"Hippokrateen soturi" kertoo, miksi juuri viisikymppisten naisten tulisi alkaa käydä salilla: Vaihdevuodet alkavat – estrogeenipitoisuudet romahtavat

14:58
Katso videolta, miten huonosti ruokakaupat tukevat Sundellin mielestä ruokapyramidia. Lisäksi Sundell antaa vinkkejä oikeaoppisen kyykyn tekemiseen. 

Voimailija kertoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa muun muassa, miten kesäkuntoon pääsee oikeaoppisesti. 

Kun Jan Sundell aloitti 80-luvulla käymään kuntosalilla, vastaanotto ei ollut samanlainen kuin se olisi nykypäivänä. Silloin hänelle irvailtiin harrastuksestaan.

– Kun ilmoitin, että harrastukseni on kuntosali, kaikki kysyivät, että ”mikä harrastus sellainen on. Kai jotakin muutakin teet. Eihän se ole liikuntaa ollenkaan”, hän muistelee.  

Vuosikymmenet voimailua harrastanut Sundell on kisannut fitness-kilpailuissa, ja nykyään hän valistaa suomalaisia sosiaalisessa mediassa elämään terveellisesti ja kuntoilemaan. Koulutukseltaan hän on sisätautiopin ylilääkäri ja dosentti.

Sundellin mukaan lihaskunnon ylläpitäminen olisi erityisen tärkeää 50 vuotta täyttäneille naisille, sillä heille on Sundellin mukaan ominaista lihaskato.

– Naisilla vaihdevuodet alkavat noin viisikymppisenä, ja silloin estrogeenipitoisuudet romahtavat. Estrogeeni on todella tärkeää lihasvoimalle ja -massalle. Jollei tee mitään, lihasvoima alkaa todella nopeasti vähenemään ja heikkenemään, Sundell avaa. 

Sundell pitää asian hyvänä puolena, ettei koskaan ole myöhäistä aloittaa kuntosaliharrastusta.

– Mitä heikommassa kunnossa on, sitä nopeammin kehittyy, Sundell innostaa.

"Hippokrateen soturi"

Sundell on myös kirjoittanut terveellisestä elämästä kirjan, jossa hän kertoo myös oman elämäntarinansa. Kirja kantaa nimeä Hippokrateen soturi.

– Mielestäni nimessä yhdistyy hyvin Hippokrates, joka on lääketieteen isä, ja soturi sopii hyvin lihasvoimailuun. Hippokrates taisteli pimeyttä ja tietämättömyyttä vastaan, niin teen myös minä, Sundell avaa kirjansa nimeä.

Oletko siis nykyajan Hippokrates?

– Kirjan uskalsin nimetä Hippokrateen soturiksi, mutta en Hippokrates taida olla, Sundell naurahtaa.

Liian alhainen rasvaprosentti ei ole terveellistä

Sundell on itse ollut muutamaan otteeseen äärimmäisen tiukassa kunnossa. Viiden jälkeen -lähetyksessä hänestä näytettiin kuva fitness-kisakuosissa.

Sundellin mukaan hänen rasvaprosenttinsa oli silloin viisi. Hän myöntää, ettei se ole enää terveellistä.

– Jos miehillä rasvaprosentti laskee alle kymmenen, testosteronitasot alkavat laskea, hän antaa esimerkin.

Sen sijaan Sundell kertoo olevansa ruokapyramidin ja lautasmallin puolestapuhuja – suorastaan sanansaattaja.

Hän kuitenkin kertoo treenaavansa itsensä aina kesäkuntoon. Miten se oikein kannattaa tehdä?

Sundellin mukaan ei ainakaan dieetillä.

– Ensiksi laittaa säännöllisen ateriarytmin: aamu alkaa kaurapuurolla, on selvä lounas, päivällinen ja iltapala. Sen jälkeen laitetaan herkut pois. Tämä riittää jo monelle ja viralliset ravitsemussuositukset ovat kaiken pohja eli täytetään maha kasviksilla, jonka jälkeen ei jaksa syödä kaloritiheää ruokaa, Sundell ohjeistaa.

Monilla suomalaisella kesäkunto jää kuitenkin haaveeksi, ja myös liikunta voi olla vähäistä.

– Pohjimmiltaan ihminen on vähän laiska. Kaiken liikunnan suhteen on silleen, että kestävyysliikuntaa ei meinaa tulla tarpeeksi eikä lihasvoimailua. Täytyy myös sanoa se, että lihasvoimailun puolestapuhujia ei ole ollut kauheasti, Sundell pohtii.

Katso pääkuvan videolta, miten huonosti ruokakaupat tukevat Sundellin mielestä ruokapyramidia. Lisäksi Sundell antaa vinkkejä oikeaoppisen kyykyn tekemiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja