Tutkimus: Proteiinilisä ei pelasta ikääntyviä lihaksia

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Nappaa treeniohjeet! Nopea ja tehokas kuuden liikkeen kahvakuulatreeni onnistuu missä vain.

Lihakset heikkenevät ja lihasmassa vähenee iän myötä, mutta kehitykseen voi vaikuttaa voimaharjoittelulla. Pelkkä proteiinin lisääminen ruokavalioon ei pelasta lihaksia, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja sen perusteella heraproteiini- tai kollageeniproteiinilisät eivät ylläpitäneet yli 65-vuotiaiden lihasmassaa tai voimistaneet lihaksia sen paremmin kuin hiilihydraattilisät.

Lihakset voimistuivat vain osallistujilla, jotka saivat heraproteiinilisiä ja lisäksi osallistuivat lihaksia voimistavaan harjoitteluun kolmesti viikossa. Kevyt lihastreeni yhdistettynä proteiinilisiin ei juurikaan hyödyttänyt.

Lihastreeni ja monipuolinen ruokavalio todennäköisesti riittävät

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat siihen, ettei yli 65-vuotiaiden lihasmassa- ja voima parane pelkkiä proteiinilisiä syömällä. Ne saattavat auttaa, jos henkilö lisäksi tekee lihastreeniä säännöllisesti, mutta pelkkä lihasharjoittelukin todennäköisesti riittää, jos ruokavalio on monipuolinen.

Tutkimukseen osallistui 184 yli 65-vuotiasta, jotka satunnaistettiin vuodeksi joko saamaan päivittäin hiilihydraattilisiä, heraproteiinilisiä, kollageeniproteiinia tai heraproteiinia yhdistettynä kevyeen tai raskaampaan lihasharjoitteluun.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat