Synnytyksen jälkeinen masennus voi jatkua jopa vuosikymmenen – vaikutuksia myös lapseen

Synnytyksen jälkeinen masennus voi pitkittyessään jatkua jopa vuosikymmenen, tuore tutkimus osoittaa. Riskit ovat suuret naisilla, joiden oireet ovat vakavia ja joiden masennus ei hellitä vuoden sisällä synnytyksestä. Lapsilla äidin pitkittynyt masennus näkyy muun muassa suurentuneena masennusriskinä ja kouluvaikeuksina.

JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes 10 000:n vuosina 1991–1992 synnyttäneen naisen ja lapsen pitkäaikaisiin seurantatietoihin.

Kohtalaisia tai pahoja masennusoireita vielä kaksi ja kahdeksan kuukautta synnytyksen jälkeen poteneet äidit olivat kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa. Monet näistä naisista olivat masentuneita vielä kymmenen vuotta myöhemmin.

Edellä mainittujen naisten lapsilla puolestaan oli neljä kertaa todennäköisemmin käytöshäiriöitä ja -ongelmia 3–4-vuotiaana ja kaksi kertaa todennäköisemmin heikkoa koulumenestystä 16-vuotiaana. Nämä lapset olivat myös muiden äitien lapsia todennäköisemmin masentuneita 18-vuotiaina.

Vertailukohtana olivat äidit, joiden masennus oli ohimenevää sekä naiset, joilla ei ollut synnytyksen jälkeisiä masennusoireita.

Tutkijoiden havainnot ovat tärkeitä, sillä niiden avulla voidaan paremmin tunnistaa äidit ja lapset, jotka ovat suurimmassa vaarassa. Vaikka myös lyhyemmät masennukset pitää huomioida, erityisesti kannattaisi panostaa äiteihin, joiden masennusoireet jatkuvat vielä kahdeksan kuukautta synnytyksestä.

Yli puolella synnyttäneistä äideistä ilmenee heti synnytyksen jälkeen muutaman päivän kestävää ja itsestään ohimenevää masentuneisuutta, mielialan vaihtelua, itkuisuutta, joskus ruokahaluttomuutta ja unettomuutta.

Noin 10–15 prosentille synnyttäneistä kehittyy synnytyksen jälkeinen masennustila, joka on oirekuvaltaan vakavampi ja pitkäkestoisempi. Oireet lievittyvät usein itsestään kahden–kuuden kuukauden kuluessa, mutta joillakin äideillä oireita voi esiintyä vielä vuodenkin kuluttua synnytyksestä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Odotettu vauva-arki olikin syvältä

Huomenta Suomessa puhuttiin maaliskuussa 2018 siitä, miltä tuntuu, kun äitiyden pilvilinnat ja todellisuus eivät kohtaakaan. Bloggaajat Sini Ariell Bonds ja Irene Naakka kertovat avoimesti vaikeasta vauva-arjesta ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Miksei äiti muka saisi myöntää väsymistään?

Äitiyden pilvilinnat ja todellisuus 8:11

Lue myös:

    Uusimmat