Mainos

Grand Canyon jatkuukin Australian puolella – varmistaako tämä tieto käsityksen mannerlaattojen historiasta?

0:23

Yhdysvaltain mahtava Grand Canyon -kanjoni näyttää tuoreen tiedon mukaan jatkuvan toisella puolen Tyyntä valtamerta, nimittäin Australian Tasmaniassa.

Tutkijoiden mukaan Tasmaniasta on löytynyt samaa punertavaa kiviainesta kuin Grand Canyonilta Yhdysvaltain Arizoniassa, mikä selittyisi sillä, että mantereet ovat aikanaan olleet kiinni toisissaan.

Tämä tuo maapallon historian tutkijoille aivan uudenlaista tietoa siitä, miten mantereet ovat olleet kiinni toisissaan miljardi vuotta sitten.

Tuolloin maapallolla oli jättiläismanner nimeltään Rodinia, ja tämän teorian tukemana Australia olisi ollut kiinni Pohjois-Amerikan länsirannikossa (joka oli tuolloin nimeltään Laurentia).

Havainnosta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat

Jack Mulder huomasi yhtenäisyyden

Tasmaniassa punertavaa kiviainesta on löytynyt Rocky Capen kansallispuistosta.

Rodinia syntyi aikanaan, kun edellinen jättiläismanner Columbia hajosi. Rocky Capesta Tasmaniasta ei kuitenkaan ole löydättävissä fossiileja siltä ajalta, kun se oli kiinni Yhdysvalloissa, koska maanpäällistä elämää ei ollut vielä syntynyt.

Australialaisessa Monashin yliopiston tutkimuksessa on ollut mukana australialainen geologi Jack Mulder, jonka ansiota koko tutkimus oikeastaan on. Tulokset on julkaistu Geology-tiedelehdessä.

Mulder mietti mielessään, että Tasmaniassa oleva kiviaines muistuttaa Grand Canyonin kiveä. Hän päätti testata teoriansa.

Mantereet sopivat yhteen

Teoriaa Australian ja Pohjois-Amerikan yhteydestä tukee se, että mantereet näyttävät sopivan niiltä kohdiltaan yhteen; paitsi että nykyistä Kalifornian osaa ja länsirannikkoa ei tuolloin ollut olemassa, vaan se muotoutui myöhemmin.

Mulder analysoi kiviaineksen alkuperää ja kerrostumia tutkimuksessaan.

– Vertasimme tasmanialaisia kiviä sen vieressä oleviin kiviin Australiassa ja huomasimme, että ne eivät ainoastaan näyttäneet erilaisilta, vaan niillä oli myös erilliset geokemiallinen sormenjälki. Sen sijaan Rocky Capen kivet muistuttivat Arizonan Grand Canyonin kiviaineista, Mulder kertoo Business Insiderin haastattelussa

Mulderin mukaan havainto tukee ajatusta siitä, että nämä kaukana toisistaan olevat kivimuodostelmat ovat aikanaan olleet kiinni toisissaan.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja