Tutkimus puhuu siivoamisen ja puutarhatöiden puolesta: Kevytkin liikunta pienentää iäkkäiden naisten sydänriskejä

10:12
Tuntuuko kroppa jäykältä? Näillä treeniliikkeillä vetreytät kehoasi.

Kevyt liikunta ja aktiivinen elämä pienentävät sydänriskejä vielä 80-vuotiaanakin, tuore tutkimus osoittaa. Havainto viittaa siihen, että kaikella päivittäisellä liikunnalla ja fyysisellä aktiivisuudella on osansa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä iäkkäillä. Kevyt liikunta tarkoitti tässä tutkimuksessa esimerkiksi siivoamista, puutarhatöitä ja rauhallista kävelyä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siihen osallistui 5 900 keskimäärin 79-vuotiasta kotonaan asuvaa naista. Viisivuotisen seurannan aikana heillä todettiin yhteensä runsaat 700 sydän- ja verisuonitautioiretta.

Päivittäin kevyttä liikuntaa ja arkiaskareita harrastavat sairastuivat sydänkohtaukseen ja menehtyivät sydänsairauteen 42 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka olivat fyysisesti passiivisempia. Myös riski sairastua sepelvaltimotautiin oli aktiivisemmilla osallistujilla 20 prosenttia pienempi.

Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien sosiaalisesta ja taloudellisesta tilanteesta sekä muusta terveydentilasta ja sairauksista. Myöskään kevyttä liikuntaa rankempi liikunta ei vaikuttanut tuloksiin.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä monet 80-vuotiaat eivät pysty liikkumaan liikuntasuositusten edellyttämiä määriä. Nyt julkaistut tulokset ovatkin positiivinen osoitus myös kevyemmän liikunnan ja arkiaskareiden terveyshyödyistä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja