Suomessakin on jo toisen kerran koronaan sairastuneita – THL:n Nohynek: "Se on postimerkkeilyä, ketkä sairastuvat uudelleen"

Turun seudulla havaittu koronavirukseen uudelleen sairastuneita – oireita todettu kaikenikäisillä 3:09
Turun seudulla on havaittu koronavirukseen uudelleen sairastuneita, katso MTV Uutiset Liven raportti!

Turussa on vahvistettu tapauksia, joissa samoja henkilöitä on sairastunut uudelleen koronavirukseen. Oireet ovat olleet lieviä, mutta maailmalla on havaittu myös toisenlaisia tapauksia.

Turun tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi vahvisti aiemmin, että uudelleen sairastuneita olisi alueella alle kymmenen, joiden ikä vaihtelee lapsista vanhuksiin asti.

Potilaiden oireet ovat olleet ylilääkärin mukaan lieviä. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on myös vahvistettu syksyn aikana uudelleen sairastuneita, kertoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

– Tiedossani on samankaltainen määrä kuin Turussa. Nämä ovat olleet kuitenkin sellaisia, joita on voitu hoitaa ihan kotosalla, Järvinen toteaa.

Tällä hetkellä on tartunnanjäljitystä varten määritelty, että uusi positiivinen näyte kolmen kuukauden jälkeen katsotaan uudeksi infektioksi.

Järvinen pohtii kuitenkin, onko nykyinen aika-arvio täysin oikeassa vieläkään.

Kolmen kuukauden jälkeen kyse voi olla edellisen infektion jättämästä jäljestä, eikä uudesta koronavirusinfektiosta. Hän samalla muistuttaa hengitystieoireiden tyypillisesti uusiutuvan.

– Uusi infektio voitaisiin varmentaa vain, mikäli voitaisiin todeta viruksen rakenteen muuttuneen ensimmäisen ja toisen infektion välillä. Ilman sitä tietoa, emme voi olla varmoja onko kyse todella uudesta infektiosta vai vanhan infektion herkkään laboratoriotutkimukseen jättämästä jäljestä, ylilääkäri toteaa.

Maailmalla "toinen kerta" ei olekaan ollut aina lievä

Elokuussa uutisoitiin Argentiinassa asuvasta 34-vuotiaasta lääkäristä, joka sairasti koronan lievänä maaliskuussa. 

– Oireeni olivat vähäiset. Minulla oli vähän kuumetta ja kurkkukipua, koronaan sairastunut lääkäri kertoi La Nachiónin haastattelussa. 

Myöhemmin samainen lääkäri sai koronatartunnan toistamiseen heinäkuussa, jolloin tauti oli rajumpi. Hän sai keuhkokuumeen ja joutui sairaalaan viideksi päiväksi.

Suomessa ylilääkäri Asko Järvisen tiedossa ei ole tapauksia, joissa keväällä tehohoidossa koronaviruksen takia ollut potilas olisi uudelleen joutunut tehohoitoon samasta syystä.

 – Uskoisin, että tästä olisi ollut yksittäisenkin potilaan tapauksesta enemmän puhetta, jos näin olisi käynyt.

Koska uudelleen sairastuneiden määrä on ollut toistaiseksi vielä niin vähäinen, tarkkoja syitä toiseen tartuntaan ei tiedetä.

– Se on postimerkkeilyä, ketkä sairastuvat uudelleen. Nyt on vain yksittäisiä tapauskertomuksia julkaistu, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi.

Tiedelehti Lancetissa lokakuussa julkaistussa tutkimuksessa mainittiin, ettei aiemmin sairastettu koronavirus anna mahdollisesti immuniteettia.

– Nyt yritetään ymmärtää, miksi joillekin potilaille ei muodostu kunnolla vasta-aineita, Nohynek toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat