Mainos

Tutkimus: Autojen äänitorvet tulisi muuttaa kuulostamaan ankkojen vaakkumiselta

Tutkimuksen mukaan autojen äänitorvet ovat nykyisellään liian stressaavia ja meluisia. Ankan ääntä muistuttava varoitusääni olisikin jalankulkijoiden ja autoilijoiden kannalta paljon parempi vaihtoehto.

Tuoreen tutkimuksen mukaan autojen äänitorven äänen voisi muuttaa vähemmän äänekkääksi ja uhkaavaksi. Soongsilin yliopistossa Etelä-Koreassa tehtyjen kokeiden perusteella ankan vaakkumista muistuttava ääni ajaisi äänitorven asian paljon paremmin.

He totesivat, että tavallisesta poikkeava ääni olisi myös paljon huomaavaisempi jalankulkijoita ajatellen.

Tutkimusta suorittaneet tiedemiehet loivat äänen, joka muistutti keinotekoista ankan vaakkumista ja korvasivat sillä vanhanaikaisen äänitorven. He muuttivat äänen voimakkuutta ja rytmiä lisäämällä äänen kestoa.

– Uusi auton tööttäys saa jalankulkijoiden huomion välittömästi ja varoittaa vaarasta, mutta tekee sen samalla paljon miellyttävämmin ja vähemmän stressaavasti, tutkimuksen johtava tutkija Myung-Jin Bae kertoo.

Tutkimuksessa sata ihmistä kuunteli erilaisia varoitusääniä ja luokitteli niitä muun muassa stressaavuuden ja meluisuuden perustella. Ankkamainen ääni sijoittui kärkeen.

Vähemmän uhkaava äänitorvi voisi tutkimuksen mukaan myös lisätä liikenneturvallisuutta autoteillä, sillä vähemmän stressaava varoitusääni ei ahdistaisi autoilijoitakaan yhtä paljoa.

Lähde: Metro


---

1:21

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.