Korkea verenpaine ennen tiettyä ikävuotta moninkertaistaa riskin sydänkohtaukseen

Ihmisillä, joilla on korkea verenpaine ennen nelikymppisiään, on suurentunut riski sydäntauteihin ja aivoinfarktiin keski-iässä. Asia paljastuu kahdesta tuoreesta tutkimuksesta, joista uutisoivat muun muassa NBC News sekä uutistoimisto Reuters.

Toisessa tutkimuksista seurattiin 4800 yhdysvaltalaista aikuista. Alle 40-vuotiaana todettu kohonnut verenpaine yhdistettiin tutkimuksessa 3,5 kertaa suurempaan sydäntautien ja aivoinfarktin riskiin 19 vuoden seurannan aikana.

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin liki 2,5 miljoonasta eteläkorealaisesta aikuisesta vuosikymmenen aikana kerättyjä tietoja. Aineistosta havaittiin, että korkea verenpaine ennen 40 vuoden ikää suurensi riskiä sydänsairauksiin sekä aivoinfarktiin. 

Eteläkorealaisia tarkastelleessa tutkimuksessa korkea verenpaine ennen keski-ikää yhdistettiin naisten kohdalla 76 prosenttia suurempaan sydän- ja verisuonitautien riskiin verrattuna niihin naisiin, joiden verenpaine ei ollut koholla alle 40-vuotiaana. Miesten kohdalla luku oli vieläkin suurempi, 85 prosenttia.

Videolla kerrotaan keinoja onnistuneeseen painonhallintaan. Artikkeli jatkuu videon akka.

Onnistuneen painonhallinan keinot 7:42

Korkea verenpaine usein yhteydessä elintapoihin 

Tutkijat huomauttavat, että korkea verenpaine varhaisessa aikuisiässä voi vaikuttaa sydänkohtauksen riskiin monin eri mekanismein. Verenpaineen taso voi myös kasvaa edelleen iän myötä, ellei asiaan puututa.

Korkea verenpaine on lisäksi usein yhteydessä muihin sydänsairauksien ja aivoinfarktin riskitekijöihin, kuten ylipainoon, korkeaan kolesteroliin ja tupakointiin. Kaikki nämä tekijät edesauttavat sydämelle ja valtimoille syntyviä vahinkoja ja luovat pohjaa esimerkiksi tulevaisuuden sydänkohtauksille sekä aivoinfarkteille.

Elintaparemontti voi pienentää tulevaisuuden riskejä

Nuorten, korkeasta verenpaineesta kärsivien henkilöiden kannattaa muuttaa elintapojaan terveellisemmiksi. Esimerkiksi ruokavaliolla ja liikunnalla on mahdollista hoitaa kohonnutta verenpainetta.

Asiasta on myös syytä kertoa lääkärilleen ja keskustella mahdollisesta lääkityksen tarpeesta.

Tulokset nimittäin viittaavat siihen, että varhain aloitettu korkean verenpaineen hoito auttaa pienentämään ennenaikaisia sydänriskejä myöhemmin elämässä.

Molemmat tutkimukset ilmestyivät JAMA-tiedejulkaisussa.

Lähteet: NBC News, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat