Tutkimus vihjaa: Koronavirus voisi levitä myös silmän kautta

Tuoreen, vielä vertaisarvioimattoman tutkimuksen mukaan koronavirus tarttuu mahdollisesti silmän pinnan kautta.

Lääketieteellisen John Hopkinsin korkeakoulun tutkijat havaitsivat, että koronavirus saattaa mahdollisesti tarttua silmän kautta, kertoo News-medical.netTutkimusta ei kuitenkaan ole vertaisarvioitu, ja sen tuloksia ei voidakaan pitää sitovina tai vakiintuneina faktoina.

Hoitohenkilökunnan tulisi käyttää suojalaseja

Nyt tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin vainajien silmiä sekä kirurgisia näytteitä. Mikään tutkituista näytteistä ei ollut henkilöltä, jolla olisi ollut covid-19-tartunta.

Tutkijoiden mukaan ACE-2-reseptoria, johon uusi koronavirus kiinnittyy, löytyy myös silmästä, esimerkiksi sarveiskalvosta. Tutkijoiden mukaan tulos voisi vihjata, että silmän pintakerros on altis koronavirusinfektiolle.

Tutkijoiden mukaan lääkäreiden, hoitajien ja muiden terveysalan ammattilaisten tuleekin käyttää esimerkiksi suojalaseja tai muovivisiirejä silmiään suojatakseen.

Aiemmin on havaittu, että osalla covid-19-potilaista oireena on ollut myös silmän sidekalvontulehdus.

Silmiä pidetään suun ja nenän ohella yhtenä tartuntareittinä, jonka kautta virus pääsee hengitysteiden limakalvoille. Hengitystievirukset tarttuvat, jos ihminen on kosketuksissa sairaan ihmisen eritteisiin. Harvoin vaikkapa toiseen räkään kosketaan suoraan, mutta sitä voi päätyä ihmisen käsiin esimerkiksi kättelyn seurauksena. Kun ihminen sitten vie kätensä silmiensä lähelle tai nenänjuureen, pääsee pöpö hengitysteiden limakalvoille. Esimerkiksi THL neuvookib sivuillaan välttämään nenän ja suun lisäksi myös silmien koskettelua likaisin käsin.

Lue myös:

    Uusimmat