Suomalaisen äitibloggarin "pakkonukuttaminen" puhuttaa: "Sairasta oman navan tuijottelua"

Suomalaisäidin mukaan vanhempien tulisi käskeä liian aikaisin heränneet lapset takaisin sänkyyn. Tästä on hyötyä sekä lapsille että vanhemmille.

Kolmen pojan äiti Jenni Huhtimäki julkaisi Hutimeni-blogissaan tekstin, joka herättä tunteita niin puolesta kuin vastaan. Tekstissään nainen paljastaa, että hänen lapsuudessaan oli tapana kysyä vanhemmilta lupa heräämiseen, ja hän kertoo noudattavansa samaa toimintamallia nykyisin myös omien lastensa kanssa.

Huhtimäki kertoo kauhistelevansa perheitä, joiden äidit päivittelevät sosiaalisessa mediassa aamuviiden heräämisiä väsynein silmin. Jos hänen perheessään lapset heräävät liian aikaisin, heidät passitetaan takaisin sänkyyn.

– Yleensä lapset nukahtavat helposti uudelleen, koska ovat selkeästi heränneet liian aikaisin. Muissa tapauksissa he saattavat leikkiä hiljaa unileluillaan, mutta pääasia on, että sängyssä pysytään eikä samassa huoneessa nukkuvien veljien unta häiritä, Huhtimäki kertoo.

Vaikka uni ei tulisikaan, äidin mukaan on erittäin tärkeää, että lapset saisivat edes lepoa. Liian aikainen herääminen kostautuu hänen mukaansa myöhemmin päivällä väsymyskiukkuna.

Äidin "pakkonukuttaminen" puhuttaa

Huhtimäen mukaan heidän perheessään virallinen heräämisaika on kahdeksalta, mutta joskus tästä joustetaan esimerkiksi äidin vireystilan mukaan. Ennen puoli kahdeksaa sängystä ei kuitenkaan ole mitään asiaa pois.

Äiti kertoo pohtineensa itsekin, onko tällainen niin kutsuttu pakkonukuttaminen hyväksyttävää, mutta kokee tavan omiin kokemuksiinsa pohjautuen hyväksi.

–  En kuitenkaan vieläkään tajua sellaisia vanhempia, jotka vain toteavat suck it up ja pakottavat itsensä ylös samana hetkenä, kun lapsi avaa silmänsä ensimmäistä kertaa, oli se sitten aamuviideltä tai vasta yhdeksältä. En sano, että tämä olisi väärä tapa tehdä, mutta en vain itse sellaista koskaan tekisi.

Moni blogitekstiin kommentoinut kertoo noudattavansa omassa perheessään samaa ideaa. Jos lapset heräävät liian aikaisin, heille tehdään selväksi, että vielä on yö ja pitää mennä takaisin sänkyyn. Aivan kaikki eivät kuitenkaan allekirjoita tätä näkemystä.

– Itsekäs äiti on hyvä ja menee itse nukkumaan aikaisemmin. Lapsi herää, kun unta ei enää riitä = on virkeä. Sairasta oman navan tuijottelua, anonyymina kirjoittava kommentoi.

Osa kommentoijista on sitä mieltä, että lapsille on sisäistynyt sisäinen rytmi, jota ei pitäisi lähteä rikkomaan pakottamalla lapsi takaisin sänkyyn.

Katso videolta, miten asiantuntija suhtautuu lasten lahjomiseen. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja