Kyllä, "se" voi revetä – 10 asiaa, jotka tapahtuvat alapäässäsi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Tiesitkö, että iho voi raskauden aikana tummua myös alapäästäsi? Nämä asiat tapahtuvat alapäässäsi synnytyksen jälkeen.

1. Kyllä, "se" voi revetä

Vaikka keho valmistautuu synnytykseen, joskus alapäässä ei ole tarpeeksi tilaa, ja repeämistä voi tapahtua.

Alatiesynnytyksessä vauvan syntymä aiheuttaa painetta, joka voi johtaa emättimen ulkoaukon repeämiseen välilihan suuntaan. Repeämiä on eriasteisia: ensimmäisen asteen repeämässä limakalvon tai ihon pinta on rikkoutunut, neljännen asteen repeämässä väliliha, peräaukon sulkijalihakset ja peräsuolen limakalvo ovat revenneet. Vaikeat repeämät ovat Suomessa harvinaisia. Kätilö voi myös tehdä pienen viillon välilihaan, jotta synnytys helpottuu.

Repeämä tai leikkausarvet välilihassa voivat aristaa, jolloin ne estävät seksin harrastamisen. Repeämät korjataan tikeillä, jotka sulavat itsekseen pois. Välilihan leikkaushaavan ja repeämien paraneminen kestää noin 2–4 viikkoa.

2. Eritteet muuttuvat

Valkovuotoa voi esiintyä raskauden aikana tavallista enemmän. Alkuraskauden verenvuoto ei ole harvinaista. Se voi olla harmiton oire, mutta syy on syytä selvittää varsinkin, jos vuoto on runsasta ja siihen liittyy kipua. Niukasta vuodosta kannattaa olla yhteydessä neuvolaan, ja raskauden loppuvaiheessa esiintyvä verinen vuoto tulee aina selvittää. Ennen synnytystä on kuitenkin tavallista, että eritteessä voi olla verta.

Raskauden jälkeinen jälkivuoto kestää 3–5 viikkoa; vuoto on ensin veristä, sitten vaaleaa ja limansekaista. Synnytyksen jälkeen elimistö on herkkä gynekologisille tulehduksille. Jälkivuodon aikana tuleekin välttää esimerkiksi yhdyntää, kylpemistä ammeessa ja tamponien käyttöä.

3. Väri vaihtuu

Iho tummuu raskauden aikana välilihan alueella. Tummumista esiintyy myös vatsan alakeskiviivassa ja nänninpihan alueella.

4. Virtsaamisen tarve kasvaa

Alkuraskaudessa kohtu kasvaa ja aiheuttaa virtsaamisen tarpeen lisääntymistä; loppuraskauden aikana kohtu voi painaa virtsarakkoa ja aiheuttaa virtsankarkailua.

Virtsa voi myös haista enemmän kuin ennen. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä herkkiä tuoksulle kuin toiset.

5. Vagina turpoaa

Veren virtaus intiimialueille lisääntyy raskauden aikana, jolloin alapää saattaa turvota. Äidin seksuaalinen halukkuus voikin lisääntyä, koska emättimen limakalvot ovat hyvin kosteat ja turvonneet lisääntyneen verekkyyden vuoksi.

Myös synnytyksessä lantionpohja venyy, ja siksi alapää voi olla turvoksissa pitkäänkin.

6. Alapäähän voi ilmestyä suonikohjuja

Osa raskaana olevista naisista saa suonikohjuja myös alapään alueelle.

7. Vagina ja muut paikat venyvät

Lantion etuseinämää pitää yhdessä häpyluuliitos. Liitos alkaa löystyä ensimmäisen raskauspuoliskon aikana, ja löystyminen jatkuu raskauden ajan. Se voi aiheuttaa kipuja.

Synnytyksessä emätin joutuu venymään, mikä saattaa aiheuttaa huolia ja oireita. Väljentyneestä emättimestä voi esimerkiksi kuulua yhdynnässä ääniä, koska ilmaa pääsee emättimeen ja pumppautuu ulos.

8. "Sinne" voi ilmestyä mustelmia

Synnytyksen jälkeen vagina on arka ja kipeä. Alapäähän voi tulla myös mustelmia. Hae helpotusta jääpakkauksesta, joka on kääritty esimerkiksi pyyhkeeseen.

9. Virtsankarkailua ja kuivuutta

Lantionpohjan lihasten heikkous lisää virtsankarkailua, joten luonnollisesti lihaksia harjoittavat liikkeet voivat auttaa ongelmassa. Hyväkuntoiset lantionpohjanlihakset lisäävät myös seksuaalista nautintoa.

Imettäminen aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jolloin emättimen limakalvot saattavat olla kuivat. Synnytyksen jälkeen kehon hormonitaso romahtaa, ja limakalvot muuttuvat kuiviksi ja aroiksi.

10. Myös peräpukamia voi ilmaantua

Raskauden ja synnytyksen jälkeen peräpukamat ovat yleisiä, mutta ne paranevat yleensä itsestään. Kipua voi hoitaa voiteilla.


***


Lue myös:

    Uusimmat