Tutkimus selvitti, paljonko kahvia kannattaisi juoda keski-iässä

Tasapainojumpalla kaatumisriski minimiin 8:28
KATSO MYÖS: Tällä tasapainojumpalla voit pienentää kaatumisriskiä!

Kesällä julkaistun singaporelaistutkimuksen mukaan runsas kahvin lipittäminen keski-iässä voi pienentää fyysisen heikkouden todennäköisyyttä myöhemmin, mutta asiaa pitäisi tutkia vielä lisää ennen kuin näin voidaan varmasti sanoa.

Heinäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan suurempi määrä kahvista teestä tai saatua kofeiinia keski-iässä voisi vähentää fyysisen heikkouden todennäköisyyttä myöhemmässä elämänvaiheessa. Tutkimustuloksista kertovat New York Post ja Daily Mail.

Singaporelaistutkimuksen mukaan ne keski-ikäiset, jotka saavat suuremman määrän kofeiinia juomalla teetä tai kahvia, saattavat olla fyysisesti paremmassa jamassa myöhemmin elämässään, kun tarkastellaan fyysisen heikkouden todennäköisyyttä.

Tutkimuksen teosta

Tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja yli 12 000:lta Singaporessa asuvalta osallistujalta. Tiedot kerättiin "Singapore Chinese Health Study" -tutkimuksesta, jossa oli osallistujista dataa yli 20 vuoden ajalta. 

New York Postin mukaan tutkimuksessa otettiin huomioon ruokavalio, sairaushistoria, sosiodemografiset ominaisuudet, pituus, paino, osallistujien energiataso, fyysisen toiminnan ja unen kesto.

Tutkittavien kofeiinisaantilukuja

Kahvin ja teen havaittiin olevan osallistujien tärkeimmät kofeiinin lähteet. Kofeiininsaannin kokonaismäärästä 84 prosenttia tuli kahvista ja 12 prosenttia teestä.

68,5 prosenttia osallistujista joi kahvia päivittäin. Tässä ryhmässä 52,9 prosenttia joi päivittäin kupillisen. 42,2 prosenttia kumosi kitusiinsa 2–3 kuppia kahvia joka päivä. Loput 4,9 prosenttia joi päivittäin neljä kuppia tai enemmän.

Fyysistä toimintakykyäkin arvioitiin

Kasvokkain tehtyjen haastatteluiden aikana osallistujille tehtiin myös kaksi fyysisen toimintakyvyn arviointitehtävää: puristusvoimatesti ja tasapainoharjoitus. Näillä pyrittiin määrittelemään fyysinen heikkous ja kaatumisen riski vapaaehtoisesti osallistuneiden ikääntyneiden parissa.

Tutkimuksen metodologian mukaan fyysinen heikkous määriteltiin niin, että ainakin kaksi seuraavista neljästä tekijästä täyttyi: uupuminen, painon putoaminen ainakin kymmenellä prosentilla tai enemmällä määrällä seurantajaksojen välillä, huonolla tasapainolla ja heikolla käden puristusotteella.

Runsas kahvin kittaus hyvä asia?

Havaintojensa perusteella tutkijat päättelivät, että kahvin, mustan teen tai vihreän juominen keski-iässä oli itsenäisesti yhteydessä siihen, että fyysisen heikkouden riski myöhemmin elämässä pienentyi merkittävästi.

Niillä, jotka joivat päivän aikana kahvia neljä kuppia tai enemmän, oli huomattavasti pienempi todennäköisyys fyysiseen heikkouteen myöhemmin elämässä verrattuna niihin, jotka eivät juoneet kahvia päivittäin.  

Ne, jotka joivat päivittäin mustaa tai vihreää teetä, omasivat tämän tutkimuksen valossa myös merkittävästi pienentyneen riskin fyysiseen heikkouteen verrattuna niihin, jotka eivät juoneet teetä.

Tutkimuksen tekoa johtanut professori Koh Woon Puay kommentoi tuloksia lehdistötiedotteessa näin:

– Tuloksemme osoittavat, että näiden kofeiinipitoisten juomien kuluttaminen keski-iässä voi olla yhteydessä pienentyneeseen todennäköisyyteen olla fyysisesti hauraassa kunnossa myöhemmin.

Vielä on kuitenkin syytä suhtautua hieman varauksella näihin havaintoihin. Tarvitaan lisää tutkimusta, jotta voitaisiin löytää ne tietyt ainesosat, jotka johtivat siihen, että kofeiinipitoisten juomien ja fyysisen heikkouden välillä oli yhteys.

Katso myös video: Jos kahvia jää, yli tee siille näin!

Jos kahvia jää yli, tee sille näin – asiantuntijan hävikkivinkki 0:39
Asiantuntija antaa hävikkivinkin!

Lue myös:

    Uusimmat