Tutkijat selvittivät: Näin vähäinen liikunta ja huono ravitsemus voivat vaikuttaa muistiin

Tutkijat ovat mahdollisesti löytäneet mekanismin, jolla liikunta ja terveellinen ruokavalio ehkäisevät muistisairauksia.

Tulosten perusteella vähäinen liikunta ja puutteellinen ravitsemus voivat haitata ja vähentää uusien aivosolujen tuotantoa aivojen hippokampuksessa. Hippokampus eli aivoturso on ohimolohkojen sisäosissa sijaitseva aivojen osa, jolla on keskeinen rooli muistitoiminnoissa.

Tulokset julkaistiin arvovaltaisessa Alzheimer’s & Dementia -lehdessä, ja ne perustuvat 420 ranskalaisen yli 65-vuotiaan verinäytteisiin ja seurantaan. Osallistujilta oli kerätty verinäytteitä 12 vuotta ennen mahdollista muistisairauden toteamista.

Tutkijat mahdollisesti selvittäneet mekanismin, jolla liikunta ja ruokavalio suojaavat muistisairauksilta

Varsinaisessa kokeessaan tutkijat altistivat hippokampuksessa syntyviä ihmisen hermokantasoluja osallistujilta kerätyille verinäytteille ja selvittivät, miten solut laboratorio-oloissa reagoivat.

Kokeen perusteella muistisairauksiin myöhemmin sairastuneiden veri kiihdytti kantasolujen kuolemaa ja erityisesti tämä havaittiin silloin, kun potilaan ravitsemus oli puutteellista ja he liikkuivat vähänlaisesti.

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samanlaisia tuloksia on saatu vastaavissa eläinkokeissa. Jos tulokset varmistuvat, tutkijat ovat saattaneet selvittää mekanismin, jolla liikunta ja ruokavalio suojaavat muistisairauksilta. Tulokset tarjoavat mahdollisesti myös keinon mitata ja tunnistaa kehittymässä olevia muistisairauksia, tutkijat kirjoittavat.

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? Aiheesta keskustelua videolla:

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Aivosairaudet ovat Suomen kallein kansantauti. Iso osa aivosairauksien kustannuksista syntyy menetettyjen työvuosien kautta.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat