Tutkijat selvittivät, mitä muut ajattelevat olutta juovasta naisesta – tulokset karua luettavaa: "Pelkästään olutpullon piteleminen lisäsi mielikuvaa..."

Pelkkä olutpullon piteleminen saa muut uskomaan, että nainen on enemmän "seksuaalisesti tarjolla" ja "vähemmän inhimillinen". Tutkijoiden mukaan tulos on huolestuttava.

Mitä muut ajattelevat naisista, jotka juovat olutta? Eivät kovin kauniita asioita, selvitti Worcester Polytechnic Instituten tutkimus.

Tutkimuksessa havaittiin, että alkoholijuoman pitäminen kädessä sai miehet pitämään naista esimerkiksi kevytkenkäisempänä. Naisen ei tarvinnut olla humalassa: riitti, että hän piteli olutta, kertoo New York Times.

Riittää, että nainen pitelee olutta

Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia stereotypioita naisten juomiseen liittyy ja miten oletukset juomisesta ja esimerkiksi niin sanotusta kevytkenkäisyydestä liittyvät yhteen.

Koehenkilöille näytettiin kuvia ja tekaistuja sosiaalisen median julkaisuja, joissa miehet ja naiset joivat. Esimerkiksi naisen kuvassa esiintyi joko olutpullo tai vesipullo.

Tulokset olivat karua luettavaa. Pelkkä oluen piteleminen sai muut epäinhimillistämään naisia. 

Tutkimus kantaa lisänimeä "tuo nainen näyttää siltä, että olisi oikea eläin sängyssä".

Koehenkilöt uskoivat, että humalassa nainen on "seksuaalisesti tarjolla"

Tutkijoiden mukaan sekä miehet että naiset uskoivat, että nainen humaltui juomastaan enemmän kuin vastaavalla tavalla juonut mies.

Molemmat myös uskoivat, että humalassa nainen on enemmän "seksuaalisesti tarjolla" ja "vähemmän inhimillinen" verrattuna naiseen, joka joi vettä, tai mieheen, joka joi alkoholia.

Tutkimuksessa "seksuaalinen tarjolla olo" tarkoitti arviota siitä, onko nainen sinkku tai avoin yhden illan jutuille. Arvio "vähemmän inhimillinen" tarkoitti, että naisella oletettiin olevan huono itsekuri, häntä kuvattiin mekaaniseksi, kylmäksi, epäsivistyneeksi, pinnalliseksi, vähä-älyiseksi ja moraalittomaksi.

"Tämä on erityisen sokeeraavaa"

Tutkijoiden mukaan tulos on huolestuttava. Se voisi johtaa esimerkiksi siihen, etteivät ihmiset auta vaikeaan tilanteeseen joutunutta naista yksinkertaisesti siksi, että tämä on juonut.  Henkilö saattaa esimerkiksi ajatella, että nainen on kiinnostunut riskialttiista seksistä eikä hänellä ole ongelmaa uhkaavan tilanteen kanssa.

– Tämä on erityisen sokeeraavaa siksi, että pelkästään olutpullon piteleminen lisäsi mielikuvaa juopuneisuudesta ja seksuaalisesta tarjolla olosta naisten tapauksessa, mutta ei miesten, tutkimusta tehnyt psykologian professori Jeanine Skorinko kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja