"Masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille" – kyselyn vastaukset kertovat, millaiset asiat estävät avun hakemisen

Työuupumuksen merkit 6:56
KATSO MYÖS: Oletko jo liian väsynyt? Videolla keskustellaan työuupumuksen merkeistä.

Masennus voi olla miehelle hengenvaarallinen. Miesten mukaan avun hakemista estävät häpeä, opitut miehen mallit sekä ajatus siitä, että oma tilanne ei ole tarpeeksi vaikea. 

MIELI ry:n mukaan miehet hakevat apua kriisissä vasta, kun asiat ovat jo isossa solmussa. Miehen mielessä saattaa olla jo itsetuhoisia ajatuksia, työkyky on voinut mennä ja avioerokin on lähellä.

– Moni mies jättää hakematta apua, koska pitäisi ensin tietää itse, miten ongelmat ratkaistaan, selittää MIELI ry:n erityisasiantuntija, Mies ja masennus -kirjan kirjoittanut Jukka Valkonen tiedotteessa.

MIELI ry:n Kriisipuhelimeen miehet soittavat naisia vähemmän. Viime vuonna soittajista vain 34 prosenttia oli miehiä. Soittaa kuitenkin kannattaisi, sillä monelle jo yhdestä keskustelukerrasta on suuri apu.

– Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel ja puhua jollekin. Tukea voi antaa myös kaveri, puoliso tai työterveyslääkäri, kannustaa MIELI ry:n vastaava kriisityöntekijä Visa Kuusikallio.

Masennus voi olla hengenvaarallinen

MIELI ry selvittää kyselyn avulla, mikä tekisi avun hakemisesta helpompaa miehille. Toistaiseksi kyselyyn on vastannut yli 500 miestä, joiden vastauksista selviää, että avun hakemista estävät niin häpeä, opitut miehen mallit kuin ajatus siitä, että oma tilanne ei ole tarpeeksi vaikea.

Itsetuhoisten ajatusten kanssa kamppaileva voi hakea matalan kynnyksen apua MIELI ry:n kriisiavusta. Palvelua saa numerosta 09 2525 0111 vuorokauden ympäri.

Joillain miehillä ahdistus on niin vakavaa, että voimat eivät yksinkertaisesti riitä avun hakemiseen. Toiset taas ovat kokeneet, ettei terveydenhuollossa osata kohdata heitä mieslähtöisesti. Joku voi myös ajatella, ettei osaa sanoa oikeita asioita.

– Kriisipuhelimessa tai vastaanotolla voi kertoa, mitä sillä hetkellä pyörii mielessä ja miten se arjessa näkyy. Sanoituksia voidaan hakea yhdessä, Kuusikallio kertoo.

MIELI ry muistuttaa, että avun hakeminen ja siihen on kannustaminen on tärkeää. Vaikka miehet yrittävät itsemurhaa naisia harvemmin, he kuolevat siihen naisia useammin. Järjestön mukaan vuonna 2019 kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli miehiä.

– Siksi myös masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille, miesten kokemuksia masennuksesta tutkinut Valkonen huomauttaa.

Kertooko läheinen itsemurha-ajatuksistaan? Toimi näin:

Kertooko läheinen itsemurha-ajatuksistaan? Toimi näin 2:02

Lähde: MIELI Suomen mielenterveys ry

Lue myös:

    Uusimmat