terveydenhoidollisen tuen.

Lue myös: Alko paljasti vuoden 2020 myydyimmät tuotteensa: Yhdellä punaviinillä järjetön suosio – ostitko sinäkin?

Lisää aiheesta:

Yllättäviä alkoholiuutisia Italiasta: "Mielestäni se on leikkimistä eikä oikea tuote"Yhdysvaltalaistutkimus: Moni koronan sairastanut kärsii edelleen kahdesta oireestaKoronan haju- ja makuaistin häiriöstä tragedia Ranskan viini- ja parfyymiteollisuuteen – "Yhtä kammottavaa kuin pianisti menettäisi sormensa"Tämä pitkän koronan oire voi vaikuttaa jo parisuhteeseenkin: "Läheisyyttä ei juurikaan ole"Verenpaine pilvissä, ankaria hengitysvaikeuksia ja armotonta yskää – brittimies varoittaa koronasta: "Se ei ole flunssa"Mies on "allerginen" omille orgasmeilleen: "Pohdin, tapahtuuko sitä kaikille"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • Eilen10:41
    Ruoka

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • Eilen08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • ti17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine