Tutkijat selvittivät ketamiinin vaikutuksia itsetuhoisiin ajatuksiin – vaikutukset näkyivät vielä kuusi viikkoa myöhemmin

Kertooko läheinen itsemurha-ajatuksistaan? Toimi näin 2:02
KATSO MYÖS: Kertooko läheinen itsemurha-ajatuksistaan? Toimi näin.

Tutkijat havaitsivat, että ketamiini voi lievittää itsemurha-ajatuksia nopeastikin.

Nukutuslääkkeenä käytettävä ketamiini voi tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää itsemurha-ajatuksia nopeasti ja ilman haittoja. Ketamiinia on kokeiltu tähän tarkoitukseen aiemminkin, mutta nyt julkaistu tutkimus on aikaisempia laadukkaampi ja suurempi.

Tutkimukseen osallistui 156 itsemurha-ajatusten vuoksi sairaalaan hakeutunutta aikuista, jotka satunnaistettiin samaan suonensisäisesti ketamiinia tai lumevalmistetta.

Kolme päivää myöhemmin itsemurha-ajatukset olivat poistuneet 63 prosentilta ketamiinia saaneista, mutta vain 32 prosentilta lumeryhmässä, tutkijat havaitsivat. Monilla potilailla ketamiini poisti itsemurha-ajatukset muutamassa tunnissa.

Ketamiinin suotuisat vaikutukset näkyivät vielä kuusi viikkoa myöhemmin. Tuolloin 70 prosenttia ketamiiniryhmäläisistä ja 56 prosenttia verrokeista kertoi itsemurha-ajatusten pysyneen poissa. Erityisen hyvin ketamiini vaikutti kaksisuuntaista mielialahäiriötä poteviin, mutta tämä olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Itsetuhoisten ajatusten kanssa kamppaileva voi hakea matalan kynnyksen apua MIELI ry:n kriisiavusta. Palvelua saa numerosta 09 2525 0111 vuorokauden ympäri.

Tulokset ovat hyvin lupaavia, mutta vielä on epäselvää, vähentääkö ketamiini myös varsinaisia itsemurhia ja niiden yrityksiä. Itsemurha-ajatukset eivät aina johda itsemurhaan, mutta jokaista itsemurhaa edeltää itsemurha-ajattelu.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Suomessa ehkäistytoimet auttaneet

Globaalisti noin 700 000–800 000 ihmistä menehtyy itsemurhaan joka vuosi ja 10–20 kertaa useampi yrittää itsemurhaa.

Suomessa tehtiin vielä muutama vuosikymmen sitten kansainvälisesti verrattuna paljon itsemurhia, mutta tehokkaat ehkäisytoimet ovat kääntäneet kehityksen paremmaksi. Itsemurhaluvut ovat tämän ansiosta lähes puolittuneet 1990-luvun alusta, ja nykyään Suomessa tehdään enää noin 700 itsemurhaa vuodessa. Suuri osa itsemurha-yrityksistä tehdään päihtyneenä.

"Jos puhuu itsemurhasta, ei tee sitä"– et kai usko näihin myytteihin? 2:58
Esimerkiksi väite siitä, että "se, joka puhuu itsemurhasta, ei tee sitä", on myytti. Haastateltavana Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat