Tutkijat yhdistivät synnytyksen jälkeiset kivut masennukseen – riskiryhmässä keisarileikkauksella synnyttäneet

3:08

Synnytykseen liittyvät kivut on liitetty synnytyksen jälkeiseen masennukseen jo aiemmin. Tuore ANESTHESIOLOGY-tapahtumassa esitelty tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa yhteyden nimenomaan synnytyksen jälkeisten kipujen ja synnytyksen jälkeisen masennuksen välillä.

VIDEO: Tältä masennus näyttää.

Aiemmissa tutkimuksissa synnytyskipujen on todettu liittyvän synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Kipuja on mahdollista lievittää lääkkeillä, kuten ilokaasulla, puudutuksella ja lihaksiin pistettävillä kipulääkkeillä. Tuoreen tutkimuksen mukaan synnytyksen jälkeisen masennuksen kannalta olennaista olisi kuitenkin hoitaa synnytyksen jälkeistä kipua.

Noin 10–15 prosentille synnyttäneistä äideistä kehittyy synnytyksen jälkeinen masennustila. Sen tyypillisiä oireita ovat voimakas ahdistuneisuus, itkuisuus, paniikkikohtaukset sekä nukahtamisongelmat. Äidin on vaikea tuntea kiinnostusta vastasyntyneeseen. Hänellä saattaa olla sekä itsetuhoisia ajatuksia että pakonomainen pelko siitä, että satuttaa lastaan.

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin vuosina 2015–2017 esikoisensa joko alateitse tai keisarileikkauksella synnyttäneitä yli 4300 naista. He arvioivat kokemaansa kipua synnytyksen alusta synnytyssairaalasta kotiutumiseen.

Viikko synnytyksen jälkeen äidit täyttivät synnytyksen jälkeistä masennusta koskevan kymmenkohtaisen kyselylomakkeen.

Tämän jälkeen tutkijat vertasivat kahdesta kyselystä saamiaan tietoja keskenään. Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että synnytyksen jälkeiset kivut ovat merkittävässä asemassa synnytyksen jälkeisen masennuksen kehittymisessä.

Keisarileikkauksella synnyttäneet kokivat kivunlievityksen riittämättömäksi 

Synnytyksen jälkeistä masennusta kokevat äidit kertoivat muita enemmän synnytyksestä palautumiseen liittyvistä kivuista. He tarvitsivat myös usein kipuihinsa lääkkeitä.

Tutkijat huomasivat myös keisarileikkauksella synnyttäneiden naisten kärsivän useammin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kuin alateitse synnyttäneiden. Keisarileikkauksella synnyttäneet naiset raportoivat lisäksi useammin riittämättömästä kivunlievityksestä synnytyksen jälkeen.

Riskiryhmien hoitoa parannettava 

Tutkimusta johtanut Brighamin naistensairaalan ja Harvard Medical School -yliopiston anestesiologian apulaisprofessori Jie Zhou toivoo, että synnytyksen jälkeisten kipujen hoitoon keskityttäisiin aiempaa paremmin.

– Ibuprofeiinia ja samankaltaisia lääkkeitä pidetään riittävänä kivunlievityksenä synnytyksen jälkeen. Selvästi monet naiset kuitenkin tarvitsevat lisää apua selvitäkseen kivusta. Meidän tulee tunnistaa paremmin ne henkilöt, jotka ovat riskissä sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja varmistaa, että he saavat riittävää hoitoa synnytyksen jälkeen, Zhou sanoi.

Muita tutkimuksessa löydettyjä synnytyksen jälkeisen masennuksen riskitekijöitä olivat ylipaino, välilihan repeytyminen ja aiemmin sairastettu masennus. Myös vastasyntyneen pieni koko sekä heikko kunto lisäsivät äidin riskiä sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja