Viisi vaarallisinta tapaa koronan aikana – lääkäri varoittaa pandemiaan kyllästyneitä: "Nyt ei ole oikea aika antaa periksi"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronaviruksen tunnistaa? Videolla listataan 10 tyypillisintä oiretta, jotka kertovat tartunnasta.

Väsymyksestä huolimatta koronaviruksen leviämistä estäviä varotoimenpiteitä ei tule unohtaa. 

Kuten lääkärit kesällä ennustivat, koronan "toinen aalto" on iskenyt syksyllä Suomeen. Samaan aikaan, kun tartunnat lisääntyvät, yhä useampi kansalainen väsyy pitkään jatkuneisiin rajoituksiin ja suosituksiin.

Syksyllä oman lisänsä koronavirusepidemiaan tuo influenssakausi. Influenssan ja covid-19-taudin sairastaminen samaan aikaan on arvioitu vaaralliseksi yhdistelmäksi erityisesti riskiryhmille. Onneksi samat varotoimenpiteet ehkäisevät molempia tauteja.

Terveysinformaatiota tarjoavan WebMD-sivuston vastaava lääkäri, lääketieteen tohtori John Whyte kertoi Fox Newsille, mitkä ovat pahimpia asioita, joita ihmiset voivat tehdä pandemian aikana. 

– Tiedän, että kaikki ovat kyllästyneitä covidiin, mutta nyt ei ole oikea aika antaa periksi tai luopua suojatoimista, Whyte muistutti.

1. Menet julkisille paikoille kipeänä

Jos vointi on vähänkään heikko, ei ihmisen tule mennä töihin tai tapaamisiin. Kipeänä tulee jäädä kotiin lepäämään.

Koronavirustartunnan saanut voi levittää tautia eteenpäin jo ennen positiivisen testituloksen saamista ja pahimpien oireiden alkua, joten oman kehon kuunteleminen kannattaa.

2. Käytät maskia väärin

Kasvomaskin käyttäminen väärin vähentää huomattavasti sen suojaavaa tehoa. Kasvomaskia tulee aina käsitellä puhtailla käsillä. Maski asetetaan kasvoille tiiviisti niin, että se peittää suun, nenän ja leuan.

Maskia käyttäessäänkin tulee muistaa ensisijaiset torjuntatoimet eli hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen koskettelun välttäminen sekä turvavälien pitäminen muihin.

3. Haet ruokaa buffet-linjastosta

Whyte varoitti buffet-linjastoista, joissa jonotetaan lähellä muita ihmisiä ja kosketaan samoja ottimia. Varsinainen pöpöpesäke on linjaston yläpuolella oleva pisarasuoja, johon yskivien ja niiskuttavien ihmisten pöpöt kerääntyvät.

4. Menet suuriin tapahtumiin

Erityisesti sisätiloissa järjestettävät tilaisuudet, joissa etäisyyden pitäminen muihin ei ole mahdollista ja joissa ihmiset eivät käytä kasvomaskeja, ovat riskialttiita tilanteita saada koronavirustartunta.

Koronavirus leviää parhaiten sisätiloissa, joten jos yksikin tapahtumaan osallistuva henkilö on saanut tartunnan, voi moni muukin sairastua.

5. Luotat pikaiseen apuun

Koronavirusta ja siihen tehoavia hoitoja tutkitaan kiivaasti, mutta lääkkeiden tai rokotteiden varaan ei tässä vaiheessa pandemiaa kannata tuudittautua.

Helsingin yliopiston evoluutiobiologi Tuomas Aivelo on arvioinut, että talvi ja kevättalvi tulevat olemaan vaikeita eikä siirtymää tavalliseen arkeen ole vielä näköpiirissä.

Lähteet: Fox News, THL

Lue myös:

    Uusimmat