Tutkija varoittaa TikTokin suurimmasta ongelmasta: "Anonymiteetti rikkoontuu"

Turvallisuuspalvelut varoittelevat some-palvelu Tiktokin käytöstä 8:12
TikTokin tietoturva huolestuttaa asiantuntijaa.

Suursuosion saavuttanut TikTok kerää käyttäjistään valtavasti tietoa. Asiantuntija pitää tätä ongelmallisena.

Supersuositun somepalvelu TikTokin tietoturva herättää huolta. Huomenta Suomessa vieraillut tutkijatohtori Pekka Kallioniemi Tampereen yliopistosta kertoo alustan suurimman ongelman olevan siinä, että se kerää valtavasti tietoa käyttäjistään. Videolla kerrotaan, mitä haittaa tavalliselle käyttäjälle tästä tiedonkeruusta on ja onko TikTokia mahdollista käyttää turvallisesti.

Kallioniemen mukaan etenkin nuorten suosiossa oleva TikTok kerää käyttäjistään enemmän tietoa kuin muut vastaavat palvelut: se tarkastaa sijainnin tunnin välein ja tutkailee WI-Fi-verkot, joihin olet puhelimesi yhdistänyt. Se pääsee käsiksi kännykän leikekirjaan eli näkee leikkaamasi ja liittämäsi tekstit ja kuvat. Se yrittää saada pääsyn yhteystietoihin ja kalenteriin.

– Näillä saadaan jo aika hyvä profiili ihmisestä, Kallioniemi sanoo.

– Somen perusidea eli anonymiteetti rikkoontuu aika hyvin tällaisen kerätyn datan avulla.

TikTok on perustellut tietojenkeruuta sillä, että käyttökokemus parantuu. Kallioniemi ei näe tietojen keruun näin valtavissa määrin hyödyttävän sovelluksen parantamisessa.

Eilen kerroimme, että TikTok tuo sovellukseen uuden oletusasetuksen, jolla pyritään rajoittamaan nuorten sovelluksen parissa viettämää aikaa.

Videolta kuulet Kallioniemen näkemyksen siitäkin, ovatko muut somepalvelut turvallisempia tiedonkeruussaan.

Lue myös:

    Uusimmat