Tuulinen sää on hillinnyt sinileväkukintoja – tilanne voi kuitenkin huonontua

Vain Naantalissa on erittäin runsaasti sinilevää.

Tuulinen sää on vähentänyt järvien ja rannikkoalueiden sinilevähavaintoja tällä viikolla, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Sinilevähavainnot ovat Syken mukaan vähentyneet niin järvillä kuin Itämerellä. Ajankohtaan nähden sinilevätilanne on rauhallinen.

Merialueilta ei tosin ole pilvipeitteen takia saatu kattavia satelliittihavaintoja, mutta Syke arvioi tuulten sekoittaneen sinilevän kukintoja merelläkin syvempiin vesiin.

Sinilevää voi kuitenkin esiintyä veteen sekoittuneena.

 

Tilanne voi huonontua

Valtakunnallisilla havaintopaikoilla oli torstaina erittäin runsaasti sinilevää vain yhdessä paikkaa, Naantalin Kirkkojärvellä Varsinais-Suomessa, Syke kertoo. Sinilevää oli runsaasti viidellä eri havaintopaikalla ja hieman 13:lla eri järvihavaintopaikalla ympäri Suomea.

Rannikkohavaintopaikoista yhdessäkään ei tällä hetkellä ole erittäin runsaasti sinilevää, ja runsaastikin vain yhdessä paikassa. 

Hieman sinilevää esiintyy 20:llä eri rannikon havaintopaikalla. Syken mukaan rannikon havainnot sinilevästä painottuvat etelä- ja lounaisrannikolle sekä Saaristomerelle.

Syke varoittaa, että mikäli tuuli tyyntyy ja lämpötilat pysyvät korkeina, sinilevätilanne voi huonontua. Lisäksi runsaat sateet voivat huuhtoa ravinteita vesistöihin ja sitä kautta huonontaa sinilevätilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat