Tutkimus kehottaa: Vauvojen tulisi nukkua pinnasängyssä kolmevuotiaaksi asti – hyötyjä lapsille sekä vanhemmille

Tuoreen tutkimuksen mukaan lasten pitäisi antaa nukkua kolmevuotiaaksi asti pinnasängyssä, sillä siten he nukkuvat paremmin. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Kidspot.

Marraskuussa Sleep Medicine -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan pienet lapset, jotka nukkuvat vauvasängyssä, nukkuvat kokonaisuudessaan paremmin.

Kun lapset taas nukkuvat hyvin, myös vanhemmat nukkuvat paremmin. Tutkimuksen mukaan lasten pitäisikin antaa nukkua pinnasängyssä jopa kolmevuotiaaksi asti.

Alla olevalla videolla keksustellaan väsymyksestä ja sen vaikutuksista terveyteen! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

10:29

Pinnasängyssä kokonaisuudessaan paremmat unet

Tutkimuksessa tarkasteltiin lasten ja näiden huoltajien unirytmiä Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Tutkimuksessa lähes 2 000 18–35 kuukauden ikäisen lapsen huoltajaa kirjasi dataa näiden unirytmistä ja -ongelmista älypuhelinsovellukseen. 18–23 kuukauden ikäisistä 63,4 prosenttia nukkui edelleen pinnasängyssä, 24–29 kuukauden ikäisistä 34,3 prosenttia ja vanhimmasta ryhmästä selkeästi vähiten eli 30–35 kuukauden ikäisistä 12,6 prosenttia.

Loput lapsista nukkuivat tavallisessa sängyssä.

Tutkimuksessa havaittiin, että pinnasängyissä nukkuvilla lapsilla oli keskimääräisesti aikaisempi nukkumaanmenoaika, he menivät nukkumaan sopuisammin, nukahtivat nopeammin, heräilivät keskellä yötä harvemmin, pysyivät unessa pidempään ja heillä raportoitiin vähemmän uniongelmia verrattuna tavallisissa sängyissä nukkuviin lapsiin.

"Lapset pitävät pienistä tiloista"

Ainoa tekijä, joka ei tutkimuksen mukaan muuttunut sängystä riippuen, oli se, kuinka pitkään yölliset heräämiset kestivät.

Kun lapset nukkuivat hyvin, myös näiden huoltajat raportoivat nukkuneensa paremmin.

– Aikuisilla on taipumusta nähdä pinnasängyt häkkeinä, mutta lapset eivät näe niitä niin. Lapset pitävät pienistä tiloista, koska he tuntevat olevansa turvassa ja mukavasti niissä; jos katsoo pienten lasten leikkivän, he tykkäävät leikkiä pöydän alla ja isoissa laatikoissa, kuvaa coloradolainen lastenpyskologi Lisa Meltzer brittilehti The Sunin mukaan.

Tutkijoiden mukaan taaperot voisivatkin hyötyä siitä, jos pinnasängystä tavalliseen sänkyyn siirtymistä viivytettäisiin kolmevuotiaaksi asti.

Aiemmissa tutkimuksissa on esimerkiksi todettu, että huonosti nukkuvilla lapsilla voi olla vaikeampi suorittaa yksinkertaisia tehtäviä ja he saattavat kiukutella enemmän.

Lähteet: Kidspot, The Sun, Sleep Medicine

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja