Voiko tuoksukynttilä paljastaa koronatartunnan? Tästä on kyse erikoisessa netti-ilmiössä: "Hauskaa synkällä tavalla"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Katso myös: Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista.

Moni tuoksukynttilä on koronapandemian vanavedessä saanut huonoja arvioita "puuttuvan tuoksun vuoksi". Somessa vihjaillaan, että arvioiden syy olisi itse asiassa koronavirustartunta.

Jo vuonna 2020 osa nettikauppapaikka Amazonin käyttäjistä saattoi havaita erikoisen ilmiön: tuoksukynttilöillä meni koronapandemian aikana huonosti.

Moni Yankee Candle -ketjun kynttilä sai huonoja arvioita "puuttuvan tuoksun vuoksi", kertoo Business Insider; asiakkaat valittavat esimerkiksi huonontunutta laatua ja sitä, että aiemmin niin ihanilta tuoksuneet kynttilät eivät enää tuoksu miltään.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että hajuaistin katoaminen on yksi koronaviruksen oire. Moni onkin jakanut kynttiläarvosteluja somessa huvittuneena siitä, etteivät kiukkuiset asiakkaat kenties ymmärrä saaneensa koronatartuntaa.

Joulukuussa 2021 kynttilöille saapui jälleen huonoa palautetta puuttuvan tuoksun vuoksi. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Käyrät sopivat yhteen: "Hauskaa synkällä tavalla"

Apulaisprofessorina Northeasternin yliopistossa toimiva Nick Beauchampin julkaiseman käyrän mukaan hajuttomuutta valittavat arviot alkoivat taas lisääntyä joulukuussa 2021. Ranskassa ja Yhdysvalloissa on ollut joulukuussa ennätysmäärä koronatartuntoja.

Nimimerkki eleanor jakoi Twitterissä rinnakkain kaksi käyrää: toinen ilmaisi koronatartuntoja Yhdysvalloissa, toinen Beauchampin julkaisemia kynttiläarvosteluja. Viivat noudattivat samaa kaavaa.

– En muuten ole tilastotieteilijä, hän huomautti.

– Ammatillisesti en siis tiedä, mikä selitys tälle on, mutta se on silti hauskaa synkällä tavalla.

Sininen viiva ilmaisee koronatartuntoja Yhdysvalloissa. Punainen viiva ilmaisee hajuttomuudesta valittavia kynttiläarvosteluja. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Tämä on kiehtovan kammottavaa"

Kate Petrova selvitti arvostelujen ja "puuttuvien tuoksujen" yhteyttä jo 2020. Hän vertasi muutaman suosituimman tuoksukynttilän saamia nettiarvioita ja havaitsi, että asiakastyytyväisyys tuoksukynttilöihin on pudonnut vauhdikkaammin kuin "tavallisiin" kynttilöihin. Vuoden 2020 tammikuun ja marraskuun välillä valitukset "puuttuvasta hajusta" olivat nousseet alle kahdesta prosenttiyksiköstä kuuteen.

Moni piti tietoja kiinnostavina.

– Tämä on kiehtovan kammottavaa, Twitterissä kehutaan.

Luvut ja käyrät eivät toki yksinään vielä kerro mitään. Tuoksuongelman syy voi olla myös aivan muualla kuin koronaviruksessa.

– Voisiko kyseessä olla myös ilmiö, jossa ihmiset tekevät enemmän etätöitä kotona ja tottuvat tuoksukynttilään nopeammin, jolloin sen uutuudenviehätys katoaa? Twitter-keskustelija pohtii.

Tiedesivusto IFLSCience huomauttaa, että kynttilöitä myydään talvisin muutenkin enemmän – kenties se selittää arvostelumäärät.

– Jos joka tapauksessa huomaat, ettet kykene haistamaan kynttilää, kannattaa ehkä varata [korona]testi ennen kuin lähetät pettyneen arvostelusi, sivusto toteaa.

Katso myös: Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Entä mitkä tuoksut oireilevat herkimmin? Asiantuntija vastaa: 

Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Entä mitkä tuoksut oireilevat herkimmin? Hengitysliiton järjestöjohtaja vastaa 1:22

Lue myös:

    Uusimmat