Harva lapsi syö riittävän terveellistä ruokaa – yhdessä asiassa erityisen paljon petrattavaa

Vain 14 prosentilla suomalaisista leikki-ikäisistä on hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu 2:15
Katso Laitisen ja Koivuniemen haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Turun yliopiston tuore valtakunnallinen tutkimus paljastaa, että vain harva lapsista syö riittävän terveellistä ja monipuolista ruokaa. Erityisesti kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnissä olisi petrattavaa.

Ainoastaan 14 prosentilla suomalaisista leikki-ikäisistä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu on hyvä. Lisäksi ainoastaan yksi prosentti lapsista syö ravitsemussuositusten mukaisen määrän eli viisi annosta kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä.

– Tietysti meillä on Suomessa moni asia hyvin lasten ravitsemuksessa, mutta on aika jännä, että tällainen yksinkertainenkin asia kuin kasvikset, että niitä ei tule sitten riittävästi syötyä, ravitsemustieteen apulaisprofessori Kirsi Laitinen Turun yliopistosta sanoi MTV Uutisten haastattelussa.

Tutkimus osoittaa, että vanhempien koulutus ja elintavat vaikuttavat merkittävästi myös lapsen ruokavalioon. Korkeasti koulutettu ja terveellisesti syövä vanhempi tarjoaa jälkikasvulleen todennäköisesti ravitsemuksellisesti hyvää ruokaa.

Terveellinen ruokavalio koko perheelle

Tohtorikoulutettava Ella Koivuniemi on tuloksista huolissaan, sillä hyvä ravitsemus on tärkeää lapsen terveydelle. Tulevaisuudessa alle kouluikäisten heikkolaatuiseen ruokavalioon voitaisiin puuttua aiempaa tehokkaammalla elintapaohjauksella neuvolassa.

Terveellisen syömisen pääperiaatteet ovat samat koko perheelle.

Runsas kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen, täysjyväviljatuotteiden ja pehmeiden rasvojen suosiminen sekä kasviproteiinituotteiden, kalan ja siipikarjan käyttäminen proteiinin lähteenä ovat hyväksi sekä lapsille että aikuisille. Leikki-ikäisten tulisi käyttää päivittäin myös rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita.

Sen sijaan punaisen lihan ja lihavalmisteiden, sokerin, suolan ja kovan rasvan määrää ruokavaliossa kannattaa rajoittaa.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Syökö lapsesi näitä välipaloja? Selvitimme, kuinka paljon suositut vaihtoehdot sisältävät piilosokeria.

Osittaislähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat