Taas löytyi syy juoda yksi lisäkupillinen kahvia – voi auttaa painonhallinnassa

Makuja 9:05
KATSO MYÖS: Makea, kuuma, musta – millainen on täydellinen kahvi?

Yksi lisäkupillinen kahvia voi auttaa painonhallinnassa.

Ylimääräinen kahvikupponen päivässä voi auttaa hallitsemaan painoa. Tutkimus aiheesta julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Ekstrakuppi päivässä piti painon kurissa

Tutkimuksessa kerättiin dataa kolmesta tutkimuksesta. Mukana oli 155 000 henkilöä, kertoo Medical News Today. Tutkijat havainnoivat kahvinkulutustapoja ja kehonpainon muutoksia neljän vuoden aikaväleinä.  Mukana oli kofeiinia sisältäviä ja kofeiinittomia kahveja; myös sokerin, makeutusaineiden tai kerman käyttö otettiin huomioon. 

Ekstrakuppi kahvia päivässä vaikutti vähentävän painon nousemisen todennäköisyyttä. Ylimääräinen kupillinen kahvia liittyi 120 gramman putoamiseen neljän vuoden aikana.

Sokeri nollasi vaikutuksen

Painonhallintavaikutus kuitenkin nollautui, jos kahviin lisäsi teelusikallisen sokeria. Sokerikahvi lisäsi painoa vaatimattomat 90 grammaa. Sokeroidun kahvin yhteys painoon oli voimakkaampi nuorilla ja jo ylipainoisilla tai liikalihavilla. 

Kermalla tai maidottomalla kahvimaidolla ei ollut vaikutuksia puntarilukemiin. 

– Lämpimän, vähäkalorisen tai kalorittoman juoman juomisen lisääminen saattaa parantaa painoa, sillä nesteiden, varsinkin lämpimien nesteiden, kulutuksen lisääminen voi parantaa kylläisyyden tunnetta. Se voi johtaa päivän aikana syötyjen kokonaiskalorien vähenemiseen, ravitsemusterapeutti Erin Palinski-Wade kuvaili Fox Newsille

Sokerin vaikutus saattaa Palinski-Waden mukaan perustua sen sisältämiin kaloreihin. Kylläisyyden tunnetta sokeri ei kuitenkaan lisää. Palinski-Wade ei ollut mukana tutkimuksessa.

Ei kyennyt osoittamaan syy-seuraussuhdetta kahvin ja painonnousun välillä

Tutkimuksessa oli haasteensa. Esimerkiksi tavallisen maidon lisäämisen vaikutuksia ei tutkittu. Mukana ei myöskään ollut niin sanottuja kaupallisia kahveja, joiden kalorimäärä voi olla hyvinkin suuri. Tutkitut ihmiset olivat itse saaneet raportoida tottumuksistaan, mikä voi lisätä datan epätarkkuutta. 

Tutkimus ei myöskään kyennyt osoittamaan syy-seuraussuhdetta sokeroidun kahvin ja painonnousun välillä; asioiden välillä oli ainoastaan yhteys.

Mikään yksittäinen ruoka-aine ei aiheuta lihomista, ja teelusikallinen sokeria sisältää vain vähän kaloreita. Painonnousuun vaikuttanevatkin myös muut asiat. Sokeroitua kahvia juovat voivat esimerkiksi syödä lisättyä sokeria myös muissa muodoissa päivän aikana, tai nauttia sokeroidun kahvin lisäksi myös muista makeista tuotteista.

Kahvia on tutkittu runsaasti aiemminkin ja sen terveysedut ovat tiedossa. Esimerkiksi Etelä-Australian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta, sydänperäisistä rintakivuista sekä rytmihäiriöistä juovat vähemmän kahvia. Toisen selvityksen mukaan he, jotka juovat kahvia päivittäin, kuolevat epätodennäköisemmin nuorina kuin kahvia juomattomat

Katso myös: Starbucksissa kävi vähän erilainen asiakas – videolla jo viisi miljoonaa katsojaa

Starbucksissa kävi vähän erilainen asiakas – videolla jo viisi miljoonaa katsojaa 2:10
Wisconsinissa koettiin erikoisia hetkiä, kun Oliver-alpakka kävi tilaamassa kahvia autokaistalta. 

Lue myös:

    Uusimmat