TikTokiin tulossa uusi oletusasetus: Tavoitteena rajoittaa teinien ruutuaikaa

Montako tuntia pelaamista päivässä on"normaalia"? Moni haikailee tiettyä aikarajaa – tästä syystä sellaista ei voi antaa 1:50
KATSO MYÖS VIDEO: Montako tuntia pelaamista päivässä on "normaalia"?

TikTok yrittää saada teinejä pohtimaan sitä, paljonko nämä palvelua käyttävät.

Supersuosittu somepalvelu TikTok aikoo asettaa alle 18-vuotiaille oletusasetukseksi 60 minuutin päivittäisen ruutuaikarajan, kertoo uutiskanava CNN. TikTok kertoi asiasta keskiviikkona.

Uuden asetuksen kerrotaan olevan tulossa lähiviikkoina. CNN:n jutussa ei kerrota, onko uudistus tulossa kaikille alaikäisille tiktokkaajille ympäri maailman vai koskeeko uudistus vain tiettyjä maita.

Oletusasetuksen saa itse pois päältä

CNN:n mukaan teinit saavat uuden oletusasetuksen itse pois päältä. Jos tunti tiktokkailua tulee täyteen, nuorisoa pyydetään syöttämään pääsykoodi, jolloin heidän tulee itse tehdä päätös siitä, jatkavatko he videoiden katselua.

CNN:n mukaan TikTok ja muut sosiaalisen median palvelut ovat vuosien ajan joutuneet tarkastelemaan vaikutustaan nuoriin käyttäjiin. Uutiskanava kertoo myös, että kiinalaisen ByteDancen kehittämä sosiaalisen median palvelu TikTok on herättänyt etenkin länsimaissa tietoturvahuolia. Yhdysvalloissa Valkoinen talo on antanut valtion virastoille 30 päivää aikaa poistaa TikTok valtion laitteilta. Myös Euroopan parlamentti on päättänyt kieltää TikTokin henkilökuntansa puhelimista turvallisuussyistä.

TikTok-pomo: Ymmärrämme teinien tarvitsevan lisätukea

Cormac Keenan toimii TikTokin luottamus- ja turvallisuuspäällikönä. Hän kertoi blogissaan, että yritys konsultoi bostonilaisen lastensairaalan digitaaliseen hyvinvointiin keskittyneitä asiantuntijoita ja tutkijoita miettiessään aikarajoituksen asettamista teini-ikäisille käyttäjille.

– Vaikka ei ole olemassa yhteisesti päätettyä kantaa siitä, mikä on "liian paljon" ruutuaikaa tai edes siitä, mitkä ruutuajan vaikutukset laajemmin ovat, ymmärrämme teinien tarvitsevan yleensä lisätukea, kun he alkavat tutkia nettimaailmaa itsenäisesti, Keenan kirjoitti blogissaan.

Blogissaan Keenan lisää, että mikäli teini päättää laittaa uuden oletusaikarajan pois päältä ja viettää TikTokissa yli 100 minuuttia päivässä, häntä kehotetaan asettamaan itselleen jonkinlainen päivittäinen ruutuaika.

– Ensimmäisen testikuukautemme aikana tämä lähestymistapa lisäsi ruutuajan hallintatyökalujen käyttöä 234 prosentilla, Keenan kirjoitti.

Muitakin uudistuksia tulossa

Keenanin mukaan tulossa on päivityksiä sovelluksen Family Pairing -ominaisuuteen. Sen avulla vanhemmat tai huoltajat voivat yhdistää oman TikTok-tilinsä teininsä tiliin ja määrittää sinne asetuksia. 

Vanhemmilla on pian mahdollisuus suodattaa videoita sanojen tai hashtag-merkintöjen avulla, jos eivät halua niiden ilmestyvän teiniensä näkemään videovirtaan. He voivat myös asettaa lapsilleen ruutuaikarajoja ja asettaa mielensä mukaisen aikataulun, jonka mukaan TikTok vaimentaa lähettämänsä ilmoitukset.

CNN kertoo, että myös Instagram ja Snapchat ovat lanseeranneet vanhemmille samanlaisia rajoitusmahdollisuuksia sekä tuoneet ominaisuuksia, joilla teinejä kannustetaan pitämään taukoa somemaailmasta ja asettamaan rajoja.

Katso myös: Viisi vinkkiä kännykkävahinkojen välttämiseksi

Viisi vinkkiä kännykkävahinkojen välttämiseksi 0:32
Viisi helppoa vinkkiä kännykän suojaamiseksi ja kännykkävahinkojen ehkäisemiseksi.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat