Italian ensimmäinen koronapotilas antoi puhtaat näytteet – muutaman päivän kuluttua lääkärit tekivät hätkähdyttävän löydön

26-vuotias amerikkalaisnainen sairastui koronaan - kertoo karmeasta kokemuksestaan 3:11
Amerikkalainen 26-vuotias nainen sairastui koronaan – videolla hän kertoo karmeasta kokemuksestaan.

Italialaiset lääkärit varoittavat kirjoittamassaan tapausraportissa, että koronavirus voi levitä silmien kautta vielä sen jälkeen, kun sitä ei enää löydy nenänielusta.

Koronaviruspandemian aikana terveysviranomaiset ovat alleviivanneet, ettei nenää, suuta tai silmiä tule kosketella, ellei ole juuri pessyt käsiään.

Tuore tapausraportti vahvistaa, että virus voi levitä tartunnan saaneen kasvojen ja erityisesti silmien kautta – senkin jälkeen, kun virusta ei enää ole havaittavissa nenänielussa.

Italian ensimmäinen varmistettu koronatapaus

Annals of Internal Medicine -julkaisussa ilmestynyt raportti perustuu 65-vuotiaan koronapotilaan sairauskertomukseen. Kyseessä on Italian ensimmäinen varmistettu koronatapaus.

Nainen matkusti koronaviruksen alkulähteiltä Kiinan Wuhanista Italiaan tammikuun 23. päivä. Vajaata viikkoa myöhemmin nainen kirjattiin sisään sairaalaan oireidensa vuoksi. Naisella oli kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja sidekalvotulehdus, joka aiheuttaa silmien punertamista. Neljä päivää myöhemmin potilaalle nousi kuumetta ja hän alkoi kärsiä pahoinvoinnista ja oksentelusta.

Koronatesti osoitti, että nainen oli sairastunut uuden viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Silmäoireiden vuoksi lääkärit ottivat naiselta virusnäytteen nenänielun lisäksi myös silmistä. Näyte paljasti, että potilaan silmistä löytyi viruksen RNA:ta. Virusta havaittiin 21. sairaalapäivään asti, vaikka sidekalvontulehdus oli parantunut täysin jo päivää aiemmin.

Seuraavien muutamien päivien ajan virusta ei havaittu sen enempää naisen nenänielusta kuin silmistäkään. Ilo oli kuitenkin lyhyt. Viiden päivän päästä lääkärit löysivät viruksen RNA:ta jälleen kerran naisen silmistä. Tarkempi tutkimus paljasti, että virus oli saattanut jatkuvasti kahdentua silmän sidekalvolla. Tämän vuoksi koronavirus saattoi edelleen olla tartuttava.

Koronavirus voi levitä myös silmien välityksellä

Tapaus alleviivaa, että koronapandemian aikana on vältettävä kasvojen koskettelua ja huolehdittava säännöllisestä käsien pesemisestä. Raportti vihjaa, että koronavirus voi levitä silmien välityksellä jo varhaisessa vaiheessa sairastumista sekä sen jälkeen, kun virusta ei enää ole havaittavissa nenänielussa. Tämä hoitohenkilökunnan olisi hyvä huomioida.

Punertavat silmät on jo aiemmin yhdistetty koronavirustartuntaan, sillä virus voi aiheuttaa sidekalvontulehduksen.

Lue myös:

    Uusimmat