Tutkijat saattoivat selvittää Grand Canyonin mysteerin – missä ovat kivet miljardin vuoden ajalta?

Yhdysvaltain Arizonassa sijaitsevaan Grand Canyonin valtavaan kanjoniin liittyy erikoinen geologinen mysteeri. Kanjonista paljastuvien ikivanhojen kalliokerrostumien välistä puuttuu nimittäin kiviainesta yli miljardin vuoden ajalta.

Kanjonin kalliokerroksien muodostamaa "geologista arkistoa" tutkittaessa vaikuttaa paikoitellen siltä, että ikään kuin tätä miljardin vuoden ajanjaksoa ei olisi koskaan ollutkaan.

Science Alert -tiedesivusto kirjoittaa, että kanjonissa on paikkoja, joissa jopa 1,8 miljardia vuotta vanha kiviaines on kiinni vain 520 miljoonaa vuotta vanhassa kivessä.

Tutkijoiden hurja löytö – Yhdysvaltain Grand Canyon jatkuukin Australian puolella? 0:23
Tutkijoiden hurja löytö – Yhdysvaltain Grand Canyon jatkuukin Australian puolella? 

Tutkijat uskovat tuoreessa tutkimuksessaan selvittäneensä kanjonin kivimysteerin: Tutkijoiden mukaan Grand Canyonin geologinen historia on monimutkaisempi kuin aiemmin on ymmärretty. Tutkimuksen mukaan kanjonin eri alueet ovat siirtyneet eri tavoin pitkän historiansa aikana. Tällöin jotkut kiviainekset ja sedimenttikerrostumat ovat huuhtoutuneet alueelta mereen.

Tutkijoiden analyysin mukaan Grand Canyonissa on tapahtunut sarja merkittäviä siirrostapahtumia, jotka selittävät merkittävät aukkokohdat kivikerroksissa.

Siirrosjaksot tapahtuivat samoihin aikoihin, kun muinainen Rodinian supermanner irtaantui muinaisella maapallolla satoja miljoonia vuosia sitten. Tuolloin maapallon kuori ja mannerlaatat olivat mullistusten keskellä, eivätkä kivikerrokset tämän takia asettuneet välttämättä yhdenmukaisesti toisiinsa nähden.

Tutkijoiden mukaan Grand Canyonin eri osat ovat läpikäyneet erilaiset geologiset  muutokset ja tietynikäisiä kivikerrostumia löytyy alueelta tyystin eri syvyyksistä.

Science Alert kirjoittaa, että vaikka tutkimus ei riitä vielä täysin selittämään Grand Canyonin epäjohdonmukaisuuden mysteeriä, niin se on kuitenkin askel eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat