Tutkimus selvitti: Tällaisissa ammateissa on korkeampi riski sairastua dementiaan

Dementian syyt ja hyvä hoito 8:17
KATSO MYÖS: Mistä dementia johtuu? Entä mistä erottaa stressistä johtuvan muistin pätkimisen ja muistisairauden?

Siinä missä liikuntaa suositellaan monta sairautta, myös muistisairauksia, ehkäiseväksi aktiviteetiksi, ei kova fyysinen rasitus välttämättä olekaan hyväksi muistillemme kaikissa yhteyksissä. Tuore tutkimus nimittäin selvitti, että fyysisesti raskas ammatti voi lisätä dementiaan sairastumisen riskiä.

The Lancet-nimisessä tiedejulkaisussa kerrotaan, että ne ihmiset, jotka tekevät fyysisesti vaativaa – eli paljon kävelyä, nostelua, kumartelua ja muuta vastaavaa sisältävää – työtä, ovat suuremmassa riskissä sairastua dementiaan.

Yhdysvaltalainen Columbian yliopisto, Norwegian National Centre of Ageing ja Butler Columbia Aging Center keskittyivät tutkimuksessaan selvittämään, olisiko fyysisesti raskaaksi luokitellulla työllä, kuten hoitajan, maanviljelijän tai karjanhoitajan työllä, yhteyttä dementiaan, kertoo New York Post.

Tutkimus käsitti 7 005 osallistujan tiedot HUNT4 70+ -tutkimuksesta, joka on yksi maailman laajimmista väestöpohjaisista dementiatutkimuksista

7 005 osallistujasta 902:lla oli diagnosoitu dementia. Lisäksi 2 407 osallistujaa kärsi lievistä kognitiivisista rajoitteista, jotka eivät kuitenkaan välttämättä johtaisi dementiaan myöhemmin elämässä.

Fyysisesti raskas työ lisää dementian riskiä yli 15 prosentilla

Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että niillä ihmisillä, jotka olivat elämänsä aikana tehneet fyysisesti vaativaa työtä, oli 15,5 prosenttia korkeampi mahdollisuus sairastua dementiaan, verrattuna vain lievää fyysistä rasitusta sisältävää työtä tekeviin ihmisiin, joilla riski sairastua oli vain 9 prosenttia.

Tutkijat päättelivät, että tulosta selittäisi se, että fyysisesti raskaat ammatit tuhoavat sekä kehoa että mieltä, kertoo New York Post.

Esimerkiksi myynti- ja hoitotyölle on ominaista itsenäisyyden puute, pitkät jaksot seisomista, kova työtahti, tiukat työajat, stressi ja suurempi riski uupumukseen. Näille ammateille tyypillistä ovat joskus myös epämiellyttävät työpäivät.

Tällainen rasitus voi tehdä haittaa ikääntyneiden ihmisten aivoille, koska lisääntynyt fyysinen aktiivisuus myöhemmissä elämänvaiheissa on liitetty pienempään hippokampuksen tilavuuteen ja huonompaan muistin suorituskykyyn, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat spekuloivat, että vähemmän fyysisissä ammateissa on pienempi mahdollisuus niin sanottuun kognitiiviseen katastrofiin, sillä niissä on paremmin mahdollisuuksia tauoille ja toipumiselle jää enemmän aikaa.

Vapaa-ajan fyysisellä rasituksella päinvastainen vaikutus kognitioon

Toinen selitys tutkimustulokselle voisi asiantuntijoiden mukaan olla se, että ammatit, jotka tarjoavat enemmän kognitiivista aktiviteettia aivoille, kuten opettajan, insinöörin tai hallinnollisia tehtäviä sisältävät ammatit, auttavat aivoja suoriutumaan kognitiivisista haasteista paremmin myös myöhemmällä iällä.

Mielenkiintoista on myös, että kova fyysinen rasitus vapaa-ajalla liittyy alhaisempaan kognitiivisten toimintojen häiriöiden riskiin, eli se parantaakin ajattelua, oppimista ja muistamista.

Lue myös:

    Uusimmat