Kia- ja Hyundai-varkaudet moninkertaistuivat TikTok-haasteen seurauksena – vika koskee lähes 8,5 miljoonaa autoa

Tällainen on nykyaikainen autovarkaus 1:26
Tämä video ei liity artikkelin tapaukseen, mutta näyttää, kuinka helposti kauko-ohjainavaimen signaali voidaan kaapata vaikka talon sisältä. Varkaat voivat sen jälkeen kopioida signaalin ja käyttää sitä auton ovien avaamiseen ja jopa moottorin käynnistämiseen.

TikTokissa leviävät videot ovat pakottaneet korealaisen autojätin reagoimaan.

Yhteisöpalvelu TikTokissa levinneet videot saivat Hyundai- ja Kia-merkkisten autojen varkaudet nousemaan jopa moninkertaisesti, kun kävi ilmi, että monet mallit ovat helposti varastettavissa yksinkertaisesti usb-kaapelia apuna käyttäen.

Nyt Hyundai sekä saman konsernin Kia aloittavat Yhdysvalloissa ohjelmistopäivitykset ongelman korjaamiseksi.

Bleeping Computer kertoo päivityksestä, joka muuttaa moottorinohjausta niin, ettei sytytysvirtaa ole mahdollista kytkeä, jos auton ovet on lukittu auton omalla avaimella. Päivityksen jälkeen auton saa käyntiin vasta, kun ovet on avattu oikealla avaimella.

Päivitykset koskevat monia vuosien 2011–2022 malleja. Merkiksi varkaille päivitettyihin autoihin liimataan ikkunaan tarra, ettei varkaus enää onnistu yksinkertaisilla TikTok-konsteilla.

Vika koskee noin 3,8 miljoonaa Hyundaita ja 4,5 miljoonaa Kiaa. Niille autonomistajille, joiden autoa ei voida ohjelmistopäivityksellä avittaa, on maahantuoja luvannut kustantaa rattilukon kustannukset.

Kun videot alkoivat ”somehaasteena” levitä kesällä 2022, nousivat esimerkiksi Chicagossa kyseisten automerkkien varkaudet jopa yhdeksänkertaisiksi aiempaan nähden. Tempausten seurauksena on tapahtunut myös jo ainakin 14 kolaria ja kahdeksan kuolemaa.

Lue myös:

    Uusimmat